قیمت فروش نوزادان در تهران؛ از ٥٠٠هزار تا یکمیلیون تومان از ١٥٠ کودک مبتلا به اعتیاد ٦٠ کودک تحویل بهزیستی شدهاند.
نوزادان معتاد هیچوقت مثل یکماه گذشته در صدر اخبار نبودهاند. از تولد روزانه چهار کودک معتاد در تهران تا وجود نداشتن سازوکاری برای درمان کودکان معتاد و بازگشتن آنها به خانوادههای پرآسیبشان. حالا اینطور که پیداست، خبرهای یکماه گذشته رسانهها درباره وضع کودکان معتاد نتیجه داشته و این معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور است که از تسریع مداخلات اورژانس اجتماعی درباره موارد کودکآزاری، بهویژه کودکان و نوزادان معتاد یا مشکوک به اعتیاد در بیمارستانها، خبر داده و گفته است که از این پس کودکان و نوزادان معتاد یا مشکوک به اعتیاد یا حتی آن دسته از کودکان و نوزادانی که دارای والدین معتاد هستند، توسط بیمارستانها به اورژانس اجتماعی که متعلق به سازمان بهزیستی است، تحویل داده خواهند شد.
«حبیبالله مسعودیفرید» دراینباره گفته است: «در ابلاغیهای رسمی، بهزیستی همه استانهای کشور مکلف به انعقاد تفاهمنامه با دانشگاه علوم پزشکی استانهای مربوطه شدند. در تمامی این تفاهمنامهها مسأله ارجاع پرونده کلیه کودکان و نوزادان معتاد یا مشکوک به اعتیاد یا حتی آن دسته از کودکان و نوزادانی که دارای والدین معتاد هستند، توسط بیمارستانها به اورژانس اجتماعی، مورد تأکید قرار خواهد گرفت. پس از آن، همکاران ما در اورژانس اجتماعی مکلف هستند در اسرعوقت در بیمارستانها حضور پیدا کرده و فرآیند مددکاری را آغاز کنند تا درصورت نیاز سایر اقدامات بعدی هم انجام شود.»
به گفته این مقام سازمان بهزیستی: «در رایزنی با مسئولان وزارت بهداشت، مسئولان این وزارتخانه نیز بهطور جداگانه ابلاغیهای را جهت همکاری هرچه بیشتر بیمارستانهای سراسر کشور با اورژانس اجتماعی صادر خواهند کرد. درچنین شرایطی به محض ورود نوزادان و کودکان معتاد یا مشکوک به اعتیاد به بیمارستانها در کوتاهترین زمان ممکن و پیش از پایان فرآیند درمان، مداخلات اورژانس اجتماعی آغاز خواهد شد.»
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور این را هم گفته است که فرآیند مددکاری باید از بدو ورود موارد کودکآزاری بهویژه اعتیاد در بیمارستانها آغاز شود: «براین اساس دیگر بهزیستی منتظر نخواهد ماند تا فرآیند درمان در بیمارستانها پایان یافته و سپس اقدامات خود را آغاز کند؛ بلکه این مداخلات از همان ابتدا شروع خواهد شد.»
اما خبرها دراینباره فقط به این موضوع محدود نمیشود. دیروز «فاطمه دانشور»، رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران هم که درچند وقت گذشته بارها درباره فروش کودکان در تهران و البته افزایش تولد کودکان معتاد هشدار داده است، خبر معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی را تأیید کرده و از ابلاغ دستورالعمل واگذاری نوزادان معتاد به بهزیستی خبر داده است. او دراینباره گفته است: «خریدوفروش نوزادان مادران معتاد در تهران را مطرح کردم و بعد از طرح این موضوع جلساتی در وزارت بهداشت داشتیم که وزیر دستور بررسی داد. بعد از آن قرار شد کودکانی که از مادران معتاد متولد میشوند و دارای اعتیاد هستند، مورد بررسی قرار گیرند.»
این عضو شورای شهر تهران این را هم گفته که آمار معنیداری از میزان کودکانی که از مادران معتاد متولد میشوند، به دست آورده است: «فقط در ٥ بیمارستان در ٨ماه ١٥٠ کودکی متولد شد که مبتلا به اعتیاد بودند. البته بگویم که این بیمارستانها هم صددرصد همکاری را نداشتند. ٨ماه اطلاعات جمع کردیم و نتیجه مشاهدات را به وزارت بهداشت مطرح کردیم و در نتیجه ابلاغیهای وزارت بهداشت صادر کرد مبنی بر اینکه نوزادانی که از مادران معتاد متولد میشوند، درصورت اعتیاد باید به بهزیستی ارجاع داده شوند.»
او گفته بعضی از این مادران شرایط بسیار بحرانی دارند: «این کودکان اوراق هویت ندارند و شناسنامهای هم برای آنها صادر نشده است. درصورتی که بیمارستانها متوجه شوند نوزادی اعتیاد دارد، باید با اورژانس اجتماعی تماس بگیرند و درصورتی که کودک مبتلا به اعتیاد و ایدز است، بعد از تحویل به اورژانس باید تحویل بهزیستی داده شود تا مراحل تأیید صلاحیت والدین محرز شود که البته اینها بیشتر پدر ندارند و عمدتا مادر دنبال کارهای بچه است.»
به گفته دانشور، بعضی از بیمارستانها کودک را بالاجبار به مادر میدهند درصورتی که مادر از دریافت کودک امتناع میکند و بعد از اینکه بیمارستان به زور کودک را به مادر میدهد، مادر آن کودک را به فروش میرساند. به گزارش «فارس»، او با بیان اینکه براساس آمار ما از ٥ بیمارستان، ١٥٠ کودک مبتلا به اعتیاد بودند، گفته است: «این را بگویم که در مدت ٨ماه تعدادی از این کودکان ناپدید شدند و الان بچهای وجود ندارد، البته این گزارش را به مقامات قضائی دادهایم تا آنها پیگیر شوند اما به احتمال زیاد بچه به فروش رفته است.» دانشور گفته؛ از ١٥٠ کودک مبتلا به اعتیاد ٦٠ کودک تحویل بهزیستی داده شده است: «بقیه نوزادان نزد مادران هستند که مددکار به صورت هفتگی سرکشی میکند و عمده مشکل آنها نداشتن اوراق هویت است، حتی اگر این افراد هم شناسنامه دریافت کنند، جلوی اسم پدر خالی است و در آینده دچار مشکل میشوند.»
دانشور درباره قیمت فروش نوزادان هم گفته است: «رنج قیمت فروش نوزاد متفاوت است و از ٥٠٠هزارتومان تا یکمیلیون تومان است، البته اگر نوزاد معتاد باشد، رقم فروش آن پایینتر و اگر سالم باشد، به قیمت بالاتری به فروش میرسد. باز هم میگویم که آمار ١٥٠ کودک مبتلا به اعتیاد فقط برای ٥ بیمارستان است و این تعداد بسیار زیاد است.»
دانشور بعد از آن از خریدوفروش کودکان در تهران خبر داده که چهار روز پیش «شهیندخت مولاوردی»، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری هم گفت که تعداد نوزادان فروخته شده در شکم مادر زیاد شده است: «آماری از تعداد این نوزادان نداریم، اما آنقدر تعداد آن زیاد بوده که تبدیل به یک خبر شده است.»
معاون زنان و امور خانواده با بیان اینکه پدیده فروش کودکان تکعاملی نبوده و مجموعهای از عوامل زنجیروار درکنار هم قرار میگیرند تا یک زن ناچار به فروش فرزندش شود، گفت: «فقر اقتصادی، فقر فرهنگی، اعتیاد، کارتنخوابی و ازدواج کودکان ازجمله عواملی هستند که میتواند باعث سوقدادن زنان به سمت فروش کودکان خود شود. اگر بخواهیم پدیده فروش کودکان ادامه پیدا نکند، باید به مجموع این عوامل توجه کرده و آن را حل کنیم.»
منبع: شهروند