كاهش آسيب‌هاي اجتماعي نيازمند توجه به نهادهاي مدني

معاون اول رييس‌جمهوري با اشاره به اين موضوع كه اعتياد هم علت و هم معلول آسيب‌هاي اجتماعي است و براي رفع آن نه تنها اقدامات دولت كه مشاركت جامعه مورد نياز است، مشاركت نهاد‌هاي مدني در حل آسيب‌هاي اجتماعي را ضروري دانست و گفت: «خانواده سالم و حساس، شهروندان مسوول و فعال و نهادهاي مدني و نخبگان و شبكه‌هاي اجتماعي منسجم و مستحكم راه را بر رشد هرگونه آسيب اجتماعي در جامعه مي‌بندند.»

اسحاق جهانگيري روز گذشته در نخستين همايش ملي صيانت و گفتمان‌سازي اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر گفت: «امروز دنيا با شرايط بسيار پرمخاطره‌يي روبه‌رو است، تحولات در دنيا به سرعت اتفاق مي‌افتد. اتفاقاتي كه امروز در غرب و امريكا شروع شده است مي‌تواند براي دنيا مخاطره‌آميز باشد. چهره‌هاي خشن جنگ‌طلبي كه در دنيا روي كار مي‌آيند، بايد با عقل و تدبير كنترل‌شان كرد. خاورميانه و منطقه حساسي كه ما در آن قرار داريم آبستن اتفاقات مهمي است و براي عبور از مخاطرات نيازمند تفاهم، انسجام ملي داخلي، سنجيدگي، عقلانيت و اعتدال هستيم.»
جهانگيري ادامه داد: «سياست رهبر معظم انقلاب و سياست دولت تدبير و اميد، هماهنگ با خواست مردم اين بوده است كه تهديدهاي بيروني و دروني را از كشور دور كنيم. فرصت‌هاي بهتر زندگي براي مردم و اميدوار كردن به زندگي آنها را فراهم كنيم و نگذاريم كه تهديدات، مردم را نسبت به آينده خودشان نگران كند، برجام حاصل اين سياست است.»

 فضاي كاذب، دامي براي افراطي‌گري

معاون اول رييس‌جمهوري در اين نشست درباره اقدام اخير كنگره و سناي امريكا و تاثير آن بر برجام گفت: «برجام حاصل گفت‌وگوهاي طولاني و پيچيده جمهوري اسلامي ايران با شش قدرت بزرگ دنياست، برجام حاصل گفت‌وگوهاي طولاني ايران با سازمان ملل متحد، آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و اتحاديه اروپاست، برجام برنامه مصوب در داخل كشور و در نهادهاي مهم رسمي مثل مجلس شوراي اسلامي، شوراي عالي امنيت ملي و هيات وزيران و نهايتا رهبر معظم انقلاب است. برجام در سطح بين‌المللي مصوب شوراي امنيت سازمان ملل متحد، آژانس بين‌المللي انرژي اتمي و اتحاديه اروپاست.»
وي با بيان اينكه كارشكني و نقض عهد امريكايي‌ها در مقابل برجام فقط مخالفت با ملت ايران و كشور ايران نيست، تصريح كرد: «امريكايي‌ها دشمني شان با ايران سابقه‌يي طولاني دارد كارنامه سياهي در عملكرد عليه ملت ايران دارند اقدام آنها عليه برجام اقدام عليه گفت‌وگو و تعامل بين‌المللي و اقدام عليه توافقات بين‌المللي است و حتما راه مقابله با چنين اتفاقاتي راه عقلاني و سنجيده است كه بايد در داخل كشور در سطوح نهادهاي رسمي تصميم‌گيري شود. خوشبختانه ما در دستور رهبري بعد از قبول برجام، نهاد نظارتي بر برجام را قبول كرديم كه رييس‌جمهوري، رييس آن است و رييس مجلس، نماينده رهبري و تعدادي از وزرا در آن عضو هستند.»
جهانگيري در ادامه گفت: «بايد مواظب باشيم گاهي اوقات فضاهاي كاذب ما را در زمين افراطي‌گري قرار ندهد و بازي در زمين ديگران براي ما درست نكند بايد با دقت و عقلانيت با سياست‌هايي كه مورد تاكيد رهبري بوده است با عزت، حكمت و مصلحت تصميم‌گيري كنيم و انشاء‌الله اين‌چنين تصميم‌گيري خواهد شد و منافع ملت به صورت جدي مراقبت خواهد شد.»

 نهادهاي مدني در مقابل آسيب‌ها

معاون اول رييس‌جمهوري سپس به موضوع اصلي نشست پرداخت و گفت: «جامعه ما منابع، ظرفيت‌ها، فرصت‌ها و سرمايه‌هاي مادي و معنوي بسيار زيادي در اختيار دارد و در مقابل، با آسيب‌ها، تهديد‌ها و عوامل مخرب اجتماعي روبه‌رو است. فقر، حاشيه‌نشيني، طلاق، تخريب و تهديد بنيان خانواده، اعتياد و گسترش دامنه‌هاي آن، فسادهاي مالي، اجتماعي، اخلاقي، شكل‌گيري مناطق حاد و بحران‌زا ازجمله آسيب‌هاي مهمي هستند كه متفكران و انديشمندان علوم اجتماعي نسبت به وجود آنها در كشور هشدار مي‌دهند.»
جهانگيري با تشكر از برگزاركنندگان همايش صيانت و گفتمان‌سازي اجتماعي شدن مبارزه با مواد مخدر و به‌خصوص وزير كشور گفت: «يكي از كارهاي خوب وزارت كشور اين بود كه گزارشي از وضعيت اجتماعي كشور با كمك صاحب‌نظران و نخبگان دانشگاهي تهيه كرد كه اين گزارش نشان مي‌دهد جامعه، نهادهاي مدني، دولت و همه مسوولان بايد نسبت به آسيب‌هاي اجتماعي حساس باشند؛ چراكه حساسيت به‌موقع كمك مي‌كند بتوانيم اينگونه پديده‌ها و آسيب‌ها را از پيشرو‌ برداريم. در سال‌هاي اخير به‌ويژه در يك سال گذشته، رهبري در جلسات مهمي كه با سطوح مهم تصميم‌گيري كشور ازجمله سران 3 قوه برگزار كردند يك مطلب مشخصي را مورد تاكيد قرار دادند و به مسوولان اعلام شد و آن عزم نظام در كاهش، حل بحران‌ها و آسيب‌هاي اجتماعي است.»
او اضافه كرد: «مكمل اين عزم و رويكرد اين است كه حساسيت و مشاركت جامعه و همه شهروندان در حوزه مسائل اجتماعي وجود داشته باشد. عزم ملي و قوام يك جامعه زماني به وجود مي‌آيد كه هم در مسوولان و هم در آحاد جامعه و نهادهاي مدني اراده‌يي جدي پديد‌ آيد. دانش و تجربه بشري نشان مي‌دهد آنچه باعث قوام و دوام يك جامعه مي‌شود پايداري و سلامت نهادهاي اصلي آن جامعه است. اگر اين نهادها از سلامت و پايداري برخوردار باشند مي‌توان گفت، قوام و دوام جامعه مستحكم و خدشه‌ناپذير است.» معاون اول رييس‌جمهوري ادامه داد: «خانواده سالم و حساس، شهروندان مسوول و فعال و نهادهاي مدني و نخبگان و شبكه‌هاي اجتماعي منسجم و مستحكم راه را بر رشد هرگونه آسيب اجتماعي در جامعه مي‌بندند. دولت و دستگاه‌هاي رسمي را وادار مي‌كنند كه نسبت به اين مسائل به صورت چابك و با حساسيت برخورد و تصميم‌گيري كنند.»

 اعتياد علت و معلول آسيب‌هاي اجتماعي

جهانگيري اعتياد را در جوامع به عنوان آسيبي مزمن و ريشه‌دار عنوان كرد و گفت: «متاسفانه اعتياد در جامعه ما هم به شكل سنتي و هم به صورت اشكال نوظهور وجود دارد و رشد اعتياد در كشور بستر ساز شكل‌گيري بيماري‌هاي ديگر اجتماعي در كشور خواهد بود. اعتياد خود به تنهايي زاييده يك سري پديده‌هاي اجتماعي است كه با گسترش آن، بيماري‌هاي مزمن ديگري را نيز به دنبال خود وارد جامعه مي‌كند.»
معاون اول رييس‌جمهوري با اشاره به اينكه اعتياد فقط به فرد مصرف‌كننده آسيب نمي‌زند بلكه همه منابع فرهنگي و اجتماعي در جامعه را تهديد مي‌كند افزود: «جامعه‌يي كه حساسيت خود را نسبت به اعتياد از دست بدهد و آن را امري عادي تلقي كند، پرمخاطره مي‌شود و بستري براي آسيب‌هاي كشنده و بحران زا به وجود خواهد آورد. با اين بلاي خانمان‌سوز نمي‌توان در غياب مردم مبارزه كرد. زماني مي‌توان با اعتياد مبارزه كرد كه آحاد مردم در مقابل آن احساس مسووليت كنند.»
او افزود: «رويكرد دولت تدبير و اميد بر همين اساس در مقابله با مسائل اجتماعي، كمك خواستن از مردم است و تلاش ما اين است كه تمركز بيشتري بر پيشگيري از بروز آسيب‌هاي اجتماعي داشته باشيم.»
جهانگيري با بيان اينكه مشاركت اجتماعي از مهم‌ترين سرمايه‌هاي اجتماعي كشور است، گفت: «اين مشاركت در جامعه حس تعهد و مسووليت نسبت به همنوعان را افزايش مي‌دهد. با مشاركت اجتماعي اميد به آينده و اميد به زندگي باعزت‌ توسعه پيدا مي‌كند. دولت در مسير كنترل، كاهش و مهار مواد مخدر و اعتياد و آسيب‌هاي اجتماعي به صورت جدي نيازمند مشاركت و حضور مردم در صحنه است و براي اين كار بايد تصوير دقيقي از ابعاد مختلف آسيب‌هاي اجتماعي به‌ويژه اعتياد به دور از سياه نمايي و انكار، به مردم ارائه كنيم تا حساسيت جامعه، مردم و مسوولان برانگيخته شود. ورود به گفتمان‌سازي اجتماعي و مبارزه با مواد مخدر نيازمند اتخاذ رويكردي يكپارچه و منسجم و ائتلافي فراگير از سوي دولت و ملت است.»

 سرمايه انساني براي اقتصاد مقاومتي

جهانگيري با اشاره به چهار جلسه برگزار شده با حضور رهبري، سران 3قوه و دستگاه‌هاي مرتبط درخصوص موضوع آسيب‌هاي اجتماعي گفت: «در اين جلسات گزارش‌هاي مختلفي ارائه شد و مقرر شد شوراي عالي انقلاب فرهنگي مسووليت مسائل اجتماعي را هم برعهده بگيرد و تعدادي كارشناس اجتماعي نيز به اعضاي جلسات آن اضافه شد و نيز قرار شد كه سازمان امور اجتماعي نيز در وزارت كشور تشكيل شود. براي اينكه بتوانيم به اهداف مورد نظر دست پيدا كنيم، در برنامه ششم توسعه در مبارزه همه‌جانبه با مواد مخدر و اعتياد هدف‌گذاري صورت گرفته و مشخص شده است كه در طول برنامه به چه ميزان بايد اعتياد كاهش پيدا كند و هر دستگاه و وزارتخانه چه وظيفه‌يي دارد.»
او با اشاره به نام‌گذاري سال جاري به عنوان سال اقتصاد مقاومتي، اقدام و عمل افزود: «دولت نيز براي توسعه اقتصادي كشوربيش از پيش به سرمايه‌هاي انساني توجه دارد و برنامه‌ريزي دقيقي در پيش گرفته است زيرا آنچه قادر است اقتصاد و توسعه كشور را دنبال كند سرمايه انساني توانمند و متفكر است.» جهانگيري در ادامه با اشاره به ظرفيت‌هاي ايران در حل ريشه‌يي آسيب‌ها و مسائل گفت: «حل اين مسائل نيازمند عزم و اجماع ملي است. پيش نياز حل مسائل كشور برخوردهاي غير سليقه‌يي و غير جناحي است و بايد براي حل مسائل در چارچوب مصالح و منافع ملي حركت كنيم و از برخورد سليقه‌يي، جناحي و گروهي اجتناب كنيم.»

ارزش های ما

شورای سازمان های جامعه مدنی رمز بقاء، قدرت یابی و نفوذ خود (و البته همه سازمان های مدنی) را در پایبندی به اصول و ارزش هایی می داند که بر مبنای آن ایجاد شده است. لذا پذیرش و رعایت اصول و ارزش ها شرط حضور و مشارکت در شورا محسوب می شود.  ... ادامه مطلب

تماس با ما

 تلفن : 88834162 داخلی 230
 تلفکس : 86072599
  ایمیل شورا :این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
  ایمیل دبیرکل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
 آدرس دبیرخانه: خیابان مطهری؛ خیابان سلیمان خاطر (امیراتابک) کوچه درفش پلاک۸
  آدرس کانل تلگرام ما : https://t.me/haajm

خبر نامه

با ارسال ایمیل خود در خبر نامه عضو شوید

 ایمیل رسمی شورا :  این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید