نویسنده: دکتر مریم عزیزی*
این روزها، گویی زمان در حال پرواز است. تا چشم بر هم میزنید، روز تمام شده و به سختی توانسته اید همه کارهای موردنظرتان را به انجام برسانید. با این اوصاف، توازن بین زندگی کاری و زندگی شخصی برای بسیاری از زنان شاغل غیرممکن به نظر خواهد رسید. اما، در همین شرایط، هنگامی که با زنانی مواجه میشویم که کارآفرینی بخش مهمی از زندگیشان است، شگفت زده میشویم. اگر از یک زن کارآفرین بخواهید همه کارهایی را که در طول یک روز انجام میدهد، برایتان شرح دهد، بسیار متعجب خواهید شد. او از آشپزخانه گرفته تا کارخانه و شرکت و طرح، همه جا حضور دارد. اما آنچه موجب شگفتی بیشتر میشود این است که این زنان در حالی که انگیزشهای بسیاری در دنبال کردن کسب و کارشان دارند، در انجام کارهای خانه و توجه به خانواده نیز از هیچ تلاشی مضایقه نمیکنند. یکی از متداولترین سؤالاتی که از زنان کارآفرین پرسیده میشود این است که آنها چگونه به همه کارهایشان میرسند؟
داشتن پلن یا نقشه روزانه
بسیاری از زنان هنگامی که از خواب بیدار میشوند، روز خود را به انجام چند کار اختصاص میدهند. در حالی که زنان کارآفرین موفق دو تا 10دقیقه هر روز را فقط به نشستن و تفکر در مورد اینکه روزشان را چگونه قرار است سپری کنند، اختصاص میدهند. یک کسب و کار با یک برنامه هدفمند آغاز میشود. اگر کارآفرینان ندانند به کجا قرار است برسند، زمان خود را صرف کارهای غیر لازم میکنند. اپرا، به عنوان یکی از زنان کارآفرین موفق معتقد است یکی از رازهای موفقیت در مدیریت زمان داشتن برنامه برای هر روز است.
این برنامهریزی برای آنان از فعالیتهای کلان شروع میشود تا مدرسه بچهها، انتخاب لباسی که قرار است برای کار بپوشند و غذایی که روز بعد درست کنند. این زنان قرارهای کاری و شخصی خود را در تقویمی مشخص میکنند. بعلاوه تلاش میکنند به این برنامه پایبند بوده و از آن فاصله نگیرند.
ترازویی به نام اولویت بندی
زنان کارآفرین در کارهایشان از ترازویی به نام اولویتبندی بهره میبرند و کارهای بااهمیت را از کارهای کم اهمیت مجزا میکنند. آنها همواره فهرستی از کارهایی که قرار است انجام دهند، تهیه میکنند و در این فهرست با اهمیتترین و کم اهمیتترین کارها را مشخص کرده و بر اساس آن کارهایشان را پیش میبرند. هنگام شروع هر کاری از خود میپرسند که آیا این کار مهم است؟ آیا این کار در اولویت است؟
جولی کلارک، کارآفرین و مؤسس بیبی انیشتین میگوید: «زمانی که شرکتم شروع به رشد کرد، همسرم هیچ کمکی به من نمیکرد. مجبور بودم همه وظایف روزانه را خودم به عهده بگیرم، من دو فرزند یک ساله و سه ساله داشتم و کارهای زیادی بود که میبایست انجام میدادم، بنابراین کارهایم را اولویتبندی کردم». اذعان به کار تیمی کارآفرینان زن بخوبی بر این موضوع واقفند که کارآفرینی فعالیتی تیمی است و به تنهایی قادر به انجام کارهایشان نیستند و به تعدادی افراد هنگام راهاندازی یک کسب و کار جدید نیاز دارند.
سحرخیزی
از آنجایی که ساعتهای اولیه صبح زمان مناسبی برای تمرکز بر کارهای مهم است، زنان کارآفرین عادت دارند زودتر از دیگران از خواب برخیزند. کلیری رمسدن یکی از موفقترین زنان کارآفرین کانادایی معتقد است یکی از دلایل موفقیت وی در مدیریت زمان این است که زودتر از دیگران از خواب بیدار میشود و سختترین کارهای خود را به صبح زود اختصاص میدهد.
توجه به سلامت
زنان کــارآفـرین مـراقب سلامتشان هستند و بخوبی میدانند تنها زمانی که سالم هستند، میتوانند کسب و کارشان را مدیریت نمایند. بنابراین لزوم توجه به برنامههایی چون تغذیه سالم و ورزش را فراموش نمیکنند. کاترین پاور مدیرعامل و یکی از مؤسسان رسانه کلیک معتقد است که ورزش بهترین شیوه برای حفظ سلامت زنان کارآفرین است.
پرهیز از فعالیت افراطی در فضای مجازی
زنان کارآفرین زمان کمتری را صرف فعالیت در شبکههای اجتماعی مجازی و تماشای تلویزیون میکنند. آنها برای حضور و فعالیت در شبکههای مجازی زمانبندی و برنامه محدودی دارند و تا زمانی که کارهای مهمشان به اتمام نرسیده، به چک کردن ایمیل و سایر فعالیتها در فضای مجازی نمیپردازند. به علاوه، زمانی که مشغول کارهای مهم هستند، برای جلوگیری از حواس پرتی اینترنت را قطع میکنند.
برآورد زمان برای انجام کارها
توانایی تخمین زمان لازم برای انجام کارها یکی از دلایل تمایز زنان کارآفرین موفق و غیرموفق است. آنها بخوبی میدانند هر کاری به چقدر زمان نیاز دارد.
توجه به نظم
زنان کارآفرین، توجه زیادی به نظم دهی و ساماندهی امور دارند. مرتب بودن و نظم دهی در کارها عامل مهمی برای آنان در صرف زمان کمتر جهت دسترسی به ملزومات مورد نیازشان است.
آنها زمان زیادی را صرف جستوجوی چیزهایی که نیاز دارند نمیکنند، چرا که میدانند قرار دادن هر چیز در جای دسترس عامل مهمی در مدیریت اثربخش زمان است.