گزارش پنجمین نشست هم اندیشی شورای سازمان های جامعه مدنی

بازدید: 1878

نشست هم اندیشی "حامیان جامعه مدنی" با حضور فعالان اجتماعی و مدني در عرصه هاي گوناگون برای اتخاذ تصميم نهايي در خصوص برنامه عملِ شورا در مقابل آيين نامه ابلاغي دولت و تعیین تكليف نهايي كميته هاي تخصصي چهارشبنه 19 آبان ماه برگزار شد.
دستور کارِ اين جلسه، اتخاذ تصميم نهايي در خصوص برنامه عملِ شورا در مقابل آيين نامه ابلاغي دولت و تعيين تكليف نهايي كميته هاي تخصصي، از طريق انتخاب NGOهاي هم گروه و مرتبط با هر كميته، بود.

این نشست با مدیریت سعید دهقان و با حضور محمد عطاردیان، مینو مرتاضی، حجت الله جلوداری، فاطمه فرهنگ خواه، مهدی امیدی جعفری، احمد قویدل، عسل نعمت الله زاده، شعبان آزادی، پوران اسماعیلی، اعظم السادات هاشمی، سارا امینی، بهزاد رحمانی، مرتضی ایراندوست، زهرا صدر، محمدرضا طبیب زاده، ثریا عزیزپناه، سارا خرم، بهارک علی پناه و آهنی برگزار شد.


این نشست با دستور جلسه اول خود كه "اتخاذ تصميم نهايي در خصوص برنامه عملِ شورا در مقابل آيين نامه ابلاغي دولت" بود، آغاز به كار کرد.
در این جلسه ابتدا شرکت کنندگان ضمن تشکر از برگزاری"همایش تقویت جامعه مدنی، بخشنامه یا قانون" توسط حامیان جامعه مدنی نظرات خود را در مورد این همایش اعلام کردند و به نظر اکثریت اعضا این همایش از موفق ترین و همچنین شفافت ترین همایش ها در مورد سازمان های مردم نهاد بوده است که برخی از موضوعات در حوزه فعالیت سازمان های مدنی را شفاف سازی کرده است.
گفتنی است قانون سازمان های مردم نهاد با توجه به ابلاغ آئین نامه توسط دولت به وزارت کشور با نگاه های متفاوت روبرو است که پی گیری لایحه سازمان های مردم نهاد مورد توجه برخی قرار دارد و بعضی از فعالان مدنی نیز به آئین نامه به عنوان فرصت نگاه کرده و خواهان تطبیق سازمان های مردم نهاد با آن بوده و استفاده از فرصت ها را پیشنهاد می کنند.
گفتنی است که اولین لایحه در مورد سازمان های غیردولتی در دولت اصلاحات ارائه شده است و در پایان کار آن دولت، عطف به برنامه سوم توسعه آئین نامه سازمان های مردم نهاد ابلاغ شده است و لایحه سازمان های مردم نهاد در سال 1393 با شرکت 120 تشکل دولتی تهیه شده است که قرار بود بعد از تصویب هئیت وزیران به مجلس ارائه شود و دولت در این بین آئین نامه تشکل های اجتماعی را ابلاغ و از طرف دیگر شورای عالی اداری تاسیس سازمان امور اجتماعی کشور را تصویب کرده است.


در این نشست شرکت کنندگان ضمن ایراد انتقاداتی در مورد آئین نامه سازمان های مردم نهاد، توجه و استفاده از فرصت های موجود در آئین نامه جدید و پیگیری لایحه قانون سازمان های مردم نهاد را مورد تاکید قرار دادند.
در این نشست فعالین مدنی ضمن اشاره به نقد های صورت گرفته به آئین نامه سازمان های مردم نهاد در سطح کشور، کارگروه های؛ "بررسی، نقد و تبیین آئین نامه" و "تدوين پيش نويس قانون سازمان امور اجتماعی" را برای پی گیری و تبیین جایگاه و روند این دو مولفه در حوزه سازمان های غیردولتی تشکیل دادند.
احمد قویدل، پوران اسماعیلی، اعظم السادات هاشمی، فاطمه فرهنگ خواه و شعبان آزادی به عنوان اعضای "کارگروه آئین نامه" تعیین شدند. این کارگروه بایستی ضمن جمع آوری نقد های صورت گرفته، نکات مثبت آئین نامه فعلی را نیز بررسی کرده و سپس آئین نامه جدیدی برای ارائه به دولت، تهیه و تنظیم نمایند.
همچنین محمدرضا طبیب زاده، سعید دهقان، حجت اله جلوداری، سارا امینی و ثریا عزیز پناه به عنوان اعضای "کارگروه قانون" یا به عبارتی پیش نويس نظام مشارکت اجتماعی تعیین شدند. اعضاي این كميته با مشارکت و مشاوره افراد فعال در این حوزه، نسبت به تدوین پيش نويس این قانون اقدام خواهند کرد.
گفتنی است، در پایان دستور جلسه اول، ضمن تاكيد عموم بر فعالیت در جنبه های گوناگون در راستای تبیین جایگاه جامعه مدنی و مشارکت اجتماعی در عرصه جامعه، مقرر شد در آغاز نشست هاي هم انديشي بعدي، نيم ساعت به استماع گزارش دو كارگروه "قانون" و "آيين نامه" اختصاص يابد.


در دستور جلسه دوم، تعيين تكليف نهايي كميته هاي تخصصي مورد بررسی گرفت و در این فرصت ضمن مرور تصمیمات اتخاذ شده در مورد کمیته ها، پیش نهادهای جدید مورد بررسی قرار گرفت و در این بین تشکیل کمیته های جدید توسط شرکت کنندگان ذیل "حامیان جامعه مدنی" پیشنهاد شد که در نهایت پیشنهاد تشکیل کمیته محیط زیست توسط سارا امینی نماینده دیدبان حقوق حیوانات ارائه شد که با رای گیری صورت گرفته فعالیت این کمیته در کنار سایر کمیته ها تصویب نشد و فعالیت چهار کمیته "اقتصادی"، "فرهنگی"، "اجتماعی" و "حقوقی" مورد تاكيد قرار گرفته مقرر شد در جلسات بعدی شورا، اعضای اين کمیته ها تعیین شوند.