«ایران در موضوعات مختلفی چون بحران گرد و غبار، آلودگی هوا، تالابها، منابع آب کشور و تنوع زیستی دچار مشکلات بسیاری شده و این در شرایطی است که تنها یک دوره فرصت دارد تا بهطور جدی به این موضوعات بپردازد و روند تخریبی گذشته را تغییر دهد.» رئیس سازمان حفاظت محیط زیست بار دیگر با تاکید بر اینکه برنامه دولت یازدهم توجه به مسائل اقتصادی با لحاظ کردن مسائل زیستمحیطی است، گفت: «ایران در آستانه فرصتهای جدید در مسیر همکاریهای بینالمللی برای ایجاد فناوریهای سبز و جلب سرمایهگذاریهای جدید و حفظ منابع قرار گرفته است. همچنین این همکاریها میتواند در کاهش ناپایداری موثر باشد. این اقدامات با توجه به شرایط خطیر ایران میتواند بسیار بااهمیت و تعیینکننده باشد، زیرا در بخشهای مختلف زیستمحیطی دچار مشکلات جدی است و برای حل این مشکلات تنها یک دوره فرصت دارد.»
معصومه ابتکار در مراسم افتتاحیه پانزدهمین نمایشگاه بینالمللی محیط زیست با اشاره به ضرورت همکاریهای بینالمللی در مسأله محیط زیست ادامه داد: «توجه به مسائلی چون نجات دریاچه ارومیه بحث جهانی است. بنابراین بسیاری از کشورها برای منافع مشترک اقتصادی، بشری و انسانی همکاریهایی دارند؛ زیرا آثار محیط زیستی تاثیر خود را بر جاهای دیگر هم میگذارد.» او در حاشیه این مراسم، از اختصاص وام به صنایع برای فعالیتهای محیط زیستی خبر داد و گفت: «اکنون پیشنهاد خط اعتباری وامهای محیط زیستی مطرح است. تلاش میکنیم وامهایی را از طریق صندوق ملی محیط زیست در اختیار صنایع قرار دهیم تا صنایع بتوانند تسهیلات خوبی با سود کمتر برای اصلاح فرآیند فعالیت خود در زمینه محیط زیست دریافت کنند.» به گزارش پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیط زیست (پام)، معاون رئیسجمهوری توضیح داد: «صنایع میتوانند با دریافت این وام مشکلات محیط زیستی خود را برطرف کنند، برای این منظور درحال مذاکره هستیم و پس از مشخص شدن جزییات نتایج را اعلام خواهیم کرد.» او ادامه داد: «تاکنون برخی صنایع درخواستهایی را به سازمان ارایه کردهاند و برای این منظور درحال رایزنی با سیستم بانکی کشور هستیم تا مشکلات سرمایهگذاری و حمایت از برخی بخشها بهویژه افرادی را که خواستار سرمایهگذاری در عرصه پسماند هستند، برطرف کنیم.» ابتکار در ادامه با اشاره به اینکه بیش از ٢٠ شرکت خارجی در این نمایشگاه حضور دارند و تفاهمنامههای خوبی منعقد شده، یادآوری کرد: «در این نمایشگاه فرصت همدلی با سایر کشورها فراهم شده و شاهدیم که وزرای محیط زیست فنلاند، اتریش و قائممقام وزیر محیط زیست ژاپن حضور یافتهاند که حایز اهمیت بسیار است.»
بیش از ٢سال از عمر دولت یازدهم، دولتی که خود را دولتی محیط زیستی میداند، میگذرد و حالا به گفته بسیاری از اعضای کابینه یازدهم این دولت توجه خاص و ویژهای به بحث محیط زیست و توسعه پایدار دارد. دیروز در ادامه مراسم افتتاح نمایشگاه بینالمللی محیط زیست، رئیسکل بانک مرکزی با اشاره به اینکه در نظر گرفتن توجیه اقتصادی بدون توجه به محیط زیست نمیتواند ما را به توسعه پایدار برساند، گفت: «باید برای سرمایهای که داریم ارزش قایل شویم و برای حفظ این داراییها برای نسلهای آینده تلاش کنیم.»
ولیالله سیف معتقد است که پیشتر موضوع فقط به تمام شدن منابع ملی ازجمله نفت و سوخت مربوط میشد اما بهتدریج به این نتیجه رسیدیم که محیط زیست سرمایه ملی است. بر همین اساس قصد داریم از جهتگیریهای بشر برای ایجاد مخاطره در محیط زیست جلوگیری کنیم تا کمتر شاهد تخریب محیط زیست باشیم.
او ادامه داد: «این تفکر برای نخستینبار از سوی خانم ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در دولت یازدهم مطرح شد که به باور ما او با این کار امیدی در حوزه محیط زیست کشور ایجاد کرد که در دولت یازدهم با برنامهریزیهای صورت گرفته مشکلات موجود در این زمینه مرتفع شود.»
به گفته سیف، تولید ناخالص داخلی کشور مفهومی است که برای نشان دادن میزان رشد اقتصادی استفاده میشود. بنابراین باید استهلاک مربوط به داراییهای کسب شده را در نظر بگیریم، اما کسری که در این بین وجود دارد عدم تخریب جانبی محیط زیست و آثار آن است که در تحقق تولید ناخالص داخلی به آن توجه نشده است.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: «در همین زمینه حسابهای ملی سبز برای فعالیتهای جانبی و ارزشگذاری آنها و همچنین تولید خالص سبز در کشور بنیان گذاشته شده است. در بحران اقتصادی وقتی سود و زیان را محاسبه میکنیم اینکه چه هزینهها و داراییهایی صرف شده به احتساب استهلاک و ارزش جایگزینی تولیدات و درآمدی که حاصل شده، تفاوت سود و بهره اقتصادی را نشان میدهد، بنابراین اگر در محاسبه استهلاک خط تولید غفلت کنیم یعنی در افزایش استهلاک سرعت ایجاد کردهایم و به همین علت به جای اینکه خط تولیدی مثلا ١٠سال عمر کند خیلی زودتر نابود میشود. محیط زیست کشور نیز دقیقا چنین وضعیتی دارد.»