مسئولیت‌ها در تشکل‌های مردمی چرخشی باشد

به نقل از مهر، بهمن مشکینی در نخستین سمینار تخصصی هم‌اندیشی سمن‌های خیریه و نیکوکاری استان همدان با اشاره به اینکه هنگامی که برنامه‌ریزان توسعه در دنیا مسیر توسعه اقتصادی را طی کردند جوامع را با مشکلات فراوانی در راستای توسعه غیرمتوازن مشاهده کردند، گفت: برنامه‌ریزان به زیرساخت‌های اقتصادی توجه کردند اما یکی از مباحثی که مطرح شد بی‌توجهی به سرمایه اجتماعی است.

مشاور وزیر و معاون امور سازمان‌های مردم‌نهاد کشور با عنوان اینکه سرمایه‌های اجتماعی عنوان جدیدی است که بیشتر در مباحث توسعه به کار می‌رود، افزود: در بین تمام سرمایه‌ها مانند منابع زیرزمینی، اقتصادی و آنچه به دست بشر ایجاد شده، سرمایه انسانی و آنچه بشر با قوای عقلی خود انباشت کرده یک سرمایه جدید با نام سرمایه اجتماعی به وجود آورده است.

 

مشکینی با تاکید بر اینکه سرمایه اجتماعی با سرمایه انسانی متفاوت است، ادامه داد: برآیندی که از روابط بین انسان‌ها، جوامع، نهادها و غیره حاصل می‌شود سرمایه اجتماعی است و معمولا سه شاخص اصلی برای اندازه‌گیری سرمایه اجتماعی بررسی می‌شود.

وی یکی از شاخص‌های اندازه‌گیری سرمایه اجتماعی را رضایت دانست و بیان کرد: دومین شاخص اعتماد است و باید بدانیم که چقدر اعتماد در جامعه وجود دارد.

مشاور وزیر و معاون امور سازمان‌های مردم‌نهاد کشور با بیان اینکه سومین شاخص اندازه‌گیری سرمایه اجتماعی مشارکت است، بیان کرد: چقدر در امور پیرامونی خود از خانواده تا کلان مشارکت داریم و بعد از این شاخص‌ها با روش‌های علمی ارزیابی می‌شود.

بهمن مشکینی وضعیت سرمایه اجتماعی در سه سطح خرد و میانی و کلان در کشور را پایین‌تر از میانگین جهانی دانست و با بیان اینکه این مسئله بسیار بد است، افزود: متاسفانه به هم، به دستگاه‌ها و به حوزه‌های کلان اعتماد نداریم و از هم راضی نیستیم.

وی بیان کرد: ماجرای تشکل‌های اجتماعی نه تفنن و نه وارداتی بلکه یک ضرورت امروز و فردای جمهوری اسلامی است.

مشکینی با بیان اینکه اگر الگو برداری تشکل خیریه اجتماعی به روش کمیته امداد باشد دیگر تشکل نیست، افزود: یکی از شاخص‌های بررسی سمن‌های خیریه از سال آینده داشتن عضو است و باید کاری کنیم که مردم استقبال کنند و شبکه‌ای و خوشه‌ای جلو بروند.

وی با تاکید بر اینکه باید سعی شود تشکل شبکه‌ای مردم ایجاد و مردم تشکیلات درست کنند، عنوان کرد: یکی از عوامل مشکلات در کشور فردگرایی تاریخی است و می‌بینیم که به دلیل سابقه حکمرانی در این کشور اغلب دانشمندان ایرانی منزوی و فردگرا بودند چراکه ناچار بودند که برای خود باشند.

 

کار تشکل باید براساس خرد جمعی و رهبری جمعی پیش برود

بهمن مشکینی با بیان اینکه باید همه مردم شریک و کار تشکیلاتی و جمعی در کشور یاد گرفته شود چراکه اگر یاد بگیرند وضعیت سرمایه اجتماعی تغییر می‌کند، عنوان کرد: کار تشکل باید براساس خرد جمعی و رهبری جمعی پیش برود.

وی با عنوان اینکه در کار تشکیلاتی افراد رئیس، مدیرعامل و هیئت مدیره نیستند بلکه شورا و جمع هستند، ادامه داد: کار تشکیلاتی باید فرهنگ مستقل پیدا کند و کار تشکل اجتماعی باید صاحب ادبیات مستقل خود شود.

