فریبا خان احمدی/ نخستین مرکز اقامتی مدل طبی زنان و زنان باردار مصرف کننده مواد روز گذشته با حضور قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر، قائم مقام وزیر بهداشت و مدیر عامل جمعیت خیریه «تولد دوباره» در دانشکده توانبخشی و بهزیستی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افتتاح شد.
این مرکز اقامتی طبی زنان در شرایطی قرار است برای نخستین بار به زنان مصرف کننده مواد و مادران باردار معتاد خدمات طبی و روانی ارائه دهد که برنامههای فعلی موجود برای پیشگیری و کاهش آسیب اعتیاد تنها بر اساس نیاز مردان توسعه یافته و توجه به نیازهای درمانی زنان مصرف کننده مواد و زنان باردار معتاد بیپاسخ مانده بود به طوریکه پیش از این کلینیکهای اختصاصی درمان زنان معتاد وجود نداشت و درمان زنان معتاد از مدلهای درمانی مردان پیروی میکرد.
آنطور که مدیر عامل جمعیت خیریه «تولد دوباره» اعلام کرده است، مرکز اقامتی مدل طبی زنان معتاد با هدف پیشگیری از تولد نوزادان معتاد افتتاح میشود. این مرکز در هر دوره ظرفیت ارائه خدمت به 22 زن مصرف کننده مواد مخدر را دارد.
مراکز اقامتی مدل طبی با مشارکت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی راهاندازی شده که بیماران را به مدت حداقل 7 تا 21 روز بستری و تحت درمان دارویی قرار میدهند و پس از آن به صلاحدید مسئول فنی حداکثر تا سه ماه بصورت اقامتی نگهداری میشوند.
در این مرکز اقامتی مدل طبی بیمارانی پذیرش میشوند که از نظر وجود بیماریهای جسمی و روانپزشکی برای درمان سرپایی مناسب بوده و فاقد هر گونه مشکل جسمی و روانپزشکی اورژانسی و شدید هستند اما به دلیل نداشتن حمایت اجتماعی، محیط زندگی نامناسب یا شکست در درمان سرپایی نیاز به درمان اقامتی دارند.
مرکز اقامتی طبی زنان معتاد بصورت شبانه روزی فعالیت میکند و بیماران بصورت داوطلبانه در مرکز اقامتی طبی پذیرش و ترخیص میشوند و مرکز حق نگهداری بیماران به صورت اجباری را ندارد. همچنین میزان اقامت زنان در این مرکز متناسب با نیازهای آنان متفاوت است به گونهای که ظرفیت نخستین مرکز اقامتی مدل طبی زنان باردار معتاد در ماه تا چهل نفر افزایش مییابد.
قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره مرکز اقامتی مدل طبی زنان مصرفکننده مواد که دیروز افتتاح شد، افزود: برای نخستین بار در کشور این مرکز جهت پاسخ به نیازهای روزمره و در راستای توسعه مشارکتهای مردمی توسط جمعیت خیریه تولد دوباره راهاندازی شده و دارای 20 تخت بستری است که کلیه استانداردهای بهداشت، درمان و پیوستهای روانی در آن رعایت شده و مراجعه زنان هم به صورت داوطلبانه به این مرکز صورت میگیرد ضمن اینکه ارجاع از سایر مراکز نیز وجود دارد.
مؤیدی مزایای این مرکز طبی را فعالیت مهدکودکی آن بیان کرد و گفت: مادران باردار معتاد میتوانند ضمن خدماتگیری از این مرکز تا انجام زایمان، کودکان خود را به مهد مرکز بسپارند همچنین این مرکز قابل توسعه است و البته که حمایت میشود.
قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر درباره میزان رشد اعتیاد در جامعه بانوان، گفت: شیب گرایش خانمها نسبت به اعتیاد تندتر شده است. مواد مخدر صنعتی متأسفانه لعاب زیبایی برای خانمها ایجاد کرده که 10 درصد از یک میلیون و 300 هزار معتاد در کشور که جامعه زنان هستند را تهدید میکند واین میزان تقریباً نسبت به سال گذشته دو برابر شده است.
مدیر عامل جمعیت خیریه تولد دوباره نیز گفت: مدل طبی و نگهدارنده زنان و زنان باردار مصرفکننده مواد مخدر برای نخستین بار به منظور ثابت نگه داشتن درمان زنان و مادران باردار معتاد توسط مؤسسه خیریه تولد دوباره افتتاح شده که به افراد بیبضاعت خدمات میدهد.
عباس دیلمیزاده گفت: 6 ماه برای صدور نخستین مرکز اقامتی مدل طبی زنان و زنان باردار مصرفکننده مواد مخدر منتظر بودیم. اینک با راهاندازی این مرکز 12 پرسنل و 2 دکتر «آنکال» فعالیتهای درمانی خود را پیگیری میکنند اما از دولت میخواهیم تا نگاه و کمک ویژهای به مرکز خیریه جمعیت تولد دوباره داشته باشد.
به گفته دیلمی زاده، به دلیل نیاز زنان باردار معتاد به کار تخصصی آیین نامه ای توسط وزارت بهداشت ابلاغ شد و دانشگاه علوم پزشکی ایران کمک کرد که مرکز اقامتی مدل طبی زنان مصرف کننده مواد راه اندازی شود . او در ادامه افزود: از یک مدل پرهیزمدار به سمت مدل کاهش آسیب رسیدهایم و هم اکنون مدل طبی در ایران بر اساس اصول درمان نگهدارنده و دارویی کار خود را آغاز کرده است. این مدل میتواند راه جدیدی را برای برنامههای اقامتی بهبود معتادین داشته باشد.
دیلمیزاده همچنین در ادامه از راهاندازی نخستین موبایل سنتر (مرکز کاهش آسیب سیار) زنان در آیندهای نزدیک خبر داد و گفت: نخستین موبایل سنتر زنان برای شمال و شمال غرب تهران راهاندازی میشود.
قائم مقام و معاون اجتماعی وزیر بهداشت نیز در مراسم افتتاحیه نخستین مرکز اقامتی مدل طبی زنان معتاد گفت: متأسفانه تعداد قابل توجه و رو به افزایشی از تولد فرزندان معتاد به دلیل اعتیاد مادر افزایش پیدا کرده است. سید محمد هادی ایازی گفت: درمان مادر معتاد و باردار و زایمان این فرد و سپس درمان این فرزند تازه متولد شده و نگهداری آن و تحویل این کودک به اجتماع امروز برای ما دغدغه جدی شده و تلاش میکنیم در امر اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر و صیانت معتاد پس از بهبودی از ظرفیتهای مردمی بهره بیشتری بگیریم.
منبع: ایران