محمدمهدی تندگویان با بیان اینکه سمنهای جوانان سفیران ما در جامعه هستند و میتوانند سیاستگذاریهایی را ترویج کنند، گفت: نهادینه شدن تغییر دیدگاههای جوانان از نگاه مطالبهگرایانه به نگاه پیشرو بر عهده سمنها است.
محمد مهدی تندگویان در نشست سمنهای جوانان با وزیر ورزش و جوانان با بیان اینکه نقشه راه برای رسیدن به وضعیت مطلوب اتفاقی است که باید جزء وظایف اولیه باشد، اظهار کرد: دوران جوانی را سپری کردیم که هیچ کدام از فرصتهای لازم به ما تعلق نگرفت و در مورد آنها نیز فکری نشد اما امروزه خوشحال هستم که دغدغه جوانان در سطوح بالای کشور مطرح شده است.
وی با اشاره به طرح مشاوران جوان، گفت: تعریف مشاوران جوان اشتباه بوده است و جایگاه مشاوره نیازمند تجربه بالا و فردی با تجربه است. بحث دستیار جوان هم موضوع خوبی است اما جایگاه واقعی جوانان نیست. در حقیقت موضوعی را به عنوان دولت یار مطرح کردهایم که بیشتر به سمنها مربوط میشود. یعنی سمنها نهادی هستند که میتوانند هر آن چیزی که دولت و کشور قصد انجام آن را دارد ولی توانایی لازم برای انجام آن را ندارد، انجام داده و در اختیار دولت قرار دهند.
وی ادامه داد: سمنها میتوانند یکی از پایگاههای خوب آمارسنجی در کشور باشند. یعنی در یک پایش اجتماعی مانند آسیبهای اجتماعی، طلاق، ازدواج و ... ورود کنند و بهترین پایگاه تولید داده و آمار باشند اما این جایگاه سمنها نیست. در حقیقت سمنها بایستی برای آمارها راه حل داشته باشند و در راه حلها نیز خودشان را پیشرو بدانند.
به گفته وی تغییر و تحول در تشکلهای مردمی و نهادهای خصوصی در جوامع توسعه یافته اتفاق افتاده است. سمنها و تشکلها دولتها را در کشورهای توسعه یافته خادمین خود کردند. بنابراین در پایشهای آماری بایستی پیشنهادات خود را برای رفع معضلات مطرح و خودشان را مجری رفع آن بدانند. دولت نیز باید خدماتی را ارائه دهد تا سمنها بتوانند این معضلات و مشکلات را رفع کنند. در حقیقت بایستی بدنه دولت کم شود و تشکلها رونق پیدا کنند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، افزود: یکی از مشکلات در کشور ما تغییر سیاست در مدت کوتاه است که در نهایت هزینه آن را مردم میدهند زیرا مردم در جایگاه واقعی نیستند و این امر بر عهده سمنهاست. در حقیقت باید مشخص شود جایگاه تشکلهای خصوصی در اتفاقات کشور چیست؟ به عبارت دیگر بحث من استانداردسازی وضعیت موجود اداری کشور است یعنی ساختار اداری کشور به سمتی رود که مطالبات مردم آنچنان نهادینه شود که هیچ دولتمردی در هیچ دورهای نتواند از آن عدول کند و برنامه ثابت و مشخصی به وجود آید تا جایگاه تشکلهای مردمی در آن مشخص شود. ضمن اینکه بهره برداری سیاسی و جناحی نیز وجود نداشته باشد.
وی با بیان اینکه اگر پارلمان جوانان را بر اساس مبانی اجرایی مشخص در کشور استوار نباشد و صرفا در مقام مشاورهای و مطالبه گر حضور داشته باشد به هیچ جایی نمیرسد اما اگر پارلمانی باشد که در صورت عدم حضور دولت در اداره امور کشور مشکل دار شود، آن موقع نمیتوان حضورش را نادیده گرفت. در حقیقت درخواستم این است که سازمانهای مردم نهاد جوانان دیدگاه مطالبه گر را به سمت دیدگاه برنامه ریز، برنامه محور و برنامه عملیاتی ببرند و به موضوع بومی سازی نیز توجه کنند و تمامی طرحها بر مبنای فعال سازی جمعیت بومی همان منطقه باشد.
تندگویان در ادامه تصریح کرد: آمایش سرزمین یکی از مشکلات کشور است و چیزی به عنوان آمایش سرزمین نداریم. در حقیقت نبود آمایش سرزمین باعث شده است که مشکلات زیادی در زمینه آب، کشاورزی، ساختمان سازی و ... داشته باشیم. حتی در موضوعات اجتماعی نیز آمایش سرزمین وجود ندارد که این وظیفه سمنها است. اگر سمنها به سمت آمایش سرزمین بروند نکاتی را کشف میکنند که از دولت جلوتر میافتند.
معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه اعلام آمارها در این دوره مشکلی را حل نمیکند و در حقیقت کار ما در دو ره جدید استانداردسازی سمنها است، گفت: شناسایی سمنهای غیرفعال، شناسایی سمنهای نامرتبط، نگهداری آبروی سمنها و در حقیقت پایش و پالایش سمنهای جوانان بایستی توسط خود سازمانهای مردم نهاد صورت گیرد.
وی در ادامه با اشاره به اینکه در کنار افزایش آمارهای کمی بایستی کیفی سازی را نیز انجام دهیم، گفت: در این زمینه از سمنها کمک خواهیم گرفت و به آنها اعتماد میکنیم و امیدواریم این اعتماد لطمه نخورد. همچنین تا وقتی سمنهای جوانان با یک هدف مشخص و معین اقدامات اجرایی نکنند هر گونه اقدامی مانند تشکیل پارلمان جوانان و ... موثر نخواهد بود. تندگویان سازمانهای مردم نهاد جوانان را پرچم دار رفع موضوع اشتغال دانست و گفت: با وجود مشکلات پیش رو اما سازمانهای مردم نهاد جوانان بایستی در زمینه رفع موضوع اشتغال جوانان حرکت کنند.
وی در ادامه همچنین به رونمایی از اساسنامه مجامع ملی سازمانهای مردم نهاد جوانان که قرار است توسط خود سازمانهای مردم نهاد نوشته و در نهایت به تصویب برسد اشاره کرد و گفت: قرار است پایان آذرماه از این اساسنامه رونمایی کنیم و در حقیقت تشکیل مجمع ملی را ساختار اولیه تشکیل پارلمان جوانان میدانیم و بعد از رونمایی از اساسنامه با نهادهای ذینفع در تشکیل پارلمان وارد مذاکره خواهیم شد. البته بایستی ابتدا پالایش و پایش سمنهای جوانان توسط خود سمنها در کشور انجام شود و معترضی نسبت به اساسنامه وجود نداشته باشد.
به گزارش ایسنا، موضوعات مطرح شده از جانب سازمانهای مردم نهاد جوانان شامل موضوعاتی چون تشکیل پارلمان جوانان، هویت بخشی و اعتماد به جوانان، نبودن نگاه قیم مآبانه توسط سازمان جوانان در آینده و وزارت ورزش و جوانان فعلی، فراهم شدن فضای مناسب برای حضور جوانان، ناعدالتی در خصوص برخی از سمنهای جوانان استان البرز و نبود حمایتهای خاص، اختصاص بودجه خاص به منظور رفع مشکلات و آسیبهای اجتماعی جوانان حاشیه نشین، تغییر در تعریف جوانان نخبه، زنده شدن طرح دستیاران جوان در دولت بهره گیری از استعدادهای جوانان، تخصص گرایی در سمنهای جوانان، اختصاص بودجه بیشتر به منظور توانمندسازی سمنها، رواج بحثهای فرهنگی هنری در موضوع ازدواج بود.