•  

     

     

  •  

  •  

  •  

مقالات

اخبار جامعه مدنی

در نشست نهادهای مدنی با عنوان «توسعه، مهاجران، جامعه مدنی» عنوان شد: ضرورت بازبینی سیاستهای مهاجرت در ایران

نمایندگان نهادهای مدنی دغدغه‌های خود پیرامون توسعه و موانع آن خصوصاً بحث مهاجرت را به اشتراک گذاشتند. در این نشست با توجه به حجم عظیم مهاجران افغان به ایران بر…

فراخوان پویش نهادهای مدنی برای مطالبه حق بر ایمنی و بازنگری در استانداردهای امنیت شهروندی

سینه‌ها مالامال از رنج قربانیان و مصدومان و خسران چشیدگان فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان است. در این هنگامه، کنار ملت ایران و مردم شریف آبادان، هم‌سوگ و هم‌دل هستیم…

جمعيت امام علی (ع) جوان و تناور است؛ تعطيلش نكنيد

به نام خداریاست محترم جمهوروزیران، وکیلان و قضات بلندپایه در قوای مجریه، مقننه و قضاییه با سلام و به نام عدالت و انصاف از شما عالیجنابان مصرانه می‌خواهیم و انتظار…

شبكه‌هاي اجتماعي از تعيين مكان‌هاي برگزاري تجمعات مردمي در تهران خبر دادند؛ جايي براي اعتراض

در اردیبهشت امسال تعدادی از معلم‌های آموزش و پرورش در اعتراض به مطالبات صنفی خود، مقابل وزارت کار تجمع كردند كه موردخشونت قرار گرفتندو بازداشت شدند. تعدادی از اقشار مختلف…

منشور گفت‌وگوی سیاسی ابلاغ شد؛ خانه احزاب و خانه سمن‌ها در استان‌ها تشکیل می‌شود

منشور «گفت‌و‌گوی سیاسی» به استانداران ابلاغ شد؛ منشوری 9 بندی که به گفته اسماعیل جبارزاده معاون سیاسی وزیر کشور، باب گفت‌وگو میان احزاب و جریان‌های سیاسی، تشکل‌های مردم نهاد و…

استاندار تهران خبر داد: تاسیس خانه سازمانهای مردم نهاد در استان تهران

استاندار تهران گفت: با تشکیل خانه سمنها می توانیم از نظارت نماینده سازمانهای مردم نهاد در شوراهای اداری استان استفاده کنیم.

اساسنامه مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد جوانان رونمایی شد

اساسنامه مجمع ملی سازمانهای مردم نهاد جوانان کشور با حضور معاون اول رئیس جمهور رونمایی شد.

۹۶ درصد مساحت کشور دچار خشکسالی بلندمدت است؛ محيط زيست ايران لبه پرتگاه

بحران كم آبي و خشكسالي ،حيات ميليون‌ها ايراني را تهديد مي‌كند. تهديدي كه بسياري مسئولان هنوز آن را جدي نگرفته‌اند. اما سازمان‌هاي جهاني در طول دهه گذشته، بارها به ايران…

معاون اجتماعی وزارت بهداشت: بانک اطلاعاتی سمن‌های سلامت تشکیل می‌شود

معاون اجتماعی وزارت بهداشت نوشت: در صدد آن هستیم با تشکیل بانک اطلاعاتی، توانمندسازی و توسعه کمی و کیفی سمن‌ها، راه توسعه سلامت را بیش از گذشته با سپردن امور…

ایجاد 31 شبکه هماهنگی"سمن‌ها در مدیریت بحران"/ورود اطلاعات سمن‌ها درسامانه جامع بانک اطلاعاتی

سرپرست امور سازمان‌های مردم نهاد وزارت کشور از ایجاد ۳۱ شبکه هماهنگی "تشکل‌های مردم نهاد در مدیریت بحران" در ۳۱ استان کشور خبر داد و گفت: دلیل توجه تاسیس نهاد…

تشکل های مردم نهاد دولت را در اجرای برنامه فقرزدایی یاری کنند

احمدعلی موهبتی چهارشنبه در نشست هم اندیشی و دیدار با مدیران سمن ها و موسسات خیریه مدیران دستگاه های کمک رسان اظهار کرد: مغفول ماندن بعضی از امور و ناتوانی…

رئیس ستاد ساماندهی سمن‌های تهران: کمک سرانه سمن‌ها قطع می‌شود

رئیس ستاد ساماندهی سمن‌های شهر تهران از نبود شفافیت مالی در ستاد سمن ها در سالهای گذشته، که زمینه ساز ایجاد شائباتی شده گلایه کرد.

پیام تسلیت حامیان جامعه مدنی (حجم) در پی وقوع زلزله در غرب کشور

بار ديگر واقعه مصيبت بار و غم انگيز زلزله، جان هموطنانمان را ستاند و خانمان آنها را زير تلي از آجر و خاك كه سر پناهشان بود مدفون ساخت. بي…

شكايت خانواده بيماران از مشكلات تامين دارو ادامه دارد: كودكان مبتلا به « ام.پي.اس» در بحران

ام پی اس، بیماری نادر ژنتیکی در اين سال‌ها، شماري از كودكان كشور را درگير خود كرده است. بيماري سخت با هزينه هاي درماني فراوان كه از علايم فنوتیپی آن،…

مشکلات سازمان‌های مردم نهاد در استانداری تهران بررسی شد

نشست سازمان‌های مردم نهاد شهر تهران با محوریت اعلام نظرات و مکاتبات سازمان‌های مردم نهاد عصر دوشنبه در سالن جلسات استانداری برگزار شد.

وزیر ورزش و جوانان: زنان در رقابت برابر با مردان کارنامه موفق‌تری داشته‌اند/ به ازای هر ۱۵ هزار نفر یک NGO داریم

مسعود سلطانی‌فر در نشست صمیمانه وزیر ورزش و جوانان با دبیران سازمان‌های مردم نهاد جوانان و فعالان اجتماعی با بیان اینکه زمانی که سمن‌ها در حل معضلی اجتماعی مانند اعتیاد…

سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس: لایحه حمایت از حقوق کودکان هفته آینده به کمیسیون قضایی مجلس می‌رود

هدی هاشمیجامعه هنوز از شوک خبر اهورا، بنیتا و آتنا بیرون نیامده بود که به یکباره با شایعه بهت آور دیگری در شبکه‌های مجازی مواجه شد: «سرایدار یک مدرسه در…

وزیر کشور: خیرین و سمن ها در ساماندهی کودکان کار کمک کنند

عبدالرضا رحمانی فضلی وزیر کشور روز سه شنبه در نود و سومین جلسه شورای اجتماعی کشور که در محل وزارت کشور برگزار شد با اشاره به پدیده متکدیان و کودکان…

تندگویان: سمن‌های جوانان سفیران ما در جامعه هستند/ باید به سمت تغییر دیدگاه حرکت کنید

محمدمهدی تندگویان با بیان اینکه سمن‌های جوانان سفیران ما در جامعه هستند و می‌توانند سیاستگذاری‌هایی را ترویج کنند، گفت: نهادینه شدن تغییر دیدگاه‌های جوانان از نگاه مطالبه‌گرایانه به نگاه پیشرو…

سیستان و بلوچستان رتبه دوم کشوری در رشد تعداد سمن ها را کسب کرد

حسین ثوری روز دوشنبه اظهار داشت: تعداد سمن های فعال در سیستان و بلوچستان از سه سمن سال 92 هم اینک به 90 سمن افزایش یافته است که رشد قابل…

استان مرکزی؛ میزبان کارگاه توانمندسازی سمن‌ها

به نقل از روابط عمومی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، نشست هم اندیشی سازمان‌های مردم نهاد امروز اول مهر ماه با حضور نمایندگان ۱۸ تشکل در میراث…

توانمندسازی سمن‌ها در دستور کار شورای پنجم شهر تهران

الهام فخاری شامگاه جمعه در حاشیه اختتامیه سومین دوره لیگ فوتبال پرشین جمعیت امام علی (ع) (تیم‌های فوتبال کودکان محروم و حاشیه‌نشین شهرها) بر حمایت اعضای شورا از ایده‌های خلاقانه…

سازمان های مردم نهاد قدرت تصمیم گیری در جامعه را افزایش می دهد

محمدکرم محمدی روز دوشنبه در جلسه ای با جوانان پیشوا با اشاره به اینکه راه اندازی سازمان های مردم نهاد با اقبال چندانی از سوی جوانان این شهرستان مواجه نشده…

مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری خبر داد؛ افتتاح خانه تشکل‌های اجتماعی در خراسان رضوی

مدیرکل اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان رضوی از افتتاح خانه تشکل‌ها طی روز آینده خبر داد.

تصویب پیش نویس "لایحه قانونی حمایت از سمن‌ها" در کمیسیون سیاسی دولت

معاون اجتماعی مرکز اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور گفت: پیش‌نویس لایحه قانونی حمایت از سمن‌ها تهیه و در کمیسیون سیاسی دولت به تصویب رسیده است که برای بررسی و تصویب…

آغاز به کار پروژه ظرفیت سازی سازمان های مردم نهاد زیست محیطی برای آموزش

شهلا منفرد رییس هیات مدیره جمعیت زنان مبارز با آلودگی محیط زیست در مراسم آغاز به کار پروژه ظرفیت سازی سازمان های مردم نهاد به منظور مشارکت در آموزش های…

مدیرکل مشارکت‌های اجتماعی جوانان: اساسنامه مجمع سازمان‌های مردم‌نهاد به زودی تصویب می‌شود

رضا حجتی در خصوص کلیات برگزاری اولین نشست هم‌اندیشی اعضای منتخب مجامع استانی سازمان‌های مردم‌نهاد جوانان سراسر کشور افزود: مجمع سازمان‌های مردم‌نهاد جوانان، یک تأسیسات جدیدی است که به سمن‌ها…

معاون دبیر ستاد حقوق بشر: دفتر سازمان‌های مردم نهاد در ستاد حقوق بشر تشکیل شد

دکتر کاظم غریب آبادی معاون امور بین‌الملل دبیر ستاد حقوق بشر در نشست تعامل با سازمان‌های مردم نهاد که به تدوین چهارمین گزارش ادواری میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی…

قائم مقام وزیر کشور در ستاد امنیت عمومی وحقوق شهروندی: مهار آسیب‌های اجتماعی با تعامل دولت و سمن‌ها محقق می‌شود

قائم مقام وزیر کشور در ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی گفت: مهار و کاهش آسیب های اجتماعی مستلزم تعامل دستگاه های اجرایی و سازمان های مردم…

ایجاد یک کرسی برای سمن‌ها در شورای فنی میراث تهران

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران با امضای تفاهم‌نامه همکاری با شبکه سمن‌های میراثی، اختیار و حضور مستقیم نهادهای مردمی را در معرفی و صیانت از میراث فرهنگی پایتخت گسترش داد.

