مرضيه آزادي: تجربه فعاليتهاي زنان در نهادهاي مدني در دو دهه اخير نشانههاي بارزي ازمعجزه زنان است. فعاليتهاي داوطلبانه زنان در نهادهاي مدني که با سخت ترين شرايط و کمترين امکانات بهترين دستاوردها را به بار آورده است. فعاليتهاي امور زنان در بخش دولتي و در سمت مديران عالي نيازمند باور به ضرورت رفع تبعيض از زنان است و متاسفانه در جامعه ما شاهد چالشهاي جدي در اين زمينه هستيم. محدوديت بودجه و امکانات و بيعنايتي به توانمنديهاي زنان هميشه مورد اعتراض فعالان حوزه زنان بوده اما با اين حال موفقيتهاي بزرگي را نيز در اين حوزهها شاهد بودهايم. براي شنيدن صحبتهاي فعالين زنان به نشست خبري رفتيم که در اين مراسم، فخرالسادات محتشميپور (پژوهشگر حوزه زنان و فعال سياسي حوزه اصلاحطلب) و فطمه راکعي (فعال سياسي اصلاحطلب، عضو علميشوراي مرکزي زنان نوانديش) و الهه کولايي (استاد دانشگاه تهران، فعال سياسي اصلاحطلب، نماينده مجلس ششم) و زهرا نژاد بهرام (عضو علمي شوراي مرکزي زنان نوانديش و مسوول کميته سياسي روزنامهنگاران زن) حضور داشتند و نظرات خود را بيان کردند.
فخرالسادات محتشميپور در مورد توسعه فعاليت زنان گفت: بحث توسعه متوازن و متعالي در تمام دولت و ملتهاي جهان مطرح شده است و براي آن تلاشهاي بسياري شده و خوشبختانه در کشور ما هم در اين زمينه در سالها اخير و در دولت دکتر روحاني تلاش مناسبي براي حضور زنان در عرصههاي مديريتي صورت گرفته است. اين پژوهشگر حوزه زنان و فعال سياسي اصلاحطلب گفت: طبيعي است که دولت در بخشهاي مختلف به تنهايي نميتواند کارآمد و مثمر ثمر باشد و بايد ساير ارگانها و نهادهاي ديگر هم در اين زمينه با دولت همکاري و همفکري داشته باشند. بايد تمام بخشها در مورد فعاليتها و حضور زنان در عرصه مديريتي فعاليت داشته باشند و تشکلهايي نيز در اين زمينه ايجاد شود و يکي از کارهايي که انجام شد خانه احزاب بود.
وي درخصوص تلاش زنان براي حضور در فعاليتهاي سياسي گفت: در دوره جديد اين بحث مطرح است که دولت تلاش ميکند تا آزادي احزاب را بيشتر کند و اين آزادي، منجر به توسعه يافتگي دولت و همچنين توسعه يافتگي زنان ميشود همچين ميتوان اين اقدام را مقدمهاي براي مشارکت بيشتر زنان در حوزه انتخاباتي دانست .
محتشميپور افزود: فعاليت و حضور زنان تنها نبايد محدود به انتخابات شود بلکه اين اقدام تنها ميتواند مقدمهاي براي فعاليتهاي ديگر شود و بايد در تمام اقدامات زنان حضور داشته باشند، ما بايد پشتوانه اطلاعاتي و علمي داشته و کارهاي پژوهشي خوبي در اين زمينه انجام بدهيم. ما قصد داريم سير تاريخي حضور زنان در مجلس ايران را از مشروطه تاکنون بررسي کنيم. پژوهشگر حوزه زنان و فعال سياسي حوزه اصلاحطلب به حضور زنان در مجلس اشاره کرد و گفت: متاسفانه زنان در مشروطه غايب بودند و بعد از 110 سال هنوز زنان با توجه به توانمنديهايي که دارند در جايگاه خوبي قرار ندارند و ما 50 درصد تجارب و علم خوبي را در حوزه زنان در اختيار داريم ولي متاسفانه رويکردي که وجود دارد موجب شده که کميت زنان در حوزه سياسي کاهش پيدا کند.
وي تصريح کرد: ما از چهار آبان ماه فعاليت اين نهاد را شروع کرديم و معمولا اين فعاليتها بدون پشتوانه علمي، غيرممکن است ولي زنان توانستهاند اين غير ممکن را امکانپذير کنند و بيشاز 50 مقاله در اين زمينه دريافت کرديم.
همچنين فاطمه راکعي در مورد فعاليتهاي اين انجمن اظهار داشت: خوشبختم که جمعيت زنان مسلمان نوانديش توانسته حرکت رو به رشد زنان را در عرصه سياست از سربگيرد و در اين راستا قدم بردارد به نظر من اقدامات علمي و پژوهشي ما نبايد از فعاليتهاي سياسي جدا باشد.
اين فعال سياسي حوزه اصلاحطلب گفت: ما فعاليتهايي را از سالها پيش آغاز کرديم که از دوره مشروطه آغاز شده است و زنان سعي کردهاند تا به پشتوانه هم يک حرکت سياسي و علمي را آغاز کنند و اين يک حرکت عالي است و تا به امروز مورد توجه و عنايت قرار دارد. وي به پژوهشهاي صورت گرفته اشاره کرد و گفت: تاريخ آينه عبرتهاست و تمام امور را به روشني به ما نشان ميدهد. ما زنان بر مبناي پژوهشهاي تاريخ، پيشبيني ميکنيم که در دوره جديد مجلس زنان بتوانند از اين آگاهيها و توانمنديها استفاده کنند و گامهاي بهتري در اين زمينه بر دارند.
همچنين الهه کولايي با اشاره به هدف برگزاري اين سمينار گفت: ايجاد يک فرصت مناسب درخصوص بحث و تبادل نظر درخصوص تجربههاي زنان است، ايران در راس کشورهاي آسياي است که توانسته است مشروطه را در کشور بوجود بياورد. استاد دانشگاه تهران درخصوص عدم حضور زنان در فعاليتهاي سياسي گفت: زنان نتوانسته اند در حوزه سياست وارد شوند ولي سعي ما استفاده از مطالعاتي است که از آنها بهرهبرداري کنيم. در واقع ما سعي خواهيم کرد و چالشهاي پيشروي زنان را مورد بررسي قرار بدهيم.
نماينده مجلس ششم در پايان گفت: در آستانه مجلس دهم محققان توانستهاند ارزيابيها و تجربههاي خود را براي حضور در عرصه انتخابات بيان کنند.ما سعي کرديم فعاليتهاي پژوهشي را به فعاليتهاي اجرايي پيوند بزنيم و اين يک فعليتي در جهت تامين منافع مردم است تا به اين اهداف در آينده خواهيم رسيد.
در ادامه اين نشست زهرا نژاد بهرام در مورد مشارکت سياسي زنان گفت: مشارکت سياسي زنان جدا از مشارکت سياسي عام نيست و وقتي زنان ميتوانند در حوزه عام فعاليت کنند ميتواند در حوزه سياسي نيز فعاليت کنند. از سال 42 به زنان حق راي دادند و زنان بعد از انقلاب جزو مشارکت کنندگان عام به حساب ميآمدند. عضو علمي شوراي مرکزي زنان نو انديش گفت: موضوع دسترسي به قدرت موضوع ديگري است و اين با مشارکت سياسي زنان متفاوت است. قبل و بعد از انقلاب دسترسي به قدرت محدود بود و کلا توانستيم 20 نماينده زن داشته باشيم که به معناي اين است که تنها 7/5 درصد از ادوار مجلس زن بودند.
وي در ادامه بيان کرد: کل افراد مجلس پس از انقلاب حدود 5 درصد و در در مجلس پنجم حداکثر زنان به 14 نفر رسيد. تعداد حضور زنان در شوراها به حدود 7 هزار نفر رسيد اما اين روند کند بود. زنان يک واکاوي جديد را بيان کردهاند که اگر بخواهيم بهداشت و علم را بررسي کنيم زنان تواستهاند در اين دوحوزه گامهاي موثري بردارند ولي در شکاف جنسيتي ميزان اختلاف به 141 رسيد و تئوريها در اين زمينه دچار ضعف شد.
مسئول کميته سياسي روزنامه نگاران زن درخصوص نگاه بومي به شرايط اظهار کرد: منع شرعي در دسترسي به قدرت براي زنان وجود ندارد و براي برطرف کردن اين موانع ما نيازمند همکاري و همدلي جديدي از سوي تشکلها هستيم و موضوع تشکلهاي سياسي موضوع ديگري به خود ميگيرد.
نژاد بهرام در پايان بيان کرد: دسترسي به قدرت فرصتي براي جامعه است که بتواند به پيشرفت و توسعه زنان برسد و در 34 سال گذشته ما به اين نتيجه رسيدهايم که براي اينکه جامعه بتواند به توسعه پايدار برسد نياز به مشارکت زنان دارد.