هشتمین نشست هم اندیشی نهادهای مدنی توسط حامیان جامعه مدنی (حجم) با شرکت نمایندگانی از نهادهای انجمن حامیان کودکان کار و خیابان، گروه احیا، شبکه یاری کودکان کار، جمعیت زنان مبارزه با آلودگی محیط زیست، انجمن تغذیه ایران، انجمن حمایت از حقوق کودکان، موسسه حمایتی خانه کودک و خانواده، کانون هموفیلی ایران و نواندیشان جوان جامعه مدنی با دستورجلسه: «برگزاری سمیناری از طرف هم اندیشان حجم در رابطه با شورای شهر»، «بررسی شاخص های توسعه پایدار» و «قرارگرفتن واحد پایش رویدادهای ملی در زیرمجموعه و حدود وظایف کمیته دیده بانی» روز یکشنبه مورخ 8 اسفند برگزار شد.
در ابتدای این نشست و در دستور اول، شرکت کنندگان با اشاره به مشکلات پیش آمده برای شهر تهران از جمله آلودگی هوا، حادثه پلاسکو و ترافیک شهری، به موضوع انتخابات شورای شهر و تاثیر آن بر مدیریت شهری اشاره کرده و از منظر های متفاوت آن را مورد بحث و بررسی قرار دادند و با شناسایی این موضوع به عنوان یک فعالیت مدنی تلاش برای ارائه شاخص های توسعه شهری به کاندیداها را یک فعالیت مدنی پیشرو قلمداد کردند.
در همین رابطه، مطالبه گري از شوراي شهر و ارائه شاخصها براي عضويت در شورای شهر و همچنین رصد كردنِ اعضای شورا و نحوه برخورد و حمایت از شاخص ها برای تبدیل شهر تهران به شهر مناسب تر مورد تاکید قرار گرفت و در یک اقدام جمعی؛ تشکیل کمیته ای در دبيرخانه حجم برای برگزاری سمینار در حوزه انتخابات شورای شهر و کارهای مربوط به آن، برگزاری جلسه هفتگی تا پایان سال برای رسیدن به یک اقدام جمعی و ارسال پرسش نامه به نهادها و انجمن ها متخصص حوزه شهری و پرسش در مورد درخواست آنها از شورای شهر و برگزاری نشست یا مصاحبه مطبوعاتی مورد بررسی قرار گرفت که تصمیم گیری نهايي در مورد این موضوع به هئیت مدیره حجم واگذار شد.
در دستور کار دوم اين نشست، سمانه معظم شاخص های 17 گانه توسعه پایدار را مورد بررسی قرار داد و گفت: به لحاظ محتوایی به موضوعات توسعه پایدار نمی پردازیم ولی جایگاه آن را در بین جامعه مدنی و متقابلا جایگاه جامعه مدنی در توسعه پایدار را مورد توجه قرار خواهیم داد.
وی ادامه داد: بازوی اصلی توسعه پایدار تقویت جامعه مدنی است و در تنظیم سند توسعه پایدار و اجرای آن، سازمان های غیردولتی جایگاه ویژه ای دارند و موضوع مشارکت مردم و توانمندسازی انجمن ها در کنار دولت ها در راستای اجرای دستور کار 17 گانه توسعه پایدار حائز اهمیت است.
معظم تصریح کرد: در یک نگاه متقابل باید دید بضاعت سازمان های مردم نهاد چیست؟ در اهداف توسعه پایدار، مشارکت مردم در فعالیت های جمعی از یک سو و مشارکت سازمان های مردم نهاد در تصمیم گیری ها، سیاست گذاری ها، اجرا، نظارت و ارزیابی از سوی دیگر مورد توجه قرار گرفته است و موضوع قابل تامل این سند همین نکته است که بسیاری از انجمن ها با آن مواجه اند.
وی با اشاره به جایگاه سازمان های مردم نهادر عرصه اجتماعی کشور و آسیب شناسی آن بیان کرد: با توجه به رویکرد ناصحیح به سازمان های مردم نهاد، این سازمان ها نتوانسته اند در تصمیم گیری ها مشارکت جدی داشته باشند و در وهله اول این سازمان ها بایستی روند اثرگذاری خود را در سیاست گذاری ها شناسایی کنند و در قدم بعدی مکانیزم های تقویت ساختار انجمن ها مورد توجه قرار بگیرد تا در دسترسی به اهداف، تسهیلات لازم ایجاد شود.
وی در پایان یادآور شد: در فعالیت اجتماعی گوناگون در سراسر جهان برای دست یابی به اهداف توسعه پایدار سازمان های مردم نهاد با توجه به ماهیت و توانایی "محل مورد توجه" اقداماتی مانند ایجاد شبکه، همکاری جمعی، تعریف مصادیق را انجام داده اند که در تقویت انجمن ها و همچنین دسترسی به توسعه تاثیر گذار بوده است.
گفتنی است شاخص های اهداف توسعه پایدار عبارت است از:
1. پایان دادن به فقر، در هر کجا و به هر شکل آن
2. پایان دادن به گرسنگی، در هر کجا و به هر شکل ان
3. تأمین بهداشت و رفاه مناسب برای همه سنین
4. تأمین آموزش و پرورش فراگیر و برابر، و ارتقای فرصت های آموزش پایداربرای همه
5. برابری جنسیت و توانمند سازی همه زنان و دختران
6. دستیابی به آب پاک و بهداشتی برای همه
7. تضمین دستیابی به انرژی پاک و مدرن (به روز شده)
8. رشد اقتصادی و کار شایسته
9. تقویت نوآوری، ایجاد زیر ساخت ها ، صنعتی سازی پایدار و فراگیر
10. کاهش نابرابری در درآمد
11. ساخت شهرها و شهرک نشین های فراگیر و امن و پایدار و انعطاف پذیر
12. تامین طرح های پایدار برای تولید و مصرف مسئولانه
13. اقدام فوری در مبارزه با تغییرات جوی و اثرات آن، از طریق تنظیم تولید گازهای گل خانه ای و ترویج تحولات در انرژی های تجدیدپذیر
14. زندگی در زیر آب - حفظ و استفاده پایدار از اقیانوسها، دریاها و منابع دریایی برای توسعه پایدار
15. زندگی روی زمین – محافظت، بازیابی و ترویج استفاده پایدار از اکوسیستم های زمینی، مدیریت پایدار جنگل ها، مبارزه با بیابان زایی، توقف در فرسایش زمین و توقف از دست رفتن تنوع زیستی
16. صلح و عدالت، و نهاد های قدرتمند - ارتقای جوامع صلح آمیز و فراگیر برای توسعه پایدار، دسترسی به عدالت برای همه و ایجاد نهادهای موثر، پاسخگو در تمام سطوح
17. مشارکت برای اهداف - تقویت ابزارهای اجرایی و احیای مشارکت جهانی برای توسعه پایدار.
شایان ذکر است در دستور کار سوم این نشست؛ پیشنهادِ قرارگرفتن "واحد پایش رویدادهای ملی" در زیرمجموعه و حدود وظایف کمیته دیده بانی مورد بررسی قرار گرفت که بعد از اظهارنظرهاي موافقان و مخالفان، مقرر شد تصمیم گیری نهايي در اين مورد به هئیت مدیره "حجم" واگذار شود.