مشارکت اجتماعي مادر توسعه است نامه سرگشاده بيش از 120 سازمان مردم‌نهاد در نقد اولين مناظره کانديداهاي رياست‌جمهوري؛ مشارکت اجتماعي مادر توسعه است

نخستين مناظره کانديداهاي رياست‌جمهوري دوازدهم به بحث درباره چالش‌هاي اجتماعي و بررسي رويکرد هريک از نامزدها به اين موضوعات اختصاص داشت. بااين‌حال، به باور بسياري از فعالان اجتماعي، بي‌توجهي کانديداها…

دبیر یک سازمان مردم نهاد حوزه جوانان خواستار شد: حمایت شوراها از سمن‌های فعال

دبیر یک سازمان مردم نهاد جوانان گفت: انتظار داریم شوراهای شهر برای سمن‌های فعال ارزش قائل شوند و از آن‌ها حمایت کنند.

دفتر جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان پلمب شد

خبر این بود؛ دفتر جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان پلمب شد. درباره یک تشکل غیردولتی در پاسگاه نعمت‌آباد صحبت می‌کنیم، تشکلی که از صبح اول وقت به بهانه…

تحقق اهداف برنامه ششم در رشد کمی سمن‌ها تا پایان دولت

مدیرکل مشارکت‌های اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه از ابتدای دولت یازدهم مجوز ۱۵۰۰ سازمان مردم‌نهاد جوانان صادر شده است، گفت: قصد داریم تا پایان دولت مجوز…

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری کرمان: سازمان مردم نهاد بهترین بستر برای مشارکت مردم هستند/توسعه پایدار سمن ها به حمایت مردمی نیازمند است

مدیرکل امور اجتماعی استانداری کرمان گفت: توسعه پایدار بدون مشارکت مردم عملی نیست و معتقدیم سازمان های مردم نهاد بهترین بستر برای مشارکت مردم هستند.

مشکلاتی که رشد بی رویه سمن‌ها ایجاد کرده است

دبیر یک سازمان مردم نهاد جوانان استان البرز گفت: بهتر است وزارت ورزش و جوانان برای هر سازمان مردم نهاد جوانان دوره‌های بومی، تخصصی با توجه به آمایش سرزمین برگزارکند.

برای اولین‌بار یک قاضی زن به سرپرستی دادسرای اطفال و نوجوانان منصوب شد؛ زنی در لباس قضا

شهرزاد همتی: روز گذشته، دادستان تهران از انتصاب یک زن به سرپرستی دادسرای اطفال و نوجوانان خبر داد. جعفری‌دولت‌آبادی در‌این‌باره افزود: «این انتصاب که با موافقت رئيس محترم قوه قضائيه…

بازارچه خيريه و مؤسسه بهبود کيفيت زندگي آتنا افتتاح شد؛ تحقق رؤیای توانمندسازي زنان آسيب‌پذير

در حياط که باز مي‌شود، بوي تازگي و طراوت حياط آب‌وجاروشده مؤسسه آتنا به مشام مي‌خورد. درست مثل خانه‌اي که مهياي ورود مهمان است. اينجا خانه بهبود کيفيت زندگي زنان…

آخرین وضع انجمن صنفی روزنامه‌نگاران تهران در گفت‌وگو با شهریار شمس؛ عضوگیری انجمن به زودی آغاز می‌شود

«با گذشت بیش از ٢٦ روز از برگزاری مجمع موسس انجمن صنفی روزنامه‌نگاران استان تهران بسیاری از روزنامه‌نگاران استان تهران منتظر اعلام شرایط عضویت در این انجمن هستند.»شهریار شمس مستوفی…

فصل مترقي محيط‌زيست در برنامه ششم به تصويب مجلس شوراي اسلامي رسيد؛ تالاب‌ها احيا مي‌شوند، جنگل‌ها نفس مي‌کشند

وظايف دولت در حوزه محيط‌زيست در برنامه ششم توسعه به تصويب مجلس رسيد. اهميت اين بند از برنامه ششم از آنجايي است که ناظر بر چالش‌هاي کنوني محيط‌زيست در ايران…

سمن‌ها مي‌توانند به دستگاه‌هاي دولتي كمك كنند

رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در ديدار با سمن‌هاي استان خوزستان تاكيد كرد كه سمن‌ها با احصاي تكاليف مي‌توانند به دستگاه‌هاي دولتي كمك كنند.

بازبینی لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت در مراحل پایانی

معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به آخرین اقدامات انجام شده در زمینه لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت گفت: یک گروه کارشناسی و پژوهشی…

معاون ساماندهی امور جوانان: احتمال تشکیل مجمع ملی جوانان تا بهمن‌ماه/ ۱۵۰۰ سمن فعال داریم

به نقل از پایگاه خبری وزارت ورزش و جوانان، محمدرضا رستمی در جمع فعالان سازمان های مردم نهاد جوانان و نخبگان جوان بوشهری با اشاره به روزهای شروع دولت یازدهم…

رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس؛ نیازی به پیگیری لایحه حمایت از کودکان نیست! قانون حمایت از کودکان همچنان در محاق

سام بوربورـ حمایت از کودکان با وجود قوانین حمایتی سنجیده ممکن می‌شود و بی‌شک بخش عمده‌ای از مشکلات و موانع در مسیر حمایت از کودک به عدم حمایت منسجم قانونی…

انتخاب اعضاي هيات‌مديره انجمن صنفي روزنامه‌نگاران تهران

روز پنجشنبه نخستين جلسه مجمع عمومي انجمن صنفي روزنامه‌نگاران استان تهران برگزار شد. دراين جلسه پس از تصويب بندهاي اساسنامه انجمن توسط اعضاي حاضر در جلسه كه ١٦٥ نفر بودند،…

كاهش آسيب‌هاي اجتماعي نيازمند توجه به نهادهاي مدني

معاون اول رييس‌جمهوري با اشاره به اين موضوع كه اعتياد هم علت و هم معلول آسيب‌هاي اجتماعي است و براي رفع آن نه تنها اقدامات دولت كه مشاركت جامعه مورد…

خشونت عليه زنان در آينه آمار و ارقام بين‌المللي

بر‌اساس آمارهاي رسمي برآورد مي‌شود که ۳۵ درصد زنان در سراسر جهان، نوعي از خشونت فيزيکي يا جنسي را تجربه کرده‌اند. اين درحالي است که با احتساب تحقيقات محلي و…

مطالبه یک ان‌جی‌او از روحانی: وعده «منشور حقوق شهروندی» را محقق کنید

جامعه وکلای مدافع حقوق شهروندی با صدور بیانیه ای ضمن اعلام این که «انتشار منشور حقوق شهروندی وعده ای است که ما به عنوان کنشگران دغدغه مند حقوق ملت از…

سه هزار و 600 دانش آموز در کشور تجربه مصرف مواد مخدر دارند

مشاور دبیرکل و دبیر اتاق های فکر ستاد مبارزه به مواد مخدر با اشاره به شناسایی136هزار دانش آموز در معرض خطر در کشور گفت: از این تعداد، 3هزار و 600…

ارائه لایحه مقابله با حیوان‌آزاری به دولت

‌رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به ارائه لایحه مقابله با حیوان‌آزاری به هیئت دولت، گفت: مسئولیت ساماندهی سگ‌ها و حیوانات ولگرد در محیط‌های شهری و روستایی بر عهده وزارت…

لایحه جامع وکالت در انتظار همراهی مجلس

همايش اتحاديه سراسري کانون‌های وکلای دادگستري ايران (اسکودا) هر ٦ ماه يك‌بار به ميزباني يكی از كانون‌ها برگزار می‌شود كه اين‌بار كانون البرز ميزبان همایش کانون‌های وکلا در روزهای ١٩…

افتتاح دندان‌پزشکي براي زنان «اچ‌آي‌وي» مثبت

روز گذشته، اولين مرکز خدمات دندان‌پزشکي زنان در حال بهبودي در خانه خورشيد تأسيس شد. اتفاقي که با همت ليلا ارشد، مديريت خانه خورشيد و انجمن دندان‌پزشکان ايران از سال…

پویشی برای آزادی صیادان ایرانی پس از ۲۰ ماه

جمعی از فعالان اجتماعی پس از مرگ دو ملوان و صیاد ایرانی دیگر بر اثر گرسنگی و تشنگی که در اسارت دزدان دریایی بودند، با تشکیل پویشی مردمی خواستار رسیدگی…

گزارش وزير بهداشت از جلسه آسيب‌هاي اجتماعي در حضور رهبر انقلاب: متاسفانه شرايط خوب نيست

به دنبال برگزاري سومين ديدار اعضاي شوراي اجتماعي كشور با رهبري در روز ١٠ آبان ماه و گزارش‌دهي درباره اقدامات انجام شده براي كنترل و كاهش آسيب‌هاي اجتماعي، وزير بهداشت…

یک‌میلیون و 700 هزار امضا برای نجات دریاچه ارومیه به سازمان ملل متحد تحویل شد

هماهنگ‌کننده مقیم سازمان ملل متحد در تهران: سازمان ملل متحد بحران دریاچه ارومیه را با جدیت دنبال می‌کند رضا کیانیان، بازیگر: پروژه انتقال آب دریای خزر به سمنان کاملا اشتباه…

وزیر دادگستری: قوه‌قضائیه با بازنگری قانون مجازات اعدام موافق است

پورمحمدی: باید در میزان و مصادیق اعدام بازنگری شود دبیر کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی: طرح تخفیف مجازات‌های اعدام قاچاقچیان موادمخدر هنوز به هیأت‌رئیسه مجلس ارایه نشده است.

منشور حقوق شهروندی ایران به کجا رسید؟

ریشه‌های منشور حقوق شهروندی منشور حقوق شهروندی فهرستی از مهم‌ترین حقوق شهروندان یک کشور است. نخستین منشور با این نام در ایران باستان در ۵۳۸ پیش از میلاد توسط کوروش…

حوزه جوانان چه انتظاراتی از وزیر جدید وزارتخانه ورزش و جوانان دارد؟ وقتی برای دیده شدن جوانان

فریبا نباتی: ظهر روز 27 مهرماه محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان بعد از جلسه ای که با رئیس جمهور داشت نشستی با معاونان خود برگزار کرد و رسما از…

سکوت توحیدی پس از ۶ سال شکست/ دخالت دولت دهم در تصرف خانه سینما

فرهاد توحیدی رئیس سابق هیات مدیره خانه سینما که در مقطع بسته شدن این نهاد صنفی در این سمت حضور داشت در گفت‌وگوی شفافی پس از ۶ سال سکوت خود…

افزایش خرید و فروش نوزادان در ایران

معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور می‌گوید: «طی شش ماه گذشته شاهد افزایش آمار خرید و فروش نوزادان در سراسر کشور بوده‌ایم.» فروش نوزاد، پدیده ای زشت و آسیبی اجتماعی…

در نشست هفته سلامت روان در دانشکده علوم رفتاری و سلامت روان عنوان شد: ایرانیان پُراسترس

زهرا جعفرزاده| ایرانیان پُر استرس اند، آنقدر که دیگر نیازی به آمار و ارقام و کارهای تحقیقاتی ندارند. استرسی که در سطوح بالا، در دایره اختلالات روانی قرار می گیرد،…

به بهانه روز جهاني کودک؛ وقتي پاها روايتگر کودکي از دست رفته‌اند

نوشته‌اند: «کار ساده‌اي است؛ هر جا نشاني از کودکيِ ازدست‌رفته ديديم، عکسي بگيريم... عکسي از پاها.» جمعيت دفاع از کودکان کار و خيابان، که نهادي مستقل و غيردولتي در زمينه…

آسیب‌شناسی روانی و اجتماعی دختران دوره متوسطه دوم

روز گذشته نشست بررسی تفاهم‌نامه‌های مشترک میان معاون امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری و وزارت آموزش‌وپرورش در وزارت آموزش‌وپرورش برگزار شد. در این نشست مشترک، وزارت آموزش‌وپرورش به تشریح جزئیات…

هشداردرباره سبک زندگی ایرانی ها

25 میلیون ایرانی به علت چاقی در معرض بیماری های قلبی قرار دارند / 50 درصد مبتلایان به فشار خون از بیماری خود اطلاع ندارند.

واكنش حقوقدانان به انتقادات عليه پيوستن ايران به پروتكل به كارگيري كودكان در مخاصمات مسلحانه

نویسنده: زهرا چوپانكاره «هدف قرار گرفتن بسيج دانش‌آموزي، نقشه خطرناك سازمان ملل براي ايران، خداحافظي با حق تدافع، تهديد بنيان خانواده و... اينها تنها بخشي از انتقادات و برداشت‌هاي اشتباهي…

در همایش تخصصی حقوق حیوانات به‌مناسبت «روز جهانی مبارزه با خشونت علیه حیوانات» مطرح شد؛ در ٤٠‌سال گذشته ٩٠‌درصد حیات‌وحش از بین رفته‌ است

دومین همایش تخصصی حقوق حیوانات به‌مناسبت «روز جهانی مبارزه با خشونت علیه حیوانات» برگزار شد.«معصومه ابتکار»، رئیس سازمان محیط زیست در حاشیه این همایش و در گفت وگو با «شهروند»…

نخستین مرکز اقامتی ویژه افتتاح شد؛ آغاز خدمات درمانی رایگان به زنان باردار معتاد

فریبا خان احمدی/ نخستین مرکز اقامتی مدل طبی زنان و زنان باردار مصرف کننده مواد روز گذشته با حضور قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر، قائم مقام…

جدال بر سر یک پروتکل حقوق کودکان

الهام کاظمی | 6 سال پیش علی‌اکبر صالحی وزیر امور خارجه وقت کشور در دولت دهم، پروتکل الحاقی منع به کارگیری کودکان در منازعات نظامی را که به کنوانسیون حقوق…

وزیر ورزش و جوانان خبر داد: افزایش شمار سمن‌های جوانان به 2000 سمن

وزیر ورزش و جوانان گفت: در حال حاضر 1500 سازمان مردم‌نهاد جوانان در کشور فعالیت می‌کنند که امیدواریم تا پایان دولت یازدهم تعداد آنها به دو هزار سازمان مردم‌نهاد افزایش…

معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون، کار و امور اجتماعی خبر داد: سوءتغذیه ١٥٠‌هزار کودک ایرانی

آمارها حکایت از این دارد که ١٥٠‌هزار کودک ایرانی سوءتغذیه دارند؛ کودکانی که خیلی‌هایشان هنوز تحت حمایت نهادهای حمایتی قرار نگرفته‌‌اند، به‌طوری که براساس اعلام معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون،…

جهانگیری آیین نامه تشکل های مردم نهاد را ابلاغ کرد+دانلود آیین نامه

معاون اول رییس جمهوری تصویبنامه هیات وزیران درخصوص آیین نامه تشکل های مردم نهاد را در 39 ماده به دستگاه های ذیربط ابلاغ کرد.

یک میلیون امضاء برای حمایت از حیوانات بی سرپرست

چند ماهی از انتشار تصاویر و فیلم‌های آزار و اذیت حیوانات در فضای مجازی می‌گذرد. تصاویری که در آنها نشانی از انسانیت دیده نمی‌شود.پخش این گونه تصاویر و فیلم‌ها باعث…

آسیب‌های اجتماعی به برنامه ششم توسعه آمد

مطهره واعظی‌پور| نمایندگان مجلس سرانجام موفق شدند آسیب‌های اجتماعی را در برنامه ششم توسعه جای دهند و حالا قرار است برنامه ششم با جدول الحاقی 28 ردیفی که در مورد…

زمزمه‌های حذف «عدالت جنسیتی» از برنامه ششم

ماده ٣١ لایحه برنامه ششم توسعه کشور با تأکید بر عدالت جنسیتی در دستگاه‌ها، به حوزه زنان و خانواده اختصاص یافته بود و حالا به دلیل موضع‌گیری شاید ضعیف نمایندگان…

سازمان ملی جوانان در انتظار لایحه دولت است؛ اشتباهی که اصلاح نشد

سعیده علیپور| 6 سال از طرح دولت قبل در ادغام دو سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان می‌گذرد؛ ادغامی که نتیجه محسوس آن گم‌شدن مطالبات و پیگیری‌های حوزه جوانان…

۳۰ درصد مردم ايران گرسنه اند

معاون وزیر بهداشت با ارائه گزارشی از آسیب‌های اجتماعی در کشور گفت: در حال حاضر ۳۰ درصد مردم کشور گرسنه اند و نان خوردن ندارند که این آمار را وزارت…

مدیرکل هماهنگی امور استان‌های وزارت ورزش: مطالبات جوانان به استانداران منتقل شود/تشکیل سمن‌سرا در استان‌ها

مدیرکل هماهنگی امور استان های وزارت ورزش با اشاره بر اینکه باید مطالبات جوانان به استانداران منتقل شود، بر ضرورت تشکیل «سمن سرا» در استان‌ها تاکید کرد.

به مناسبت روز خبرنگار؛ انجمن خبرنگاران محیط زیست ایران تشکیل شد

انجمن خبرنگاران محیط زیست ایران، با هدف آموزش و ارتقای کیفی کار خبرنگاران حوزه محیط زیست و پیگیری حقوق و مسائل صنفی خبرنگاران به مناسبت روز خبرنگار آغاز به کار…

نامه تشکل‌های محیط‌زیستی دانشجویی به نمایندگان فهرست امید

تعدادی از تشکل‌های زیست‌محیطی دانشگاه‌های تهران با صدور نامه‌ای از نمایندگان تهرانی فهرست امید، از آنها خواسته‌اند به وضعیت محیط‌زیستی و شهری پایتخت توجه بیشتری داشته باشند.

فرمانی به سود زنان

سعیده علیپور/ در سومین سال فعالیت دولت یازدهم، حسن روحانی رئیس‌جمهوری نخستین دستور مستقیم را برای حمایت از حقوق زنان صادر و برگزاری آزمون استخدامی سال 95 را به تامین…

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی خبر داد: افتتاح 7 مرکز نگهداری از کودکان خیابانی/جمع‌آوری معتادان متجاهر با دستور رییس‌جمهور

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از افتتاح 7 مرکز نگهداری کودکان کار و خیابان با همکاری شهرداری تهران در هفته دولت خبر داد. علی ربیعی در حاشیه مراسم واگذاری…

انتشار «داروگ» نشریه نوجوانان دوستدار محیط زیست

اولین نشریه نوجوانان دوستدار محیط‌زیست با عنوان «داروگ» در قالب ماهنامه منتشر شد. در شماره مرداد داروگ، علاوه بر اخبار فعالیت‌ها و جشنواره‌های محیط‌زیستی مرتبط با کودکان، هفت کمپین‌ بین‌المللی…

بیش از ۵۰۰ فعال مدنی و کارشناس ایرانی: دستفروشی جرم نیست

بیش از ۵۰۰ نفر از فعالان مدنی، استادان دانشگاه و کارشناسان مسائل اجتماعی در ایران، در نامه سرگشاده‌ای خواهان جرم‌زدایی از دستفروشی شده‌اند. نامه فعالان مدنی در اعتراض به مصوبه…

ورود قضات به عرصه وکالت مقدمه فساد در سیستم قضایی است

یک وکیل دادگستری گفت: ورود قضات به عرصه وکالت هم می‌تواند مقدمه فساد در سیستم قضایی و حقوقی کشور باشد و هم می‌تواند مشکل وکلای جوان را برای ورود به…

چهارهزار سازمان مردم نهاد (سمن) در دولت تدبیروامید مجوز گرفتند

معاون سازمان های مردم نهاد مرکز اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور گفت : از حدود 20 سال اخیرتاکنون هشت هزار تشکل مردم نهاد از وزارت کشور مجوز گرفته اند که…

دستگاه ها فرایند مشارکت با سمن ها را روان تر کنند

نماینده سازمان های مردم نهاد هرمزگان گفت: دستگاه های اجرایی فرآیند مشارکت سازمان های مردم نهاد (سمن ها) را برای همکاری و تعامل بیشتر روان تر کنند.