مشاور وزیر و معاون امور سازمان‌های مردم‌نهاد کشور با تاکید بر اینکه در کار تشکیلاتی خرد جمعی مطرح است، عنوان کرد: در کار اجتماعی انحصارطلبی را ممنوع می‌دانیم چراکه این مسئله سم مهلک فعالیت‌های اجتماعی است.

مشکینی با بیان اینکه اگر کار برای خدا باشد امکان ندارد که تفرقه و اختلاف ایجاد شود، بیان کرد: حوزه اجتماعی اصلی‌ترین نیاز امروز ایران است هرچند مجموعه‌های خیرین مدرسه‌ساز، خیرین حوزه سلامت و غیره را داریم اما حوزه اجتماعی محدود به این موارد نیست و موارد متعددی وجود دارد.

وی با تاکید بر اینکه حوزه‌های اجتماعی از مهم‌ترین مسائلی است که باید به آن توجه شود، عنوان کرد: یکی از شاخص‌های تشکل‌ها در کنار بحث عضویت این است که آیا تشکل‌ها در مورد موضوعی که انتخاب کرده‌اند می‌توانند ۱۰ صفحه به صورت علمی و کاربردی مطلب بنویسند و آنرا تحلیل کنند.

مشاور وزیر و معاون امور سازمان‌های مردم‌نهاد کشور یکی دیگر از مسائلی که تشکل‌ها باید به آن توجه کنند را ملی اندیشیدن و منطقه‌ای عمل کردن دانست و ادامه داد: باید مسئولیت‌ها در تشکل چرخش داشته باشد و مرتب شاهد باشیم که افراد جدید می‌آیند و مسئولیت تشکل‌ها بین افراد می‌چرخد.

بهمن مشکینی با بیان اینکه کار جمعی خود شاخص‌هایی دارد که یکی نظم دیگری انضباط و فرهنگ نقدپذیری است، عنوان کرد: جلسات تشکل‌ها باید دقیق و سر ساعت شروع شود و تاخیر نداشته باشد.

وی با بیان اینکه انضباط به معنی اطاعت تشکیلاتی است، ادامه داد: همچنین باید فرهنگ نقد داشته باشیم و باید در جامعه ایران فرهنگ نقد ایجاد شود چراکه اکنون ضعیف بوده و به علت ضعیف بودن اعتمادشکن است.

مشاور وزیر و معاون امور سازمان‌های مردم‌نهاد کشور با عنوان اینکه مطابق آیین‌نامه سال ۸۴ سه مرجع صدور مجوز برای تشکل‌ها وجود دارد و این درست و زیبنده نیست و باید یک مرجع این کار را جلو ببرد، ادامه داد: تشکل‌ها باید پشتیبانی سخت‌افزاری شوند.

مشکینی با بیان اینکه در طول ۱۱ سال گذشته چهارهزار مجوز برای تشکل‌ها در کشور صادر شده اما در دو سال عمر دولت یازدهم نیز چهارهزار مجوز برای تشکل‌ها صادر شده است، عنوان کرد: این یعنی در توسعه کمی جلو می‌رویم و می‌خواهیم.

ارزش های ما

شورای سازمان های جامعه مدنی رمز بقاء، قدرت یابی و نفوذ خود (و البته همه سازمان های مدنی) را در پایبندی به اصول و ارزش هایی می داند که بر مبنای آن ایجاد شده است. لذا پذیرش و رعایت اصول و ارزش ها شرط حضور و مشارکت در شورا محسوب می شود.  ... ادامه مطلب

تماس با ما

 تلفن : 88834162 داخلی 230
 تلفکس : 86072599
  ایمیل شورا :این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  ایمیل دبیرکل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
 آدرس دبیرخانه: خیابان مطهری؛ خیابان سلیمان خاطر (امیراتابک) کوچه درفش پلاک۸
  آدرس کانل تلگرام ما : https://t.me/haajm

خبر نامه

با ارسال ایمیل خود در خبر نامه عضو شوید

 ایمیل رسمی شورا :  این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید