روز جهاني تالابهاست؛ در چهل و پنجمين سال تاسيس كنوانسيون رامسر، رييس سازمان حفاظت محيط زيست به اصفهان سفر كرد تا اين روز را در كنار تالاب گاوخوني بگذراند؛ تالابي كه جز آبباريكهاي از آن باقي نمانده. معصومه ابتكار، به مباحث مرتبطي چون كشاورزي، الگوي آبياري، صنعت و مصارف شهري اشاره كرد و راهحل مقابله با تغييرات اقليمي را جستن چارهاي براي اصلاح فرآيند كشاورزي، تغييرات بنيادين الگوي آبياري، بهروزرساني فني و علمي، صنعت، دامداري، مصارف شهري و تغييرات فرهنگي دانست.
وي افزود: برداشتهاي آب بايد منطقي و منطبق بر شرايط آبي و اقليمي كشور تغيير كند و تلاش داريم همگام با رويكردي جهاني گامهاي موثري برداريم. به همين علت در ٢٧ ماه گذشته اقدامات بسياري براي حفظ محيطزيست و تالابها انجام شده است. كشاورزان بايد الگوهاي برداشت از آبهاي طبيعي را به كمك تسهيلات و امكانات خوبي كه توسط دولت يازدهم پيشبيني شده تغيير دهند. به عنوان مثال در اصفهان كاهش چشمگير تعداد روزهاي هواي ناسالم را شاهد بوديم و روزهاي سالم از سال ٩٢ تا امروز سهبرابر شده است. اينگونه تلاشها را تا احياي كامل تالاب گاوخوني، رودخانه زايندهرود و همه محيط زيست كشور ادامه خواهيم داد. رييس سازمان حفاظت محيط زيست گفت: توسعه پايدار و حفظ زيست كره زمين از مسائل كليدي دولت يازدهم قلمداد ميشود كه با اهداف توسعه پايدار و سياستگذاريهاي محلي، منطقهاي، ملي و فراملي تلاش در حفظ محيط زيست در دستور كار است. ابتكار با اشاره به بيانات رهبر معظم انقلاب درباره حفظ محيطزيست، تصريح كرد: پس از ابلاغات مقام معظم رهبري پشتوانه محكمي براي فعالان اين عرصه به وجود آمد و اكنون در برنامه ششم توسعه كه به تصويب دولت رسيده و به مجلس شوراي اسلامي پيشنهاد شده است، اقدامات روشن، دقيق و كارشناسانهاي براي اين مهم در نظر گرفته شده و در بسياري از استانهاي كشور در شوراي برنامهريزي آن استان توجهات جديدي مبذول ميشود.
وي افزود: امروز روز بزرگداشت همه مظاهر حيات و سرزندگي است. امروز بايد به جز گاوخوني، شادگان، هامون، انزلي، بختگان، همه ديگر مواهب ايران زمين را بزرگداشت بداريم. ابتكار با اشاره به انتخابات پيش رو و با تاكيد بر اينكه به مجلسي محيط زيستي نياز داريم، خاطرنشان كرد: در آستانه يك رخداد مهم هستيم و افتخار ميكنيم در ايران مردمسالاري ديني را سرلوحه قرار دادهايم. كساني را انتخاب كنيم كه با نگاهي علمي، كارشناسانه و نگرشي صحيح به توسعه پايدار و مسائل زيست محيطي اهميت دهند و شجاعت كافي را براي مبارزه در اين جبهه داشته باشند؛ كساني كه بدانند ايران در چه تنشهاي زيستمحيطي قرار دارد. شرايط آب و هوايي ايران بهبود نخواهد يافت مگر با قوانيني موثر كه نه تنها نگرانيهاي نسل حاضر بلكه نگرانيهاي نسل آينده را از بين ببرد.
معاون نماينده مقيم سازمان ملل در ايران هم كه در اين سفر ابتكار را همراهي كرده بود، از اجراي پروژه مناريت براي احياي تالاب هامون خبر داد و گفت: اين پروژهها در سه منطقه اروميه، پريشان و شادگان صورت گرفته و اكنون بسيار خوشبختيم كه اعلام كنيم تلاشهاي ما براي احياي هفت تالاب به نتيجه رسيده است. امانيام مورالي در اين خصوص اظهار كرد: ٤٧ سال پيش افتتاح كنوانسيون رامسر در ميان ترانههاي مديترانه در ايران جشن گرفته شد و در طول اين مدت دولت ايران و سازمان محيط زيست اين كشور به بخش قابل توجهي از تعهدات خود نسبت به اين كنوانسيون (UNDP) پايبند بوده و كمال همكاري را داشته است.
معاون نماينده مقيم سازمان ملل در ايران با اعلام اينكه اكنون ١٦٨ كشور و بيش از ٢٠٠٠ تالاب تحت پوشش كنوانسيون رامسر قرار دارند، از تدوين و اجرايي شدن دو پروژه جاري در تالابها در طول هشت سال گذشته خبر داد و گفت: اين پروژهها در سه منطقه اروميه، پريشان و چادگان صورت گرفته و اكنون بسيار خوشبختيم كه اعلام كنيم تلاشهاي ما براي احياي هفت تالاب به نتيجه رسيده است.
معاون نماينده مقيم سازمان ملل در ايران با ابراز خرسندي از حمايت رهبر، دولت ايران و مردم محلي درباره مديريت تالابها همچنين متذكر شد: امروز به مناسبت روز جهاني تالابها قرارداد مهمي براي حفاظت از تالاب گاوخوني با حضور مسوولان استاني و كشوري امضا ميشود.
مورالي همكاري دولت ژاپن براي برنامهريزي جهت اجراي پروژه كشاورزي پايدار در راستاي حفاظت و احياي درياچه اروميه را اقدامي سخاوتمندانه از سوي اين كشور خواند و در عين حال از اجراي پروژه مناريت در راستاي توسعه مديريت منابع طبيعي براي احياي هامون در سيستان و بلوچستان خبر داد و گفت: همه بايد در سطح كره زمين براي احياي تالابها، اين اكوسيستمهاي مهم حياتي، در كنار يكديگر و با هم تلاش كنيم.