فرماندار سنندج خواستار شد: ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت سمن‌ها در ترویج فرهنگ رعایت حقوقق کودکان

فرماندار سنندج بهره‌گیری از ظرفیت سازمان‌های مردم نهاد به منظور ترویج و نهادینه کردن رعایت حقوق کودکان تاکید کرد و گفت: بستر ورود سمن‌ها به حوزه توسعه آموزش در بین…

با هدف مبارزه همه‌جانبه با مواد مخدر و تغییر در قانون اعدام قاچاقچیان صورت می‌گیرد؛ تشکیل فراکسیون مواد مخدر در مجلس

شهرزاد همتی/ سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر از انجام هماهنگی‌های لازم برای تشکیل «فراکسیون مبارزه با مواد مخدر در مجلس شورای اسلامی» خبر داد. این خبری است که پرویز…

دکتر سیاری انتقال ویروس ایدز از راه تماس جنسی را تأیید کرد؛ تأسیس مراکز بهداشتی برای «زنان روسپی»

بعد از صحبت‌های علی‌اکبر سیاری، معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مبنی‌بر اینکه انتقال ویروس ایدز از راه ارتباط جنسی دوبرابر شده، او از ایجاد مراکزی برای ارائه…

تأکید بر حمایت قضائی، بیمه‌ای و درمانی از محیط‌بانان؛ جزئیات لایحه قانونی حمایت از محیط‌بانان اعلام شد

معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به ارائه پیش‌نویس لایحه قانونی حمایت از محیط‌بانان به دولت، جزئیات این لایحه را که برای حمایت بیشتر…

از ظرفیت سمن ها در برنامه ریزی اوقات فراغت جوانان استفاده شود

معاون سیاسی و امنیتی استاندار بر لزوم بهره مندی از ظرفیت سمن ها در برنامه ریزی اوقات فراغت جوانان تاکید کرد.

سیاوش شهریور: دوران طلایی فعالیت انجمن فرا رسیده است/ دولت از سازمان های مردم نهاد حمایت جدی به عمل می آورد/ در دو سال و نیم گذشته 290 انجمن مجوز فعالیت دریافت کرده اند

 مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران گفت: سازمان های مردم نهاد یک از مهمترین، اساسی ترین و زیر ساختی ترین بخش توسعه اجتماعی کشور هستند که در…

بیمه و مالیات 2 مشکل عمده سمن‌ها

دبیر سازمان مردم‌ نهاد خانه نجات ایران با اشاره به ضرورت بهره‌گیری از ظرفیت‌های داوطلبی اعضای سمن‌ها گفت: فعال نکردن ظرفیت‌های داوطلبی یکی از دلایل برخورد سمن‌ها به مشکلات مختلف…

مدیرکل امور اجتماعی استانداری تهران خبر داد؛ آموزش‌«پیشگیری از آزارجنسی» در مهدهای کودک و مراکز پیش دبستانی

مدیرکل اموراجتماعی استانداری تهران ازآموزش‌های پیشگیری ازآزارجنسی کودکان درمهدها و پیش‌دبستانی‌ها خبرداد وگفت:«باید کودکان ما آنقدر آموزش دیده باشند که هیچ وقت درمعــرض تجاوز و تهدید جنــسی قرارنگیرند. متأسفانه هم…

گشتی در «سرای احسان» مرکز نگهداری از بیماران روانی مزمن؛ مهرورزی به بی‌آرزوها

مریم جهان پناه/ انگشت اشاره‌اش را تکان می‌دهد و با چشمان ریزسرمه کشیده‌اش می‌گوید بیا، جلوتر می‌روم. همان دختری است که از ابتدای ورود من به سالن «سرای احسان»، آن…

گزارشی از نشست «بررسی وضعیت نوزادان مبتلابه اعتیاد»؛ کودکانی با سرنوشت اعتیاد

مطهره واعظی‌پور | عقیم‌سازی زنان معتاد راه‌حلی بود که اولین‌بار فاطمه دانشور، عضو شورای شهر تهران مطرح کرد؛ موضوعی که موافقان و مخالفان زیادی داشت. برخی بر این باورند که…

رئیس سازمان نظام روانشناسی اعلام کرد: ٩٠ درصد ایرانی‌ها برای امرار معاش استرس دارند

«مردم ما استرس دارند، بردبار نیستند و تحمل دیگری را ندارند.» این یک جمله تازه نیست؛ موضوعی است که در چندسال گذشته میان حرف‌های خیلی‌ها جای خودش را باز کرده…

دوره‌های توانمندسازی سمن‌های جوانان کیفیت مطلوبی ندارد

مدیر جمعیت افرای سبز گفت: کیفیت دوره توانمندسازی سمن‌ها که از سوی وزارت ورزش و جوانان برگزار می‌شود مطلوب نیست چرا که از اساتید مناسبی برای برپایی این دوره‌ها استفاده…

٢ قصه از ٢ زن سرپرست خانوار در محله هرندی؛ اینجا یک ایالت دیگر است

«‌ان. جی.او»های زیادی در این محله فعالیت می‌کنند اما توان تشکل‌ها محدود است و اتفاق خاصی در محله نیفتاده است.

ابتکار خبر داد: لایحه مبارزه با حیوان‌آزاری در کمیسیون تدوین لوایح دولت

رئیـــــــــس ســازمان حفـــــــاظت محیط زیست با تأکید بر ضرورت به روزرسانی قوانین محیط زیست گفت: در رابطه با مبارزه با حیوان‌آزاری لایحه‌ای در کمیسیون تدوین لوایح دولت مطرح است که…

نقدی بر قوانینی که حداقل سن ازدواج موقت دختران را ۱۳‌سال قرار داده است؛ خاله‌بازی‌های واقعی

وحیده کریمی| سن نکاح برای دختر نیز همانند ازدواج دایم ۱۳‌سال است در نکاح دختر باکره اعم از منقطع و دایم اذن‌ پدر یا جدپدری لازم است در ازدواج موقت…

دبیر یک سازمان مردم نهاد پیشنهاد داد: افزایش دوره‌های استانی توانمندسازی سمن‌های جوانان

دبیر سمن «خانه آتیه‌سازان علم و صنعت آیریک» با اشاره به دوره‌های توانمندسازی سمن‌های جوانان گفت: دوره‌های ملی توانمندسازی تنها 10 درصد بازدهی دارد. بنابراین بهتر است برای افزایش توانمندی‌…

دولت نگاه امنیتی به سمن ها را برداشت

معاون سیاسی امنیتی استانداری همدان گفت: نگاه امنیتی به سازمانهای مردم نهاد در دولت تدبیر و امید برداشته شد.

گزارشی از شب‌قدر جمعیت دانشجویی امام علی(ع)؛ با کیسه های مهربانی در کوچه های بی کسی

زهرا کشوری/ کیسه‌های غذا روی شانه‌های جوانشان، آرام درهای بی‌کسی را می‌زنند تا به رسم علی(ع)، دستگیر کسانی باشند که شکم خالی سر روی بالین نداری گذاشته‌اند. جمعیت دانشجویان امام…

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از کمپ ترک اعتیاد زنان در «وردآورد» بازدید کرد؛ چهاردیواری تنهایی

علی ربیعی: اعتیاد درحال زنانه شدن است خط شیوع اعتیاد در زنان از ٤‌درصد به ١٠‌درصد رسید.

با ابلاغ وزارت بهداشت، کودکان معتاد از بیمارستان‌ها به‌طور مستقیم به بهزیستی می‌روند

قیمت فروش نوزادان در تهران؛ از ٥٠٠‌هزار تا یک‌میلیون تومان از ١٥٠ کودک مبتلا به اعتیاد ٦٠ کودک تحویل بهزیستی شده‌اند.

زندگی «غربت»‌های شمال در شوش و دروازه غار؛ خوش‌نشینان ناراضی

شادی خوشکار|اسماعیل کنار حوض نشسته، ١٠ روز است دخترکش را گم کرده. ظهر جمعه است، حوالی میدان شوش، در حیاط خانه‌ای کلنگی که هر پنجره‌اش به اتاق یک خانواده باز…

اعتیاد در میان زنان جولان می دهد؛ خماری زنان در خواب قوانین

فریبا نباتی: تعداد دقیقی در میان آمار رسمی ندارند اما آمار غیررسمی می گوید در ده سال گذشته 4 برابر شده اند. پدیده ای که یک روز مردانه بود حالا…

رئیس کمیسیون کشاورزی و منابع طبیعی مجلس: دولت لایحه‌ حمایت از محیط‌ بانان و جنگل‌ بانان را ارائه دهد

مژگان جمشیدی نیم نگاهشلیک به یک محیط بان دیگر در استان فارستنها یک روز پس از شهادت دو محیط‌بان منطقه گنو، این‌بار محیط‌بان شجاعی در پارک ملی بمو در فارس…

تدوین سند تعامل شورای شهر و سمن‎ها

رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر همدان گفت: تشکل‎های مردمی ظرفیت پایان‌ناپذیری هستند که باید با نگاه مثبت به آنها نگاه کرد.

گزارشی از مرکز ارائه خدمات روزانه به کودک کار و خیابان «اینجا» درس می‌خوانند؛ «آنجا» کار می‌کنند

مریم جهان پناه/ نحیف و لاغر است، از ته چشمان خرمایی رنگ خسته و غمگینش نگرانی و اضطراب تراوش می‌کند، شکل و شمایلش به بچه‌هایی که از صبح تا شب…

کمیسیون زنان و خانواده مجلس در راه است

شهرزاد همتی: حالا نزدیک به یک ماه از آغاز مجلس دهم گذشته است. مجلسی که گفته می‌شود بالاترین سهم حضور زنان را در تاریخ کشور ما دارد و انتظار می‌رود…

در گفت‌وگو با حقوقدانان مجازات حیوان‌آزاری بررسی شد؛ شرط‌بندی روی زوزه‌های پیروزی

فاطمه صفری| رفتار با حیوانات وحشی هم باید طبق تعالیم دینی به دور از خشونت باشد داستان‌های مربوط به رفتار مناسب با حیوانات از کتب آموزشی حذف شده‌اند نبود قانونی…

پايتخت، هيچ مركز درماني براي پذيرش كودكان معتاد ندارد؛ درد بي‌درمان كودكان خمار

بنفشه سام‌گيس/ سال ٨٧ با پسر١٠ ساله‌اي گفت‌وگو كردم كه از پنج سالگي توسط پدر معتاد شده بود. معتاد به ترياك. پسرك با مادر و خواهر معتادش به تهران آمده…

گزارشی از کمپینی که به بهانه «سه‌شنبه‌های بدون خودرو» ایجاد شد؛ دوچرخه ها در شهر

پویان خوشحال: آلودگی هوا باعث شده است در شهر تهران سالانه بیش از 5000 نفرجان خود را از دست دهند. یکی از عوامل ایجاد سرطان ریه نیز آلودگی هوا تشخیص…

در باره شبکه‌ای مردمی از کاربران که ١٤٠ موسسه خیریه را به هم متصل کرده است؛ سفیران آرزوهای کوچک در اینستاگرام

مریم شکرانی|ماجرا از زمستان و یک پوستر شروع شد. پوستری که در مرکز آن کودک سرمازده‌ای را به تصویر می‌کشید و دست‌هایی که از قاب تصویر وارد شده و به…

معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه: ۱۰‌میلیون ایرانی درگیر آسیب‌های اجتماعی هستند

یک پژوهشگر اجتماعی: نباید جلوی آسیب‌ها را گرفت همین که آسیب‌های جدید تولید نشود، اتفاق بزرگی است.

حوزه فرهنگی و اجتماعی اولویت آخر نمایندگان مجلس دهم است؛ بی‌کسی «جامعه» در مجلس

الهام کاظمی/کمیسیون‌های تخصصی مجلس شورای اسلامی در حال شکل‌گیری هستند و نمایندگان، اولویت‌های نخست خود را برای حضور در این کمیسیون‌ها اعلام کرده‌اند و ثبت‌نام‌ اولیه صورت گرفته است. در…

بهانه‌هایی برای مهربانی با حیوانات

توقف پروژه رنگ‌آمیزی برج‌های مراقبت فرودگاه یاسوج به خاطر یک پرنده شکاری، تعویق سه‌ماهه عملیات عمرانی برای حفظ آرامش لک‌لک باردار، فداکاری چوپان فداکار و اجازه‌ای که به پلنگ داد…

در نشست تخصصی روز جهانی مبارزه با کار کودک مطرح شد: کودکان کار ؛ بردگان کوچک شهر

تعدادی از کودکان کار به ساقیان موادمخدر در تهران تبدیل شده اند به کارگیری کودکان در مراکز بازیافت زباله و ... توسط پیمانکاران شهرداری ممنوع است.

آمار کودکان کار در ایران در حال افزایش است؛ قربانیان «کوچک» فقر

٢ میلیون کودک در ایران کارگری می‌کنند ٣٠ درصد کودکان کار به مدرسه نمی روند.

برگزاری نشست ملی سمن های زنان

معاون برنامه‌ریزی و هماهنگي معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری گفت: نشست ملی سمن‌های فعال در حوزه امور زنان و خانواده نیمه اول سال جاری در تهران برگزار…

آموزش سمن‌ها برای حل معضلات اجتماعی

مدیر کل امور اجتماعی استانداری تهران گفت: در راستای بهره‌گیری از سازمان‌های مردم نهاد، آموزش سمن‌ها برای حل معضلات اجتماعی آغاز شده است.

گزارشی درباره آمارهای معاونت امور زنان و خانواده از وضعیت اشتغال زنان؛ ٢٧‌ میلیون زن بی‌کار و فقط ٤‌ میلیون شاغل

سقف‌های شیشه‌ای* و قوانین نانوشته‌ای که مردان را محق‌تر از زنان برای کارکردن می‌دانند، باعث شده از ٢٧‌ میلیون نفر از زنان کشور که در سن کار به سر می‌برند…

گزارشی از پدیده اعتیاد دختران زیر 14 سال؛ خماری زیرنگاه همکلاسی ها

هدی هاشمی / تصورش هم سخت است که برخی از دانش آموزان امروزی زیر نگاه بچه‌های دیگر کلاس مواد مصرف کنند. درست زیر پوست این شهر در مدارس شهر اتفاقاتی…

١١ ميليون حاشيه‌نشين، ٥/٢ ميليون زن سرپرست خانوار ٥/١ ميليون معتاد و...؛ پنج‌گانه‌شوم اجتماعي به روايت وزير

نمايندگان مجلس دهم در دومين هفته كاري خود شنونده گزارش تكان‌دهنده‌اي درباره وضعيت آسيب‌هاي اجتماعي در كشور بودند. گزارشي كه توسط عبدالرضا رحماني‌فضلي؛ وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با…

گزارشی از جزییات زندگی خانواده‌های آسیب‌دیده در «صلوات تپه» بومهن: ١٠ روز جهنمی نوزاد ٤ ماهه، برای ترک اعتیاد

زهرا جعفرزاده| وقتی جواب آزمایش متادون نوزاد چهارماهه مثبت شد، نه پزشک معالج تعجب کرد، نه مادرش و نه مددکاران؛ هیچ‌کس از اعتیاد «علی» شوکه نشد. نوزاد زرد و زاری…

انتقاد مولاوردي از سیاسی‌شدن مسائل اجتماعی زنان

معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با انتقاد از سیاسی‌شدن موضوعات در حوزه زنان و خانواده گفت: امیدواریم در برنامه ششم توسعه با همراهی مجلس به سمت تحقق عدالت…

گزارشی از وضع سلامت روان جامعه و خشونت نهفته در رفتار ایرانی‌ها؛ خانواده‌های ایرانی مهارت گفت‌وگو را بلد نیستند

ایرانی‌ها خشن شده‌اند. این دیگر یک موضوع جدید یا عجیب نیست، موضوعی است که حالا دیگر چندوقتی می‌شود علاوه بر پژوهشگران اجتماعی، مسئولان دولتی هم درباره آن صحبت می‌کنند و…

دبیر یک سازمان مردم‌نهاد: مشکل اصلی، رویکرد مسئولان به سازمان‌های مردم‌نهاد است

دبیر سازمان مردم‌نهاد پیشگامان تمدن نوین با بیان اینکه مشکل اصلی سازمان‌های مردم نهاد رویکرد مسئولان به آن‌هاست، گفت: مسئولان ارزش لازم را برای سمن‌ها قایل نیستند و خود را…

مدیرکل امور بانوان استانداری یزد: شبکه تخصصی ارتباطی بین سمن‌های حوزه زنان ایجاد شود

مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد گفت: ایجاد یک شبکه تخصصی ارتباطی در حوزه زنان و خانواده بین سازمان‌های مردم نهاد به منظور تعامل و هم‌افزایی بیشتر تشکل‌های…

مدیرکل مشارکت‌های اجتماعی جوانان: کمبود بودجه توانمندسازی سمن‌ها را متوقف کرده است

مدیرکل مشارکت‌های اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان گفت: به دلیل کمبود بودجه توانمندسازی سازمان‌های مردم‌نهاد جوانان متوقف شده است.

گزارش از فعالیت مجدد شورای اجتماعی کشور پیرامون آسیب‌های اجتماعی؛ شورایی که پس از احمدی‌نژاد دوباره نفس می‌کشد

شهرزاد همتی/شورای اجتماعی کشور که در سال‌های ریاست‌جمهوری احمدی‌نژاد از نفس افتاده بود، حالا با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید شورایی را بنا کرده تا به بررسی آسیب‌های…

سمن‌ها در سردرگمی به سر می‌برند

دبیر موسسه آهنگ بلوچ با بیان اینکه آموزش‌های عمومی و تخصصی برای سمن‌های جوانان لازم است، گفت: برخی از سمن‌ها مهارت‌های لازم برای حل مشکلاتشان در زمینه‌های مختلف از جمله…

آیین‌نامه جدید شورای صنفی دانشگاه‌ها تصویب شد؛ ممنوعیت فعالیت همزمان دانشجویان در شورای صنفی و تشکل‌‌های سیاسی

یک ماه پیش آیین‌نامه شورای صنفی توسط وزیر علوم امضا و به دانشگاه‌ها ابلاغ شد. آیین‌نامه‌ای که هر گونه فعالیت، موضع‌گیری، همسویی، همکاری و حمایت از تشکل‌های سیاسی در داخل…

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: دبیرخانه مبارزه با فقر و آسیب‌های اجتماعی در استان‌ها تشکیل شود

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: باید در استان ها دبیرخانه های مبارزه با فقر و آسیب های اجتماعی نیز تشکیل شود.

مباحثی درباره موضوع آسیب‌های اجتماعی و جوانان: جوانان حاشيه‌نشين در متن تبعيض

صدرا محقق/ آسیب‌های اجتماعی مسئله جدیدی نیست و سال‌هاست به شکلی جدی یکی از مشکلات جامعه ماست. آسیب‌هایی مانند، اعتیاد، خشونت اجتماعی، فقر و حاشیه‌نشینی، گدایی، کودکان کار، فرار دختران…

جوانان رودر‌رو از مشكلات‌شان به معاون وزير جوانان مي‌گويند: پاي صحبت جواناني كه به بازي گرفته نمي شوند

فرزانه قبادي / انگار آدم‌ها وقتي ابلاغيه انتصاب‌شان به يك سمت بالا رابه دست مي‌گيرند دچار نوعي سندروم مي‌شوند، «سندروم مديريت»، سندرومي است كه اين روزها هر روز بيشتر از…

آسیب‌های اجتماعی دختران متولی ندارد

سعیده علیپور| هفته پیش، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان خبر داده بود که براساس تصمیم شورای اجتماعی کشور، این معاونت متولی اصلی آسیب‌های اجتماعی دختران خواهد بود.…

عزیمت خشونت از خانه به خیابان

صبا حسینی/ این روزها همه ما ایرانی‌ها خبرهای ناراحت‌کننده را خیلی زودتر و گسترده‌تر از گذشته می‌شنویم، به شکلی که هرقدر هم که می‌خواهیم نسبت به این اخبار بی‌اعتنا باشیم…

شکل‌گیری سمن‌های فعال در حوزه رفع بی‌سوادی و کم سوادی ضروری است

معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری مرکزی خواستار شکل‌گیری سمن‌های فعال در حوزه رفع بی‌سوادی و کم سوادی شد.

گزارشی از اولین مرکز خدمات مواد‌غذایی زنان بهبودیافته پایتخت؛ آشپزخانه نجات‌یافتگان

مطهره واعظی‌پور/ حالا به جای اینکه بین انگشت‌های‌شان پایپ، فندک اتمی و مواد برق بزند و در خرابه‌های شهر چنباتمه زده باشند، در آشپزخانه‌ای تمیز کار می‌کنند و روزهای پاکی‌شان…

مردم برای آسیب‌های اجتماعی وارد عمل می‌شوند؛ مشارکت شورایاران برای کاهش جرم

الهام کاظمی| مدتی است زمزمه مشارکت دادن مردم در کاهش وقوع جرم از سوی برخی مسئولان و البته قوه قضائیه به گوش می‌رسد؛ موضوعی که باعث شده این بار پای…

نایب‌رئیس ستاد سمن‌های شورای شهر پایتخت از عملکرد مالی این ستاد گلایه دارد؛ نامه محرمانه برای ٥٠٠‌ میلیون بن

معصومه اصغری/ نبودِ شفافیت در عملکرد ستاد سمن‌های شورای شهر تهران برای سومین‌بار خبری شده و حالا نایب‌رئیس این ستاد مدعی است که علاوه بر تخلف در استفاده از اعتبارات…

٩٦‌هزار دانش‌آموز بازمانده از تحصیل در سیستان‌وبلوچستان

دوسوم دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل شناسایی شدند ١٣‌هزار کودک فاقد شناسنامه و مهاجر خارجی در سیستان زندگی می‌کنند.

بیکاری جوانان بیشتر از میانگین

نگین باقری/ همواره مشکل بیکاری، دغدغه خاطر بسیاری از خانواده ها بوده است و در این میان جوان، فارغ التحصیلان و زنان در این بیکاری سهم عمده دارند. این در…

در اجرای برنامه جوانان باید از گروه های مدنی حمایت کرد

فرماندار بهارگفت: مرادی پناه با اشاره به برنامه های سمن ها و گروه های مدنی خودجوش در سطح شهر بهار گفت: باید از این گروه ها حمایت کرد و ادارات…

گفت‌وگو با بهمن مشکینی ، مشاور وزیر کشور و مسئول امور تشکل های مردم نهاد: لایحه دولت برای «سمن»ها در انتظار ورود به پارلمان

فرناز قلعه‌دار/ در کشور ما بیش از 90 سال است که سازمان‌های مردم نهاد یا همان تشکل‌های اجتماعی غیردولتی فعالیت‌شان را آغاز کرده‌اند اما متأسفانه هنوز قانونی مشخص که تکالیف،‌…

سمن‌ها نقش به‌سزایی در پویایی جوانان دارند

معاون فرهنگی اداره‌کل ورزش و جوانان استان زنجان با تاکید بر نقش سمن‌ها در پویایی و نشاط جوانان گفت: کیفی‌سازی سمن‌ها باید به اندازه افزایش کمیت آن‌ها مدنظر قرار گیرد.

جلسات مشترک با مقام معظم رهبری حول ٥ آسیب

پاییز سال گذشته که چندماهی از شروع طرح‌های ضربتی شهرداری تهران و نیروی انتظامی در منطقه ١٢ تهران گذشته بود، مسئولان از جلسه‌ای مشترک با مقام معظم رهبری پیرامون چند…

گفتگو با ناصر فکوهی: آسیب‌شناسی فعالیت‌های سازمان‌های غیر دولتی

گفتگو با ناصر فکوهی: آسیب‌شناسی فعالیت‌های سازمان‌های غیر دولتی

سینا قنبرپور
خشت کج سیاسی شدن نهادهای مردمی
وقتی در دهه قبل سخن از نهادهای مدنی و سازمان‌های مردم‌نهاد به میان آمد و با واژه جدیدی تحت عنوان اختصاری ان.جی.او (NGO) مواجه شدیم حرف و بحث درباره آن کم نبود و بسیاری را می‌دیدیم که دوان دوان به سمت وزارت کشور راهی هستند تا یک نهاد غیردولتی غیرانتفاعی ثبت کنند و به کارگروهی برای بهبود امور بپردازند.
 
اما به‌نظر می‌رسد این کار نوعی «مد» بود که مردم درگیرش شده بودند تا الگویی برای تحقق جامعه مدنی و حرکت‌های گروهی. دکتر ناصر فکوهی استاد انسان‌شناسی دانشگاه تهران در پاسخ به این نظر می‌گوید: «در آن دهه به‌نظر من بیشتر از آنکه با یک «مد» در معنای متعارف واژه روبه‌رو باشیم با نوعی انتقال کژکارکردی روبه‌رو بودیم؛ به‌ این معنا که جامعه و کنشگرانی که تمایل به فعالیت‌های سیاسی و دخالت‌های اجتماعی در این زمینه داشتند به‌دلیل نبود زمینه‌های مناسب روبه‌سوی تشکیل انواع و اقسام انجمن‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی آوردند که جایگزین گروه‌های سیاسی یا اجتماعی مداخله‌گر در حوزه‌های مدیریتی و سیاسی شوند».مدیر پایگاه علمی - اطلاع‌رسانی انسان‌شناسی و فرهنگ، در تحلیل و آسیب‌شناسی فعالیت‌های ان.جی.اوها در ایران می‌افزاید:«به‌طور کلی تعداد و کیفیت سازمان‌های غیرانتفاعی در کشور ما نه تنها نسبت به کشورهای توسعه‌یافته بسیار ضعیف‌تر است بلکه وابستگی آنها به دولت و شکنندگی قانونی آنها بسیار بیشتر است».با توجه به آنکه احساس برآمده از واقعیت فعالیت‌های نهادهای غیردولتی مردم‌نهاد حاکی از نوعی رکود در این فعالیت‌هاست با دکتر ناصر فکوهی گفت‌وگو یی درباره این سازمان‌ها انجام داده‌ایم که می‌خوانید. •    چند فرض را برای تحلیل فعالیت ان‌.جی.او‌ها در ایران می‌توان از ذهن گذراند. با درنظر گرفتن این فرض‌ها چگونه می‌توان فعالیت این نوع حرکت‌های گروهی را تحلیل و آسیب‌شناسی کرد؟ فرض نخست: به‌نظر می‌رسد ان.جی.او‌ها در چندسال اخیر محدودتر شده‌اند؛ از یک‌سو صدور مجوز به آنها به حداقل رسیده و از سوی دیگر مجال فعالیت نمی‌بینند (بخشی از این وضعیت ناشی از تغییر قانون ثبت و ایجاد ان.جی‌.اوها بود که همین امسال در مجلس مطرح بود و بازهم به جایی نرسید). تغییر سیاست‌های وزارت کشور در چندسال اخیر در مورد این فعالیت‌های گروهی هم مشهود است. با این فرض آیا می‌توان این موارد را برای اثبات این فرض و محدودشدن فعالیت ان.جی‌.اوها پذیرفت؟
برای آنکه بتوان درباره این موضوع اظهارنظر کرد نیاز به‌ آن وجود دارد که از مولفه‌های کمی قابل اعتمادی برخوردار باشیم؛ مثلا اینکه میانگین تعداد این سازمان‌ها به نسبت جمعیت در سال‌های مختلف به چه اندازه بوده و در مقایسه با کشورهای دیگر در چه وضعیتی قرار دارد. اعداد مطلق به‌تنهایی فاقد ارزش هستند و نیاز به نمونه‌های مشابه جمعیتی، فرهنگی، ملی و غیره وجود دارد، تا اولا ببینیم ما از لحاظ وضعیت سازمان‌های غیرانتفاعی در چه موقعیت کمی و کیفی‌ای هستیم و ثانیا در سال‌های اخیر تا چه اندازه این موقعیت تغییر کرده است. از این‌رو آنچه در اینجا می‌گویم بیشتر نتیجه مشاهدات و شنیده‌های تجربی است که تنها در حد پیش فرض‌هایی قابل بررسی هستند.
2محور در این زمینه به گمان من قابل ارائه است؛ نخست اینکه به‌طور کلی تعداد و کیفیت سازمان‌های غیرانتفاعی در کشور ما نه تنها نسبت به کشورهای توسعه‌یافته با نظام‌های دمکراتیک مشارکتی (مثلا کشورهای‌ اسکاندیناوی) بلکه نسبت به کشورهای دمکراتیک متمرکز (مثل آلمان) و حتی نسبت به کشورهای جهان سوم (مثل هندوستان) بسیار ضعیف‌تر و وابستگی آنها به دولت و شکنندگی قانونی آنها بسیار بیشتر است. سازمان‌های ایرانی عموما از وضعیت‌های مالی بسیار بدی رنج می‌برند،مصونیت و ایمنی کنشگرانشان محدود است و نمی‌توانند به دلایل مختلف انگیزه زیادی در سایر کنشگران برای مشارکت داوطلبانه ایجاد کنند. بگذریم که بسیاری از این سازمان‌های به‌اصطلاح غیرانتفاعی اصولا و درواقع انتفاعی هستند و غیرانتفاعی بودن برایشان صرفا یک لایه تزئینی است. این آسیب‌شناسی از آن رو تقویت می‌شود که میزان تصدی‌گری دولتی در همه امور به حدی است که برای تمام یا تقریبا تمام فعالیت‌ها نیاز به اخذ مجوز و فرایندهای طولانی دیوان‌سالارانه دارد و باز تقریبا تمام منابع مالی نیز در حوزه دولتی یا نیمه‌دولتی متمرکز است. به همین دلایل وابستگی به این حوزه نمی‌تواند قطع شود و همین سبب می‌شود که رشد مطلوب در سازمان‌های غیرانتفاعی صورت نگیرد. بسیاری از این سازمان‌ها در نیمه‌راه یا حتی در شرایطی که در حال اوج‌گیری در رشد خود هستند متوقف می‌شوند.
افزون بر همه این موارد که گفته شد باز هم آسیب موجود در کار این انجمن‌ها در آن است که نهادهای رسمی تقریبا هیچ ارزشی برای کار در آنها به وسیله کنشگران علمی قائل نیستند و حتی عملا کار در اینگونه انجمن‌ها و سازمان‌ها را به‌صورت غیررسمی، به عاملی در جلوگیری از «پیشرفت» علمی کنشگران تبدیل کرده‌اند. برای مثال نگاه کنیم به وضعیت دانشگاه‌ها که در آنها بالاترین امتیازات به انتشار مقالات در مجلات و کتاب‌هایی داده می‌شود که تقریبا هیچ کس آنها را نمی‌خواند و تاثیر چندانی بر هیچ روند اجتماعی ندارند؛ هزاران صفحه کار، ترویج و فعالیت‌های پایه‌ای برای رشد اساسی علم که تنها روش رسیدن به علمی بومی و نخبه در سطح بالاست، هیچ‌گونه ارزشی ایجاد نمی‌کند. همه این عوامل هستند که این انجمن‌ها را تضعیف می‌کنند و این بیشتر یک فرایند طولانی مدت بوده و نه اتفاقی که در چند سال گذشته صرفا تجدید شده باشد. •    فرض دوم: در دهه 80 یکباره موضوع نهادهای مدنی مطرح شد و به نوعی به « مد » در جامعه تبدیل شد. حال آنکه با سپری شدن یک‌دهه آنها که تحت حرکت‌های هیجانی وارد این گود شده بودند کنار رفتند و آنهایی که واقعا اعتقاد به این کارها داشتند ماندند. آیا می‌توان این موضوع، یعنی پرداختن مردم به‌صورت یک «مد» را در تحلیل فعالیت ان.جی‌.اوها مطرح کرد؟
در آن دهه به‌نظر من بیشتر از آنکه با یک «مد» در معنای متعارف واژه روبه‌رو باشیم با نوعی انتقال کژکارکردی روبه‌رو بودیم؛ به این معنا که جامعه و کنشگرانی که تمایل به فعالیت‌های سیاسی و دخالت‌های اجتماعی در این زمینه داشتند به‌دلیل نبود زمینه‌های مناسب روبه سوی تشکیل انواع و اقسام انجمن‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی آوردند که جایگزین گروه‌های سیاسی یا اجتماعی مداخله‌گر در حوزه‌های مدیریتی و سیاسی شوند. این به‌خودی خود امری منفی و آسیب شناختی بود. زمانی که روزنامه‌ها که باید هدف اطلاع‌رسانی را انجام دهند بدل به ارگان احزاب شوند، هم به حوزه سیاسی ضربه می‌خورد و هم به حوزه رسانه‌ای. مثالی دیگر در همین روزنامه‌ها که تا امروز هم ادامه یافته، ایجاد صفحات اندیشه و ورود گسترده ادبیات روشنفکرانه بود که چون جایگاه لازم خود را در جامعه نمی‌یافتند ناچار بودند و هستند به روزنامه‌ها پناه بیاورند که این نیز نوعی پدیده آسیب‌شناختی است. به گمان من هر چه زودتر با تغییرات اساسی از این چرخه‌های آسیب‌شناختی خارج شویم شانس بیشتری برای ترمیم آنها در زمان کوتاه‌تر خواهیم داشت و بالعکس. هرگز نمی‌توان با رسانه‌ای چون یک روزنامه حزب درست کرد یا آن را جایگزین محافل و حلقه‌های روشنفکرانه و فکری کرد. هر پدیده و رسانه‌ای شکل و محتوایی دارد که باید با نظام‌های دیگر فرهنگی نیز خوانایی داشته باشد.
در همان دوران یاد شده گروه زیادی نیز باز به دلایل اقتصادی برای رهایی از بیکاری یا با هدف کسب درآمد به سوی انجمن‌ها و سازمان‌های غیرانتفاعی آمدند و هنوز اثر این قضیه با معنای «خصوصی» که از واژه «غیرانتفاعی» به‌ویژه در حوزه آموزش فهمیده می‌شود، روشن است. متأسفانه اصل و اساسی که در همه جای دنیا برای این سازمان‌ها به‌مثابه شاکله و استخوان‌بندی اصلی مطرح است، یعنی داوطلبانه بودن کنشگران و اعتقاد و باور آنها به کاری که می‌کنند و اصولا داشتن چشم‌اندازی دراز مدت در این سازمان‌ها دیده نمی‌شد. •    فرض سوم: عده‌ای برای کسب منافع مالی از دولت دست به کار تدارک و راه‌اندازی ان.جی.اوها شده بودند و موضوع با حذف کمک‌های مالی به کلی منتفی شد و در عمل ان.جی‌.اوها نتوانستند تامین منابع مالی خود را طراحی کنند و درنتیجه آنهایی که با منابع دولتی زنده بودند از دور خارج شدند. آیا این فرض را قبول دارید؟
پاسخ سؤال شما را در بالا دادم ولی باید اضافه کنم که مسئله نه فقط ایجاد کسب‌وکار بود که به‌خودی خود منفی نیست زیرا اگر کسی بتواند با ایجاد یک سازمان غیرانتفاعی برای خود و دیگران کار ایجاد کند بدون آنکه در پی کسب «سود» در معنای متعارف تجاری آن باشد، مشکلی در این قضیه وجود ندارد؛ البته به شرط آنکه سایر مشخصات این سازمان‌ها مثلا اهداف خیرخواهانه، علمی، ترویجی و غیره نیز در کارش وجود داشته باشد، اما آنچه متأسفانه ما شاهدش بوده و هستیم، تشکیل گروه بزرگی از اینگونه سازمان‌ها در مدارهای فساد اداری و اقتصادی بود که هدفشان نه ایجاد کار بلکه سودجویی در بدترین و پرزیان‌ترین شکل آن بوده و هست؛ این کاری است که باید با آن مبارزه کرد. امروز شاهد فعالیت‌هایی به‌اصطلاح «فرهنگی» هستیم که در طیف گسترده‌ای، از کلاس‌های کنکور گرفته تا برگزاری همایش‌های فرهنگی و علمی و انتشار مجلات علمی - پژوهشی و... گسترده شکل گرفته و در پشت آنها جز سیستم‌های فساد مالی و اداری چیزی نیست.
این فعالیت‌ها نه تنها هیچ کمکی به پیشبرد علم نمی‌کنند بلکه همان بودجه‌های محدودی را هم که ممکن بود به پژوهشگران واقعی و دلسوز داده شود، هزینه کرده و به هدر می‌دهند و تنها به افزایش ثروت مالی دست‌اندرکارانشان منجر می‌شوند. ما بارها بر این نکته انگشت گذاشته‌ایم که یک انجمن یا سازمان سالم غیرانتفاعی اگر حتی بودجه کمی داشته باشد می‌تواند صدها برابر یک دستگاه دولتی بزرگ و غیرکارا، فایده داشته باشد. دولت باید کاری ستادی و کنترلی عمومی انجام دهد و نه اینکه خود مستقیما وارد این حوزه شود. •    در بسیاری از موارد در شکل‌گیری ان‌.‌جی‌.‌اوها افراد دولتی وارد شدند و تفکر سیستم دولتی را هم با خود آوردند و تزریق کردند. این تفکر توان اداره چنین نهادهایی را نداشت و تجربه منجر به شکست شد. این نکته در مورد ان.‌جی‌.اوهای ما صادق است یا شما فکر می‌کنید این حرکت راه خود را پیدا کرده است؟
من معتقدم که این مسئله دقیقا صادق است و دلایلش را هم در بالا گفتم چون هم پول در دست دولت متمرکز است و هم فرایندهای سختگیرانه دیوان‌سالارانه‌ای که امکان تشکیل و اداره چنین نهادهایی را می‌دهد. این امر ممکن است به‌نظر یک دولت، امنیت ساز به حساب بیاید و در کوتاه‌مدت نیز چنین باشد اما تجربه تاریخی نشان می‌دهد که این فرایند در میان‌مدت و دراز مدت سیستم را از درون تخریب می‌کند زیرا این سازمان‌های غیرانتفاعی هستند که می‌توانند به یک جامعه عقلانیت، انسجام، آرامش، رشد و توسعه بدهند. با تضعیف یا وابسته کردن آنها به دولت، دولت کاری نکرده جز تضعیف و فراهم آوردن شرایط تخریب خود در میان‌مدت و درازمدت.
امروزه سازمان‌های غیرانتفاعی موجود یا کنشگران اجتماعی که قصد تشکیل این سازمان‌ها را دارند نه تنها می‌دانند چگونه آنها را تشکیل دهند بلکه حتی اغلب راه‌های یافتن درآمد برای مثال از راه کمک‌های مردمی و علاقه‌مندان را نیز می‌دانند اما تقریبا همیشه با موانع دولتی در همه مراحل کار خود روبه‌رو می‌شوند که مهم‌ترینش بی‌ثباتی و عدم‌اطمینان به آینده و توانایی به ادامه کار است. این نکته را هم اضافه کنم که تلاش دولت برای جایگزین کردن سازمان‌ها و نهادهای دولتی به جای این سازمان‌ها کاملا بی‌فایده است. این کاری است که در قرن بیستم در سیستم‌های کمونیستی بسیار برای آن تلاش شد؛ یعنی در هر حوزه‌ای دولت صدها سازمان و نهاد ایجاد کرد اما همه این نهادها به‌رغم سرمایه زیادی که برایشان هزینه می‌شد به هیچ نتیجه‌ای نرسیدند و تبلیغات ایدئولوژیکی که باید از خلال آنها انجام می‌گرفت عملا غیرکارا و زاینده سیستم‌های فساد مالی و اداری شد. به همین دلیل نیز فکر می‌کنم ما باید هشیار‌تر باشیم و به جای آنکه چنین تلاش‌های بیهوده‌ای بکنیم به سیستم اجتماعی اجازه بدهیم خودش راه خود را انتخاب بکند. •    جامعه‌ای که افراد آن هیچ تجربه‌ای در کار گروهی نداشته و ندارند و آموزشی در این باره ندیده‌اند چگونه می‌توانند در ان.جی.او ها کار کنند؟
کار مشکلی است و نیاز به تمرین زیادی دارد اما اساس و پایه این تمرین برای به دست آوردن مهارت باید بر بالا رفتن سطح اخلاق و ارزش‌های اجتماعی و باور داشتن افراد به کار جمعی و آینده آن به کار داوطلبانه تأثیر بگذارد. چنین کارهایی می‌تواند سرمایه اجتماعی در درازمدت ایجاد کند و شبکه اجتماعی حاصل از کار جمعی می‌تواند همچون یک خانواده از آنها حمایت کند. اگر این باور‌ها و اعتمادهای متقابل ایجاد شود، کمبود تجربه را می‌توان با تمرین و تجربه در زمانی نسبتا کوتاه به دست آورد و مشکل به‌نظر من در آن حوزه نیست. اتفاقا در سیستم‌های سنتی ما مثلا در سیستم‌های روستایی و کشاورزی پیشینه درازی از کار جمعی و همیاری وجود دارد و بنابراین این کلیشه که ایرانیان نمی‌توانند کار جمعی بکنند، کلیشه‌ای متاخر و اغلب غیرواقعی است. در حقیقت درآمدهای سهل‌الوصول نفتی بسیاری از ارزش‌های بالای زندگی ازجمله ارزش کار، تولید و خلاقیت را در ما ضعیف کرده و این دلیل اصلی آن است که با یکدیگر هم نمی‌توانیم کار کنیم. •    آیا اساسا تشکیل ان.جی.او نیازمند آموزش و تخصص است یا صرفا با عقیده و همفکری می‌توان چنین کرد؟
بی شک نیازمند آموزش‌هایی هست اما این آموزش‌ها در سطح بسیار تخصصی قرار ندارند. بنابر مورد، میزان آموزش برای تشکیل یک ان.جی.او در حد یک کارشناس اجرایی است. مابقی کار به همت و انگیزه‌های افراد شرکت‌کننده و میزان رشد اخلاق شهروندی در آنها برمی‌گردد. به میزان هشیاری و شعور آنها که چرا و چگونه کارها را میان یکدیگر تقسیم کنند، چگونه هدف‌گذاری کرده و سیاست‌های خود را مشخص کنند و برای کارهای خود برنامه‌ریزی کنند و از همه مهم‌تر چگونه تعامل میان یکدیگر را به اصل بدل کرده و از تکروی و خود‌خواهی و توهم ریاست و برتری نسبت به دیگران که بی‌شک به تخریب آن سازمان منجر می‌شود فاصله بگیرند. •    در کشور ما نمونه‌های متعددی از فعالیت‌ ان.جی.او ها مطرح و خبرساز هم شد ولی مثلا نمی‌بینیم که فعالیت‌هادر زمینه محیط‌زیست مؤثر باشند؟
فعالیت‌ها عموما شکل محلی و حتی در سطح محلی نیز شکل محفلی دارند. دلیل این امر به‌نظر من آن است که اعتماد لازم به فعالیت‌های ان.جی.او ‌ها در سطح مرکزیت اداری و سیاسی کشور وجود ندارد و گمان می‌رود که این سازمان‌ها می‌توانند عاملی برای آسیب وارد کردن به سیستم اجتماعی، سیاسی و... باشند، درست درحالی‌که آنچه یک سیستم را حفاظت می‌کند همین ان.جی.‌او‌ها و میزان اختیارات آنهاست. نگاه کنیم به دو کشور اروپایی و توسعه‌یافته یکی سوئد با بیشترین تعداد ان.جی.او ‌ها و دیگری ایتالیا با کمترین تعداد ان.جی.او ها. نخستین مورد کشوری بسیار با ثبات است درحالی‌که کشور دوم، پهنه‌ای از بی‌ثباتی و فساد و سازمان‌های مافیایی است. در کشور ما مشاهده می‌شود که اولا ان.جی.او‌ها چون بسیار کوچک و در سطح محفلی‌اند تجلی ملی ندارند و ثانیا به‌دلیل سیاست‌زدگی عمومی کشور هرگونه فعالیتی به سرعت نوعی فعالیت سیاسی تلقی می‌شود. برای مثال فعالیت درباره محیط‌زیست را نمی‌توان کاری سیاسی قلمداد کرد و ان.جی.او ‌ها در این زمینه را هر چه می‌توان باید تقویت کرد اما متأسفانه در کشور ما به آنها به‌عنوان یک خطر نگاه می‌شود. •    ان.جی.او‌ ها، حمایت از کودکان و زنان را در مقطعی خیلی مورد توجه قرار دادند شاید به این دلیل که نزد نهادهای بین‌المللی نظیر یونیسف و سازمان ملل جاذبه داشتند ولی باز هم اینک این فعالیت‌ها برای کودکان بسیار محدود شده است. این رکود را ناشی از دور از چشم رسانه‌ها ماندن می‌دانید یا نه فعالیت آنها واقعا کمرنگ شده است؟
من این رکود را ناشی از سیاست‌زدگی جامعه می‌دانم و استفاده ابزاری که اغلب از ان.جی.او ها از همه طرف صورت می‌گیرد. بخشی از این امر نیز دقیقا به همان مفهوم کژکارکردی بودن بر می‌گردد. جایی که با کمبود احزاب و فعالیت‌های سیاسی روبه‌رو هستیم همیشه این امکان وجود دارد که هر سازمان و روند و مطالبه‌ای سیاسی شود و یا اصولا سیاسی باشد و یا به وسیله گروهی با اهدافی خاص این طور وانمود شود تا از آن استفاده ابزاری کنند. نتیجه نیز مشخص است: به‌وجود آمدن چرخه‌های سیاست‌زدگی، افزایش بی‌اعتمادی و در نهایت از راه رسیدن مشکلات قانونی و توقف کار آن سازمان. •    ان.جی.او ها در مقایسه با خیریه‌ها بیشتر تجربه شکست داشته‌اند. مشکل در ماهیت و کارکرد آنهاست یا ازذهنیت آنها؟
این دو مفهوم تناقضی با یکدیگر ندارند اما مفاهیمی چون خیریه، وقف ... که در فرهنگ ما ریشه‌دار هستند به‌نظر من بهتر توانسته‌اند خود را در چارچوب‌های قابل انطباق با جامعه نگه‌داشته و تجربه بهتری را داشته باشند. درحالی‌که ان.جی.او ‌ها چون بیشتر ساختارهایی جدید هستند که به این شکل در فرهنگ سنتی ما حضوری پررنگ نداشته‌اند نیاز به باز‌سازی‌ شدن از لحاظ ذهنی در سیستم‌های شناختی کنشگران اجتماعی دارند. اما این کار ناممکنی نیست. اتفاقا به‌نظر من ان.جی.او ‌ها در خیلی از مواقع باید از تجربه مثبت انجمن‌های خیریه و وقف استفاده کنند تا ببینند چطور بهتر می‌توانند با جامعه رابطه برقرار کنند. •    آیا ناکامی ان.جی.او ها را می‌توان به ناکامی سایر حرکت‌های گروهی در ایران نسبت داد؟
به‌هر تقدیر سیستم اجتماعی یک مجموعه است که اجزای آن همه به یکدیگر ارتباط دارند اما این نمی‌تواند استدلالی قوی باشد که چون این یا آن بخش جامعه کار نمی‌کند لزوما بخش ان.جی.او ‌ها هم نباید کار کند. البته روندهایی مثل سقوط اخلاقی و کاهش اعتماد به یکدیگر و همچنین پایین آمدن ارزش کار درازمدت داوطلبانه و یا باور به ارزش‌های استاد و شاگردی در این امر حتما تاثیر تعیین‌کننده داشته و دارند. •    اگر چنین است آیا این نقیصه متوجه فرهنگ و تربیت مردسالارانه - خودخواهانه ماست که هرکس می‌خواهد حرف خود را به کرسی بنشاند یا نه، مشکل جای دیگری است؟
حتما هست اما این یک امر نسبی است زیرا همه جوامع کنونی دنیا در نسبت‌های متفاوت، هم مردسالار هستند و هم خودمرکزبین ولی این امر سبب نشده است که سیستم‌های فرهنگی آنها نتوانند چنین سازمان‌هایی را ایجاد کنند. ما باید بتوانیم در دو راه به موازات یکدیگر حرکت کنیم؛ از یک‌سو، تصدی‌گری دولتی کاهش یابد و به گسترش آزادی‌ها در فضای خصوصی جدیدی که باید بار دیگر ابداع و تعریفش کرد و به آن احترام گذاشت،میدان داده شود و در عین حال با تقویت و تثبیت قانون‌گرایی و مبارزه سخت با فساد مالی و اداری و از طرف دیگر کار روی سیستم‌های اجتماعی در جهت درونی کردن ارزش‌های اخلاقی فردی و گروهی در زمینه‌ای که به آنها اشاره کردم: ارزش کار، کارجمعی، مشارکت، کارداوطلبانه، سرمایه اجتماعی، اعتماد به یکدیگر، شناخت سیستم‌های دیگر فرهنگی و تجربه آنها و بالا بردن توان‌های اجرایی و تحلیلی خودمان چنین فرهنگی را ایجاد کرد.
ا
ین گفتگو با روزنامه همشهری انجام شده و در روز 18 دی ماه 1390 منتشر شد. آدرس الکترونیک روزنامه :
http://hamshahrionline.ir/news-156358.aspx
 

سخن روز

شهروند منفعل و شهروند فعال

نویسنده: هادی خانیکی

زندگی شهری و کنش‌های شهروندان مقوله‌ای اجتماعی، فرهنگی و ارتباطی است و بر این مبنا، ضعف در پایین‌بودن مشارکت اجتماعی شهروندان مساله‌ای است که باید مورد توجه قرار داد. من بارها در این باب سخن گفته‌ام که با آلوده‌شدن محیط زیست، تنفس شهری جدی گرفته می‌شود، لذا تنفس ارتباطی میان شهروندان هم باید جدی گرفته شود. سطح گفت‌وگو و مشارکت اجتماعی که پایین بیاید، ناگزیر بی‌اعتمادی در زبان روزمره بالا رفته و مشاهده می‌شود و اینها به لحاظ ارتباطی و از منظر جامعه‌شناسی برای شهروندان مساله‌ساز خواهد شد. شهروند در نگاه جامعه‌شناسانه ابعاد مدنی، سیاسی و اجتماعی و همچنین سابقه‌ای تاریخی دارد و از اینجاست که مفهوم «شهروند فعال» معنادار می‌شود. شهروند فعال، با توجه به امکان دستیابی به اطلاعات فقط نقش نظاره‌گر را نمی‌پذیرد بلکه نوعی کنشگر به حساب می‌آید که برای تعیین سرنوشت خود و برای رسیدن به وضعیت مطلوب فعالانه در شهر تلاش می‌کند. در مقابل آن هم «شهروند منفعل» قرار دارد که مطیع است و نوعی «رعیت مدرن» محسوب می‌شود. مشکل امروز در شهر پدیده جامعه منفعل و نظاره‌گر است، یعنی کسانی که غیر از نظاره‌کردن کاری انجام نمی‌دهند درحالی‌که شهروند فعال به کنشگری دست می‌زند. شهروند فعال، کسی است که در نگاه به حقوق و تکالیف خود، فراتر از تعاریف و مفاهیم سنتی گام برمی‌دارد.

ادامه مطلب...

جعبه ابزار سازمان های مدنی

  • پرسشنامه تحلیل هیئت مدیره

     

    دانلود

  • فرم ارزیابی عملکرد آموزشگران

     

    دانلود

 ابزار کمکی برای سازمان های مدنی داریداضافه کنید

بیانیه مطالبات

ارزش های ما

شورای سازمان های جامعه مدنی رمز بقاء، قدرت یابی و نفوذ خود (و البته همه سازمان های مدنی) را در پایبندی به اصول و ارزش هایی می داند که بر مبنای آن ایجاد شده است. لذا پذیرش و رعایت اصول و ارزش ها شرط حضور و مشارکت در شورا محسوب می شود.  ... ادامه مطلب

تماس با ما

 تلفن : 88834162 داخلی 230
 تلفکس : 86072599
  ایمیل شورا :این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  ایمیل دبیرکل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
 آدرس دبیرخانه: خیابان مطهری؛ خیابان سلیمان خاطر (امیراتابک) کوچه درفش پلاک۸
  آدرس کانل تلگرام ما : https://t.me/haajm

خبر نامه

با ارسال ایمیل خود در خبر نامه عضو شوید

 ایمیل رسمی شورا :  این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید