حوزه جوانان چه انتظاراتی از وزیر جدید وزارتخانه ورزش و جوانان دارد؟ وقتی برای دیده شدن جوانان

فریبا نباتی: ظهر روز 27 مهرماه محمود گودرزی وزیر ورزش و جوانان بعد از جلسه ای که با رئیس جمهور داشت نشستی با معاونان خود برگزار کرد و رسما از سمت خود در این وزارتخانه کناره گیری کرد. این استعفا اگر چه سروصدای زیادی به پا کرد اما آنچه همچنان از تیررس نگاه رسانه ها و افکار عمومی پنهان ماند، همان موضوعی بود که در طول سه سال حضور محمود گودرزی در راس این وزارتخانه فراموش شده بود. وزیری که در طول سه سال فعالیتش هیچ گاه حوزه جوانان را دوست نداشت این بی علاقگی را در متن استعفایش نیز نشان داد و هیچ اشاره ای به این حوزه نکرد همانگونه که در متن پاسخ رئیس جمهور به این کناره گیری نیز اشاره ای به آن نشد. در نامه پذیرش استعفای محمود گودرزی تنها از کوشش‌های افتخارآفرین ورزشکاران و پیروزی های فراوان آنان در میدان های ورزشی، تقدیر شده است. واژه جوان در هر دو نامه تنها برای ذکر کامل نام وزارتخانه ورزش و جوانان آمده است تا همچنان جوانان بار اضافی باشد بر دوش وزارتخانه.

وزیری که از زمان حضور در راس وزارتخانه مهم ترین مشکل جوانان را ادغام سازمان ملی جوانان با سازمان تربیت بدنی می دانست و همواره نوید جدایی بخش جوانان از ورزش را می داد بدون آنکه وعده اش رنگ واقعیت بگیرد بیش از یک هفته است سکان هدایت این حوزه را به سرپرست این وزارتخانه سپرده است. حال مسعود سلطانی فر برای حضور در راس وزارت ورزش و جوانان معرفی شده است تا در صورت جلب رای اعتماد نمایندگان مجلس دهم در ده ما باقی مانده تا انتخابات ریاست جمهوری و شاید تا سال 1400 سکان هدایت این دو بخش را در دست بگیرد.
سیاستمدار، رئیس سازمان گردشگری و صنایع دستی، عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، عضوهیئت مدیره سازمان منطقه آزاد کیش، عضو چهارمین دوره شورای اسلامی شهر تهران، معاون اداری و مالی و قائم‌مقام رئیس اسبق سازمان تربیت بدنی، مسئول کمیته ورزشی ستاد انتخابات حسن روحانی و وزیر پیشنهادی دولت یازدهم برای وزارت ورزش و جوانان به مجلس نهم بخشی از رزومه مسعود سلطانی فر است. رزومه ای که بخش پررنگی از آن به ورزش اختصاص یافته است. در روزهای باقی مانده به جلسه رای اعتماد مجلس به وزیر پیشنهادی دولت؛ ام البنین محمدی کارشناس حوزه جوانان، امیرمحمود حریرچی جامعه شناس و محسن زارعی مدیر کل سابق مشارکت های اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان در گفت و گو با ابتکار عملکرد سابق وزارتخانه در حوزه جوانان را نقد و انتظارات این حوزه از وزیر جدید را بررسی کرده اند. اگر چه آن ها معتقدند همانگونه که آمدن گودرزی برای جوانان خوش یمن نبود با زیرساخت های موجود این حوزه رفتنش نیز به نظر نمی رسد چندان گره ای از مشکلات آنان بگشاید.

