پویان خوشحال
اگر در میان اقوام و یا دوستانتان شخصی به شغل پرستاری مشغول است حتما واژه هایی مانند شبکاری، صبح کاری، عصر کاری و long را شنیده اید. روزها می خوابند و شب ها بیدارند و بالعکس. شغل سختی است. همه می دانند و پای مشکلاتشان بشینید برایتان حرف ها دارند. یک طرفه به قاضی نرویم، برخی بیماران از بی محبتی و بی توجهی پرستاران می نالند هرچند می گویند: ذات مهربانی دارد ولی فشار کار روی آن ها زیاد است و گاهی این فشار به شکل پرخاشگری بر بیمار بروز می کند. ما نمی گوییم، همراهان بیمار چنین ادعایی دارند. حقوقشان کم است! حقوقشان نسبت به پزشکان کم است! حقوقشان را دیر واریز می کنند! بیش از شش ماه است کارانه نگرفته اند! به دلیل کمبود نیرو مجبور هستند چند شیفت کار کنند! جملات و دلایل اینچنینی بسیار است که گاهی در رسانه ها با نقد روبه رو می شوند و گاهی نیز مورد توجه قرار می گیرد. اما خبر از اختلاف فاحش درآمد میان پزشک و پرستار، این دو همکار که شانه به شانه به تیمار بیمار می پردازند بحثی است قدیمی که با اظهارات جدید رنگ و روی دیگری پیدا کرده است.
بی عدالتی وزارت بهداشت!
25 بهمن ماه مصادف با روز پرستار است. به گزارش روز 25 بهمن ماه 94 ایسنا، ابراهیم محمدی، مسئول روابط بینالملل سازمان نظام پرستاری کشور، با اشاره به اعتراض جامعه پرستاری به بی عدالتیهای وزارت بهداشت، اظهار کرد: یک از نمادهای این بیعدالتی فاصله فاحش دریافتی پزشکان با پرستاران است. بیعدالتی های موجود در وزارت بهداشت، موجب شده تا امروز جامعه پرستاری در مقابل آنها متحد و هم صدا شوند و خواهان برقراری عدالت شوند. محمدی در بخشی از اظهاراتش آورده است: «وزارت بهداشت هنوز انتخابات و شورای عالی نظام پرستاری نظام پرستاری را باور ندارد. » مسئول روابط بینالملل سازمان نظام پرستاری کشور از عدم اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری پس از 8 سال سخن گفته است و در ادامه گفت: « اعتراض دیگر ما به ناعدالتی وزرات بهداشت در بحث پرداختی به پزشکان و پرستاران است که با اجرای طرح تحول نظام سلامت پرداختی به پزشکان به بیش از ۱۰۰ برابر پرداختی پرستاران رسیده است. تفاوت دریافتی پرستاران با پزشکان بسیار فاحش است و این نشان از بی عدالتی در وزارت بهداشت دارد. پیش از اجرای طرح تحول با کمبود پرستار مواجه بودیم و همین مسئله فشار کاری بسیاری را به پرستاران وارد کرده بود. اجرای طرح تحول نظام سلامت فشار کاری پرستاران را سه تا پنج برابر کرده و این در حالیست که در قبال این افزایش کاری درصد ناچیزی به حقوق آنها اضافه شد و از طرف دیگر دریافتی پزشکان در این طرح چندین برابر شده که نشان از ناعدالتی بارز در وزارت بهداشت دارد.»
«قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری» چیست؟
ابتدا گذری به "قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری" زدهایم. بر اساس قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، مصوب 1386 مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان و با اجرای این قانون قرار است تمام خدمات پرستاری تعریف و در پرونده بیماران ثبت و تعرفه آن از بیماران اخذ شود. به گزارش ایرنا در 10 بهمن 92، در ارتباط با تعریف قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری آمده است: " اکنون در کشور ویزیت پزشکان عمومی به طور معمول کمتر از متخصصان است؛ با اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز قرار است تعرفه خدمات پرستاری کمتر از تعرفه متخصصان باشد. این امر به آن معنا است که اگر دست فردی در تصادفی زخمی شد و به بیمارستان مراجعه کرد و پرستار کار پانسمان را انجام داد، تعرفه کمتری بابت درمان خود می پردازد. در نتیجه سهم هزینه های پرداختی مردم از جیب برای درمان کاهش می یابد ؛ از سوی دیگر بیمه ها نیز پول کمتری برای اینگونه درمان ها به بیمارستان ها می پردازند و کارانه پرستاران افزایش می یابد. محمد میرزابیگی، رئیس سازمان نظام پرستاری دراین باره می گوید: برخی خدمات با مهر پزشکان پرداخت می شود اما می خواهیم با اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ، پرداخت به این خدمات با مهر پرستاران نیز میسر باشد. به طور مثال گذاشتن سوند معده توسط پرستاران انجام می شود اما پزشکان با مهر کردن نسخه مربوط به این خدمات در بخش دولتی 9 هزار و یکصد تومان دریافت می کنند درحالیکه ما به شورای عالی بیمه پیشنهاد داده ایم این خدمت با مهر پرستاری ، سه هزار تومان تمام شود. حدود یکصد خدمت پزشکی را پرستاران انجام می دهند اما مهر آنها را پزشکان می زنند." در مثال بالا هرچند عدد 9100 تومان ممکن است در 2 سال اخیر دست خوش تغییر شده باشد اما مثال گفته شده به وضوح می تواند بخشی از این قانون را شرح دهد.
یک پرستار: کارانه 300 میلیونی داریم
خوب است بدانید نظام جدید پرداخت ها به کارکنان غیرپزشک بیمارستان ها بر اساس نظام مبتنی بر "عملکرد" شناخته میشود. پرستاران بر اساس میزان و حجم خدمات و سختی کارشان و البته نوع بخشی که در آن کار می کنند است. در ارتباط با افزایش حقوق نیز، در آمد بیمارستان ها و مراکز درمانی دولتی که ناشی از بهبود کیفیت خدمات آن هاست صورت می می گیرد. حال بحث روی اختلاف فاحش حقوق این دو قشر در عرصه سلام است.پزشک و پرستار. بر اساس گفته های محمدآقاجانی، معاون درمان وزیر بهداشت در تاریخ 9 آذر ماه 93، حداقل دریافتی پرستاران و کارشناسان پیراپزشک یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است. 100 برابر این عدد با 300 برابرش فرقی نمی کند چرا که اختلاف، اختلاف فاحشی است. در هفته ای که گذشت، خبرهایی از نشست های گوناگون حول محور پرستار و پزشک به گوش رسید و این کشمکش ها همچنان ادامه دارد. خبرهایی ضد و نقیض! به طور مثال خبری مبنی بر اختلاف 300 تا 400 برابری در آمد بین پزشک و سایرکادر درمانی وجود دارد. هرچند حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت در اظهارات اخیر خود گفته است: «بیشتر این گفتهها فضاسازی است که دود آن نیز به چشم مردم میرود. معاون درمان وزارت بهداشت این اختلاف درآمد را برای پزشکان 1.7 برابر و برای افراد فوق تخصص زیر پنج برابر اعلام کرده است. این حرف به نظر من درست است. » به گفته مسئولان امر پزشکی، در آمد پزشکان 1.7 برابر و حدود 3 میلیون تومان می شود و برای متخصصان پزشکی نیز 9 میلیون تومان است. به سراغ یک پرستار رفته ایم در یک بیمارستان دولتی، "شبنم.ن" در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی روزنامه «ابتکار» میگوید: «فیش حقوقی پزشکان بخش های مربوط به بیمارستان خودمان را دیدهام، عددی بین یک میلیون و 700 هزار تومان و 2 میلیون و 700 هزار تومان بوده است. اما آنچه به عنوان کارانه یک پزشک دریافت می کند یک دنیا با آنچه به پرستار پرداخت میشود تفاوت دارد. به طور مثال یک پزشک ارتوپد با فیش حقوقی کمتر از 3 میلیون تومان ، کارانه 300 میلیون تومانی دریافت می کند. در مورد دیگری یک پزشک جراح عروق نیز 60 میلیون تومان در بیمارستان ما دریافت کرده است و کارانه های میلیونی دیگری هم وجود دارد.» از او در ارتباط با واژه "کارانه" پرسیدیم. شبنم ادامه می دهد: « محاسبه کارانه فرآیند پیچیده ای است. به طور مثال عواملی مانند آمار بستری شدن بیمار در بیمارستان، تعدادپذیرش و سختی کار و به طور کلی عملکرد پزشکان و تیم بیمارستان میان کار درمان مبالغی تقسیم می شود. کارانه من ماهانه 300 هزار تومان است. قبلا هر 3 ماه پرداخت می شده و قرار بر این بوده که ماه به ماه واریز شود و هنوز کارانه 6 ماه گذشته بخش ما پرداخت نشده است.» شبنم حداقل حقوق یک پرستار را نیز یک میلیون و پانصد هزار تومان عنوان کرد.
چوب دوسر طلا
بر اساس گفته های این پرستار هم می شود اظهار کرد که پزشکان در آمد 100 برابری نسبت به پرستاران دارند(نه لزوما 100 برابر) و هم می شود به فیش حقوقی پزشکان اکتفا کرد و گفت حقوقشان کمتر از 3 میلیون تومان است. واژه ای که در حل این اختلاف بین جامعه پرستاران و گویا وزارت بهداشت تاثیرگذار است:«کارانه» خواهد بود. فیش حقوقی که وزارت بهداشت می گوید صحیح است و در آمد 100 برابری نیز به گفته پرستاران تایید می شود. آیا می توان نام «بی عدالتی» روی آن گذاشت؟ انتخاب با شما.
منبع: ابتکار