4 موضوعی که باید از بخش جوانان حذف شود
ام البنین گل محمدی-کارشناس حوزه جوانان دراین باره می گوید: این حوزه آنقدر حاشیه دارد که چندان فرقی ندارد وزیر آینده این وزارتخانه چه کسی باشد. به نظرم بهترین خدمتی که وزیر جدید می تواند برای حوزه جوانان داشته باشد جدا کرد آن از بخش ورزش است. این وزارتخانه به دلیل ساختارها و سازوکارهای اشتباهی که داشته و دارد و نیز به دلیل سازوکار نادرست ورزش حرفه ای ما در دوران وزیر سابق نیز نه تنها در بخش جوانان بلکه در بخش ورزش نیز نتوانست چندان موثر باشد و عملا وزارت فوتبال بود تا ورزش.با این شرایط هر کسی در راس قرار بگیرد و هر کاری انجام دهد ناکارآمد جلوه می کند. البته این مسبوق به سابقه است اگر به قبل هم برگردیم می بینیم سازمان ملی جوانان تنها کار نمایشی می کرد اگر مدیران این سازمان ظرفیت های آن را در موضوعات مرتبط با جوانان می شناختند می توانستند بسیار موثر باشند مدیرانی در راس این سازمان بوده اند که این ظرفیت را نمی شناختند و به جای کار تخصصی تنها کار ستادی انجام می دادند و تنها کارشان برگزاری همایش، جشن، جشنواره و نمایشگاه بود این وضعیت پس از ادغام و در معاونت های جوانان هم ادامه پیدا کرد. در این حوزه تنها می خواهند گزارشی از عملکرد رد کنند و کسی به اینکه چه کاری صورت می گیرد کاری نداردکارها تنها خلاصه شده به گزارش های رد شده در روز جوان و هفته ازدواج و عملا اتلاف منابع. البته این تنها شامل این وزارتخانه نیست و در معاونت های نهادها ، دستگاه و وزارت خانه های دیگر هم دیده می شود.
اگر قرار نیست این دو بخش جدا شود حداقل رئیس جمهور بخش نامه یا ابلاغیه ای صادر کند و در آن از از نهادها بخواهد همایش، نمایشگاه، جشن و جشنواره را حذف کنند؛ این چهار قلم از کارهای معاونت حذف شود تا ببینیم چه کاری می توان در این حوزه انجام داد. حوزه جوانان به مدیرانی واگذار می شود که توان مدیریتی این حوزه را ندارند حداقل کاری که وزیر قبلی درست انجام می داد این بود که علنی ابراز می کرد این حوزه مورد علاقه اش نیست و نمی تواند در آن کاری انجام دهد اگر وزیر جدید در خودش توان کار نمی بیند حداقل وعده هم ندهد.

ضرورت استفاده از ظرفیت شورایعالی جوانان
محسن زارعی-مدیر کل سابق مشارکت های اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان دراین باره می گوید: « اکنون زمان مناسبی برای معرفی وزیر جدید نبود آن هم وزیری که پیش از این و در مجلس قبلی نتوانست رای مجلس را به دست بیاورد این جای سوال دارد و حس خوشایندی به آن ندارم. صحبت هایی که وزیر قبلی انجام می داد و می گفت در این حوزه تسلط ندارم و نمی توان کاری انجام داد باعث شد حوزه جوانان بیش از گذشته به فراموشی سپرده شود. در طول سه سال گذشته شاید تنها یک بار شورایعالی جوانان آن هم با ریاست معاون رئیس جمهور برگزار شد و این ظرفیت فراموش شد. در طول این سال ها تمام وقت تنها برای این صرف شد که صورت مساله پاک شود و حرف احیای سازمان و تفکیک دو حوزه ورزش و جوانان مطرح شد.
توقع از وزیر فعلی این است که تکلیفش با حوزه جوانان روشن باشد. این حوزه نیازمند کار ستادی است و پشتوانه ای چون شواریعالی جوانان دارد که ریاستش بر عهده رئیس جمهور است و از مصوبات آن همه دستگاه ها تبعیت می کنند. باید تمام هم و غم این وزارتخانه این باشد که از این ظرفیت به درستی استفاده کند رصد وضعیت جوانان، هماهنگ کردن ستادها و برنامه ریزی؛ سه کاری ست که توقع می رود در حوزه جوانان وزارتخانه انجام شود مسائلی که در سال های گذشته گم شده است. زنده کردن این وضعیت و تحرک این حوزه باید اصل قرار گیرد. حوزه جوان نیازمند آن است تا مجموعه ای به صورت دائم و مرتب آسیب ها و فرصت های حوزه جوانان را رصد کند و به سازمان های مرتبط گوشزد کند.»

از جوانان برای حل مسائل شان استفاده شود
امیرمحمود حریرچی- جامعه شناس در این باره می گوید: «در طول سال های پس از ادغام سازمان ملی جوانان و سازمان تربیت بدنی و تشکیل وزارتخانه ورزش و جوانان آنچه بیش از همه مورد توجه قرار گرفته بخش ورزش آن بوده است و هیچ کار موثری در حوزه جوانان انجام نشده است. حتی در بخش ورزش هم این وزارتخانه تنها برای ورزش قهرمانی برنامه ریزی داشته نه ورزش همگانی و پهلوانی.اکنون جوانان با موانع مهمی چون اشتغال، ازدواج و هویت یابی مواجه هستند در حالی که وزارتخانه به عنوان متولی حوزه جوانان در این مسائل هیچ برنامه ریزی نداشته است. حتی سایت همسان گزینی که در جهت همسریابی راه اندازی شد بدون تحقیق صورت گرفته است. اینکه صرفا دو جوان را در یک بازده زمانی کوتاه با هم آشنا کنید تا ازدواج کنند معضل ازدواج جوانان را حل نمی کند. این موضوع نیازمند
بررسی ها و ارائه راهکارهایی بیش از معرفی دو نفر به هم است.
باید وزیر جدید در حوزه جوانان و مشکلات این حوزه بررسی جدی داشته باشد و به ویژه در بحث هویت یابی جوانان بیشتر تمرکز کند. جوان ایرانی امروز به دلیل بحران هویتی که گرفتارش شده است تنهاست و به شبکه های اجتماعی پناه برده که این فضا هم بدون هیچ برنامه جدی به حال خود رها شده است. آمارها می گوید 5/7 میلیون فارغ التحصیل بیکار داریم و سالی یک میلیون نیز به آن اضافه می شود وزارتخانه برای برنامه ریزی اشتغال این همه جوان هیچ کاری انجام نداده است.
اینکه دائم به جوان وعده دهیم و او را دلخوش کنیم و به آن عمل نکنیم بیشتر باعث ناامیدی آنها می شود که این آسیب های جدی در پی دارد. اینکه دائم مصادیق مطرح و آمار و ارقام اعلام می شود چه دردی از مشکلات کم می کند این را که همه می دانند چه کسی قرار است برای رفع آن کاری انجام دهد چه کسی قرار است برای این مشکلات راه حل ارائه دهد. وقت آن است که حرف هایی زده شود که قابل تحقق باشد. لازم است به جای شعار، جوانان و مسائل آنها مورد بررسی های میدانی دقیق قرار گیرد. حوزه جوانان نیازمند آن است تا مسائل آن با یک نگاه و نگرش راهبردی مورد مطالعه و بررسی قرار گیرد. وزیر تنها به گذراندن این ده ماه فکر نکند کشور برنامه 20 ساله دارد تا 1404، پس بر اساس این برنامه عمل کند.
او باید ببیند در برنامه ششم توسعه چقدر به مسائل جوانان پرداخته شده است. روزمرگی دمار از روزگار جوانان درآورده و نباید مسائل به فردا موکول شود. حوزه جوان نیازمند نگاه استراتژیک و راهبردی است و برای رسیدن به این نگاه تاکنون از خود ذی نفعان آن یعنی جوانان استفاده نشده، و این چیزی است که وزیر جدید باید به آن توجه جدی داشته باشد. »

 

منبع: ابتکار

ارزش های ما

شورای سازمان های جامعه مدنی رمز بقاء، قدرت یابی و نفوذ خود (و البته همه سازمان های مدنی) را در پایبندی به اصول و ارزش هایی می داند که بر مبنای آن ایجاد شده است. لذا پذیرش و رعایت اصول و ارزش ها شرط حضور و مشارکت در شورا محسوب می شود.  ... ادامه مطلب

تماس با ما

 تلفن : 88834162 داخلی 230
 تلفکس : 86072599
  ایمیل شورا :این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  ایمیل دبیرکل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
 آدرس دبیرخانه: خیابان مطهری؛ خیابان سلیمان خاطر (امیراتابک) کوچه درفش پلاک۸
  آدرس کانل تلگرام ما : https://t.me/haajm

خبر نامه

با ارسال ایمیل خود در خبر نامه عضو شوید

 ایمیل رسمی شورا :  این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید