بازآفرینی نقش نهادهای مدنی در گرو حذف رویکرد مداخلهگرانه دولتها عاملیت جامعه مدنی مشارکتجو برای توسعه ایران مستلزم رفع دخالتهای ناروای قوه مجریه است باید سمنها از نگاه پلیسی مصون…
نمایندگان نهادهای مدنی دغدغههای خود پیرامون توسعه و موانع آن خصوصاً بحث مهاجرت را به اشتراک گذاشتند. در این نشست با توجه به حجم عظیم مهاجران افغان به ایران بر…
سینهها مالامال از رنج قربانیان و مصدومان و خسران چشیدگان فرو ریختن ساختمان متروپل آبادان است. در این هنگامه، کنار ملت ایران و مردم شریف آبادان، همسوگ و همدل هستیم…
به نام خداریاست محترم جمهوروزیران، وکیلان و قضات بلندپایه در قوای مجریه، مقننه و قضاییه با سلام و به نام عدالت و انصاف از شما عالیجنابان مصرانه میخواهیم و انتظار…
در اردیبهشت امسال تعدادی از معلمهای آموزش و پرورش در اعتراض به مطالبات صنفی خود، مقابل وزارت کار تجمع كردند كه موردخشونت قرار گرفتندو بازداشت شدند. تعدادی از اقشار مختلف…
منشور «گفتوگوی سیاسی» به استانداران ابلاغ شد؛ منشوری 9 بندی که به گفته اسماعیل جبارزاده معاون سیاسی وزیر کشور، باب گفتوگو میان احزاب و جریانهای سیاسی، تشکلهای مردم نهاد و…
بحران كم آبي و خشكسالي ،حيات ميليونها ايراني را تهديد ميكند. تهديدي كه بسياري مسئولان هنوز آن را جدي نگرفتهاند. اما سازمانهاي جهاني در طول دهه گذشته، بارها به ايران…
معاون اجتماعی وزارت بهداشت نوشت: در صدد آن هستیم با تشکیل بانک اطلاعاتی، توانمندسازی و توسعه کمی و کیفی سمنها، راه توسعه سلامت را بیش از گذشته با سپردن امور…
سرپرست امور سازمانهای مردم نهاد وزارت کشور از ایجاد ۳۱ شبکه هماهنگی "تشکلهای مردم نهاد در مدیریت بحران" در ۳۱ استان کشور خبر داد و گفت: دلیل توجه تاسیس نهاد…
احمدعلی موهبتی چهارشنبه در نشست هم اندیشی و دیدار با مدیران سمن ها و موسسات خیریه مدیران دستگاه های کمک رسان اظهار کرد: مغفول ماندن بعضی از امور و ناتوانی…
مسعود سلطانیفر در نشست صمیمانه وزیر ورزش و جوانان با دبیران سازمانهای مردم نهاد جوانان و فعالان اجتماعی با بیان اینکه زمانی که سمنها در حل معضلی اجتماعی مانند اعتیاد…
هدی هاشمیجامعه هنوز از شوک خبر اهورا، بنیتا و آتنا بیرون نیامده بود که به یکباره با شایعه بهت آور دیگری در شبکههای مجازی مواجه شد: «سرایدار یک مدرسه در…
محمدمهدی تندگویان با بیان اینکه سمنهای جوانان سفیران ما در جامعه هستند و میتوانند سیاستگذاریهایی را ترویج کنند، گفت: نهادینه شدن تغییر دیدگاههای جوانان از نگاه مطالبهگرایانه به نگاه پیشرو…
به نقل از روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان، نشست هم اندیشی سازمانهای مردم نهاد امروز اول مهر ماه با حضور نمایندگان ۱۸ تشکل در میراث…
الهام فخاری شامگاه جمعه در حاشیه اختتامیه سومین دوره لیگ فوتبال پرشین جمعیت امام علی (ع) (تیمهای فوتبال کودکان محروم و حاشیهنشین شهرها) بر حمایت اعضای شورا از ایدههای خلاقانه…
محمدکرم محمدی روز دوشنبه در جلسه ای با جوانان پیشوا با اشاره به اینکه راه اندازی سازمان های مردم نهاد با اقبال چندانی از سوی جوانان این شهرستان مواجه نشده…
معاون اجتماعی مرکز اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور گفت: پیشنویس لایحه قانونی حمایت از سمنها تهیه و در کمیسیون سیاسی دولت به تصویب رسیده است که برای بررسی و تصویب…
شهلا منفرد رییس هیات مدیره جمعیت زنان مبارز با آلودگی محیط زیست در مراسم آغاز به کار پروژه ظرفیت سازی سازمان های مردم نهاد به منظور مشارکت در آموزش های…
رضا حجتی در خصوص کلیات برگزاری اولین نشست هماندیشی اعضای منتخب مجامع استانی سازمانهای مردمنهاد جوانان سراسر کشور افزود: مجمع سازمانهای مردمنهاد جوانان، یک تأسیسات جدیدی است که به سمنها…
دکتر کاظم غریب آبادی معاون امور بینالملل دبیر ستاد حقوق بشر در نشست تعامل با سازمانهای مردم نهاد که به تدوین چهارمین گزارش ادواری میثاق بینالمللی حقوق مدنی و سیاسی…
قائم مقام وزیر کشور در ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی گفت: مهار و کاهش آسیب های اجتماعی مستلزم تعامل دستگاه های اجرایی و سازمان های مردم…
مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران با امضای تفاهمنامه همکاری با شبکه سمنهای میراثی، اختیار و حضور مستقیم نهادهای مردمی را در معرفی و صیانت از میراث فرهنگی پایتخت گسترش داد.
نخستين مناظره کانديداهاي رياستجمهوري دوازدهم به بحث درباره چالشهاي اجتماعي و بررسي رويکرد هريک از نامزدها به اين موضوعات اختصاص داشت. بااينحال، به باور بسياري از فعالان اجتماعي، بيتوجهي کانديداها…
خبر این بود؛ دفتر جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان پلمب شد. درباره یک تشکل غیردولتی در پاسگاه نعمتآباد صحبت میکنیم، تشکلی که از صبح اول وقت به بهانه…
مدیرکل مشارکتهای اجتماعی جوانان وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه از ابتدای دولت یازدهم مجوز ۱۵۰۰ سازمان مردمنهاد جوانان صادر شده است، گفت: قصد داریم تا پایان دولت مجوز…
دبیر یک سازمان مردم نهاد جوانان استان البرز گفت: بهتر است وزارت ورزش و جوانان برای هر سازمان مردم نهاد جوانان دورههای بومی، تخصصی با توجه به آمایش سرزمین برگزارکند.
شهرزاد همتی: روز گذشته، دادستان تهران از انتصاب یک زن به سرپرستی دادسرای اطفال و نوجوانان خبر داد. جعفریدولتآبادی دراینباره افزود: «این انتصاب که با موافقت رئيس محترم قوه قضائيه…
در حياط که باز ميشود، بوي تازگي و طراوت حياط آبوجاروشده مؤسسه آتنا به مشام ميخورد. درست مثل خانهاي که مهياي ورود مهمان است. اينجا خانه بهبود کيفيت زندگي زنان…
«با گذشت بیش از ٢٦ روز از برگزاری مجمع موسس انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران بسیاری از روزنامهنگاران استان تهران منتظر اعلام شرایط عضویت در این انجمن هستند.»شهریار شمس مستوفی…
وظايف دولت در حوزه محيطزيست در برنامه ششم توسعه به تصويب مجلس رسيد. اهميت اين بند از برنامه ششم از آنجايي است که ناظر بر چالشهاي کنوني محيطزيست در ايران…
رييس سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در ديدار با سمنهاي استان خوزستان تاكيد كرد كه سمنها با احصاي تكاليف ميتوانند به دستگاههاي دولتي كمك كنند.
معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده با اشاره به آخرین اقدامات انجام شده در زمینه لایحه تامین امنیت زنان در برابر خشونت گفت: یک گروه کارشناسی و پژوهشی…
به نقل از پایگاه خبری وزارت ورزش و جوانان، محمدرضا رستمی در جمع فعالان سازمان های مردم نهاد جوانان و نخبگان جوان بوشهری با اشاره به روزهای شروع دولت یازدهم…
سام بوربورـ حمایت از کودکان با وجود قوانین حمایتی سنجیده ممکن میشود و بیشک بخش عمدهای از مشکلات و موانع در مسیر حمایت از کودک به عدم حمایت منسجم قانونی…
روز پنجشنبه نخستين جلسه مجمع عمومي انجمن صنفي روزنامهنگاران استان تهران برگزار شد. دراين جلسه پس از تصويب بندهاي اساسنامه انجمن توسط اعضاي حاضر در جلسه كه ١٦٥ نفر بودند،…
براساس آمارهاي رسمي برآورد ميشود که ۳۵ درصد زنان در سراسر جهان، نوعي از خشونت فيزيکي يا جنسي را تجربه کردهاند. اين درحالي است که با احتساب تحقيقات محلي و…
رییس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به ارائه لایحه مقابله با حیوانآزاری به هیئت دولت، گفت: مسئولیت ساماندهی سگها و حیوانات ولگرد در محیطهای شهری و روستایی بر عهده وزارت…
همايش اتحاديه سراسري کانونهای وکلای دادگستري ايران (اسکودا) هر ٦ ماه يكبار به ميزباني يكی از كانونها برگزار میشود كه اينبار كانون البرز ميزبان همایش کانونهای وکلا در روزهای ١٩…
روز گذشته، اولين مرکز خدمات دندانپزشکي زنان در حال بهبودي در خانه خورشيد تأسيس شد. اتفاقي که با همت ليلا ارشد، مديريت خانه خورشيد و انجمن دندانپزشکان ايران از سال…
جمعی از فعالان اجتماعی پس از مرگ دو ملوان و صیاد ایرانی دیگر بر اثر گرسنگی و تشنگی که در اسارت دزدان دریایی بودند، با تشکیل پویشی مردمی خواستار رسیدگی…
به دنبال برگزاري سومين ديدار اعضاي شوراي اجتماعي كشور با رهبري در روز ١٠ آبان ماه و گزارشدهي درباره اقدامات انجام شده براي كنترل و كاهش آسيبهاي اجتماعي، وزير بهداشت…
هماهنگکننده مقیم سازمان ملل متحد در تهران: سازمان ملل متحد بحران دریاچه ارومیه را با جدیت دنبال میکند رضا کیانیان، بازیگر: پروژه انتقال آب دریای خزر به سمنان کاملا اشتباه…
پورمحمدی: باید در میزان و مصادیق اعدام بازنگری شود دبیر کمیسیون حقوقی و قضائی مجلس شورای اسلامی: طرح تخفیف مجازاتهای اعدام قاچاقچیان موادمخدر هنوز به هیأترئیسه مجلس ارایه نشده است.
ریشههای منشور حقوق شهروندی منشور حقوق شهروندی فهرستی از مهمترین حقوق شهروندان یک کشور است. نخستین منشور با این نام در ایران باستان در ۵۳۸ پیش از میلاد توسط کوروش…
معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور میگوید: «طی شش ماه گذشته شاهد افزایش آمار خرید و فروش نوزادان در سراسر کشور بودهایم.» فروش نوزاد، پدیده ای زشت و آسیبی اجتماعی…
زهرا جعفرزاده| ایرانیان پُر استرس اند، آنقدر که دیگر نیازی به آمار و ارقام و کارهای تحقیقاتی ندارند. استرسی که در سطوح بالا، در دایره اختلالات روانی قرار می گیرد،…
نوشتهاند: «کار سادهاي است؛ هر جا نشاني از کودکيِ ازدسترفته ديديم، عکسي بگيريم... عکسي از پاها.» جمعيت دفاع از کودکان کار و خيابان، که نهادي مستقل و غيردولتي در زمينه…
روز گذشته نشست بررسی تفاهمنامههای مشترک میان معاون امور زنان و خانواده ریاستجمهوری و وزارت آموزشوپرورش در وزارت آموزشوپرورش برگزار شد. در این نشست مشترک، وزارت آموزشوپرورش به تشریح جزئیات…
نویسنده: زهرا چوپانكاره «هدف قرار گرفتن بسيج دانشآموزي، نقشه خطرناك سازمان ملل براي ايران، خداحافظي با حق تدافع، تهديد بنيان خانواده و... اينها تنها بخشي از انتقادات و برداشتهاي اشتباهي…
دومین همایش تخصصی حقوق حیوانات بهمناسبت «روز جهانی مبارزه با خشونت علیه حیوانات» برگزار شد.«معصومه ابتکار»، رئیس سازمان محیط زیست در حاشیه این همایش و در گفت وگو با «شهروند»…
فریبا خان احمدی/ نخستین مرکز اقامتی مدل طبی زنان و زنان باردار مصرف کننده مواد روز گذشته با حضور قائم مقام دبیر کل ستاد مبارزه با مواد مخدر، قائم مقام…
الهام کاظمی | 6 سال پیش علیاکبر صالحی وزیر امور خارجه وقت کشور در دولت دهم، پروتکل الحاقی منع به کارگیری کودکان در منازعات نظامی را که به کنوانسیون حقوق…
وزیر ورزش و جوانان گفت: در حال حاضر 1500 سازمان مردمنهاد جوانان در کشور فعالیت میکنند که امیدواریم تا پایان دولت یازدهم تعداد آنها به دو هزار سازمان مردمنهاد افزایش…
آمارها حکایت از این دارد که ١٥٠هزار کودک ایرانی سوءتغذیه دارند؛ کودکانی که خیلیهایشان هنوز تحت حمایت نهادهای حمایتی قرار نگرفتهاند، بهطوری که براساس اعلام معاون رفاه اجتماعی وزارت تعاون،…
چند ماهی از انتشار تصاویر و فیلمهای آزار و اذیت حیوانات در فضای مجازی میگذرد. تصاویری که در آنها نشانی از انسانیت دیده نمیشود.پخش این گونه تصاویر و فیلمها باعث…
مطهره واعظیپور| نمایندگان مجلس سرانجام موفق شدند آسیبهای اجتماعی را در برنامه ششم توسعه جای دهند و حالا قرار است برنامه ششم با جدول الحاقی 28 ردیفی که در مورد…
ماده ٣١ لایحه برنامه ششم توسعه کشور با تأکید بر عدالت جنسیتی در دستگاهها، به حوزه زنان و خانواده اختصاص یافته بود و حالا به دلیل موضعگیری شاید ضعیف نمایندگان…
سعیده علیپور| 6 سال از طرح دولت قبل در ادغام دو سازمان تربیت بدنی و سازمان ملی جوانان میگذرد؛ ادغامی که نتیجه محسوس آن گمشدن مطالبات و پیگیریهای حوزه جوانان…
مدیرکل هماهنگی امور استان های وزارت ورزش با اشاره بر اینکه باید مطالبات جوانان به استانداران منتقل شود، بر ضرورت تشکیل «سمن سرا» در استانها تاکید کرد.
انجمن خبرنگاران محیط زیست ایران، با هدف آموزش و ارتقای کیفی کار خبرنگاران حوزه محیط زیست و پیگیری حقوق و مسائل صنفی خبرنگاران به مناسبت روز خبرنگار آغاز به کار…
تعدادی از تشکلهای زیستمحیطی دانشگاههای تهران با صدور نامهای از نمایندگان تهرانی فهرست امید، از آنها خواستهاند به وضعیت محیطزیستی و شهری پایتخت توجه بیشتری داشته باشند.
سعیده علیپور/ در سومین سال فعالیت دولت یازدهم، حسن روحانی رئیسجمهوری نخستین دستور مستقیم را برای حمایت از حقوق زنان صادر و برگزاری آزمون استخدامی سال 95 را به تامین…
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از افتتاح 7 مرکز نگهداری کودکان کار و خیابان با همکاری شهرداری تهران در هفته دولت خبر داد. علی ربیعی در حاشیه مراسم واگذاری…
اولین نشریه نوجوانان دوستدار محیطزیست با عنوان «داروگ» در قالب ماهنامه منتشر شد. در شماره مرداد داروگ، علاوه بر اخبار فعالیتها و جشنوارههای محیطزیستی مرتبط با کودکان، هفت کمپین بینالمللی…
بیش از ۵۰۰ نفر از فعالان مدنی، استادان دانشگاه و کارشناسان مسائل اجتماعی در ایران، در نامه سرگشادهای خواهان جرمزدایی از دستفروشی شدهاند. نامه فعالان مدنی در اعتراض به مصوبه…
فرماندار سنندج بهرهگیری از ظرفیت سازمانهای مردم نهاد به منظور ترویج و نهادینه کردن رعایت حقوق کودکان تاکید کرد و گفت: بستر ورود سمنها به حوزه توسعه آموزش در بین…
شهرزاد همتی/ سخنگوی ستاد مبارزه با مواد مخدر از انجام هماهنگیهای لازم برای تشکیل «فراکسیون مبارزه با مواد مخدر در مجلس شورای اسلامی» خبر داد. این خبری است که پرویز…
بعد از صحبتهای علیاکبر سیاری، معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مبنیبر اینکه انتقال ویروس ایدز از راه ارتباط جنسی دوبرابر شده، او از ایجاد مراکزی برای ارائه…
معاون توسعه مدیریت، حقوقی و امور مجلس سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به ارائه پیشنویس لایحه قانونی حمایت از محیطبانان به دولت، جزئیات این لایحه را که برای حمایت بیشتر…
مدیر کل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری تهران گفت: سازمان های مردم نهاد یک از مهمترین، اساسی ترین و زیر ساختی ترین بخش توسعه اجتماعی کشور هستند که در…
دبیر سازمان مردم نهاد خانه نجات ایران با اشاره به ضرورت بهرهگیری از ظرفیتهای داوطلبی اعضای سمنها گفت: فعال نکردن ظرفیتهای داوطلبی یکی از دلایل برخورد سمنها به مشکلات مختلف…
مدیرکل اموراجتماعی استانداری تهران ازآموزشهای پیشگیری ازآزارجنسی کودکان درمهدها و پیشدبستانیها خبرداد وگفت:«باید کودکان ما آنقدر آموزش دیده باشند که هیچ وقت درمعــرض تجاوز و تهدید جنــسی قرارنگیرند. متأسفانه هم…
مریم جهان پناه/ انگشت اشارهاش را تکان میدهد و با چشمان ریزسرمه کشیدهاش میگوید بیا، جلوتر میروم. همان دختری است که از ابتدای ورود من به سالن «سرای احسان»، آن…
مطهره واعظیپور | عقیمسازی زنان معتاد راهحلی بود که اولینبار فاطمه دانشور، عضو شورای شهر تهران مطرح کرد؛ موضوعی که موافقان و مخالفان زیادی داشت. برخی بر این باورند که…
«مردم ما استرس دارند، بردبار نیستند و تحمل دیگری را ندارند.» این یک جمله تازه نیست؛ موضوعی است که در چندسال گذشته میان حرفهای خیلیها جای خودش را باز کرده…
مدیر جمعیت افرای سبز گفت: کیفیت دوره توانمندسازی سمنها که از سوی وزارت ورزش و جوانان برگزار میشود مطلوب نیست چرا که از اساتید مناسبی برای برپایی این دورهها استفاده…
رئیـــــــــس ســازمان حفـــــــاظت محیط زیست با تأکید بر ضرورت به روزرسانی قوانین محیط زیست گفت: در رابطه با مبارزه با حیوانآزاری لایحهای در کمیسیون تدوین لوایح دولت مطرح است که…
دبیر سمن «خانه آتیهسازان علم و صنعت آیریک» با اشاره به دورههای توانمندسازی سمنهای جوانان گفت: دورههای ملی توانمندسازی تنها 10 درصد بازدهی دارد. بنابراین بهتر است برای افزایش توانمندی…
زهرا کشوری/ کیسههای غذا روی شانههای جوانشان، آرام درهای بیکسی را میزنند تا به رسم علی(ع)، دستگیر کسانی باشند که شکم خالی سر روی بالین نداری گذاشتهاند. جمعیت دانشجویان امام…
شادی خوشکار|اسماعیل کنار حوض نشسته، ١٠ روز است دخترکش را گم کرده. ظهر جمعه است، حوالی میدان شوش، در حیاط خانهای کلنگی که هر پنجرهاش به اتاق یک خانواده باز…
مژگان جمشیدی نیم نگاهشلیک به یک محیط بان دیگر در استان فارستنها یک روز پس از شهادت دو محیطبان منطقه گنو، اینبار محیطبان شجاعی در پارک ملی بمو در فارس…
فاطمه صفری| رفتار با حیوانات وحشی هم باید طبق تعالیم دینی به دور از خشونت باشد داستانهای مربوط به رفتار مناسب با حیوانات از کتب آموزشی حذف شدهاند نبود قانونی…
الهام کاظمی/کمیسیونهای تخصصی مجلس شورای اسلامی در حال شکلگیری هستند و نمایندگان، اولویتهای نخست خود را برای حضور در این کمیسیونها اعلام کردهاند و ثبتنام اولیه صورت گرفته است. در…
توقف پروژه رنگآمیزی برجهای مراقبت فرودگاه یاسوج به خاطر یک پرنده شکاری، تعویق سهماهه عملیات عمرانی برای حفظ آرامش لکلک باردار، فداکاری چوپان فداکار و اجازهای که به پلنگ داد…
معاون برنامهریزی و هماهنگي معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری گفت: نشست ملی سمنهای فعال در حوزه امور زنان و خانواده نیمه اول سال جاری در تهران برگزار…
سقفهای شیشهای* و قوانین نانوشتهای که مردان را محقتر از زنان برای کارکردن میدانند، باعث شده از ٢٧ میلیون نفر از زنان کشور که در سن کار به سر میبرند…
نمايندگان مجلس دهم در دومين هفته كاري خود شنونده گزارش تكاندهندهاي درباره وضعيت آسيبهاي اجتماعي در كشور بودند. گزارشي كه توسط عبدالرضا رحمانيفضلي؛ وزير كشور و دبيركل ستاد مبارزه با…
زهرا جعفرزاده| وقتی جواب آزمایش متادون نوزاد چهارماهه مثبت شد، نه پزشک معالج تعجب کرد، نه مادرش و نه مددکاران؛ هیچکس از اعتیاد «علی» شوکه نشد. نوزاد زرد و زاری…
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده با انتقاد از سیاسیشدن موضوعات در حوزه زنان و خانواده گفت: امیدواریم در برنامه ششم توسعه با همراهی مجلس به سمت تحقق عدالت…
ایرانیها خشن شدهاند. این دیگر یک موضوع جدید یا عجیب نیست، موضوعی است که حالا دیگر چندوقتی میشود علاوه بر پژوهشگران اجتماعی، مسئولان دولتی هم درباره آن صحبت میکنند و…
دبیر سازمان مردمنهاد پیشگامان تمدن نوین با بیان اینکه مشکل اصلی سازمانهای مردم نهاد رویکرد مسئولان به آنهاست، گفت: مسئولان ارزش لازم را برای سمنها قایل نیستند و خود را…
مدیرکل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری یزد گفت: ایجاد یک شبکه تخصصی ارتباطی در حوزه زنان و خانواده بین سازمانهای مردم نهاد به منظور تعامل و همافزایی بیشتر تشکلهای…
شهرزاد همتی/شورای اجتماعی کشور که در سالهای ریاستجمهوری احمدینژاد از نفس افتاده بود، حالا با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید شورایی را بنا کرده تا به بررسی آسیبهای…
دبیر موسسه آهنگ بلوچ با بیان اینکه آموزشهای عمومی و تخصصی برای سمنهای جوانان لازم است، گفت: برخی از سمنها مهارتهای لازم برای حل مشکلاتشان در زمینههای مختلف از جمله…
یک ماه پیش آییننامه شورای صنفی توسط وزیر علوم امضا و به دانشگاهها ابلاغ شد. آییننامهای که هر گونه فعالیت، موضعگیری، همسویی، همکاری و حمایت از تشکلهای سیاسی در داخل…
صدرا محقق/ آسیبهای اجتماعی مسئله جدیدی نیست و سالهاست به شکلی جدی یکی از مشکلات جامعه ماست. آسیبهایی مانند، اعتیاد، خشونت اجتماعی، فقر و حاشیهنشینی، گدایی، کودکان کار، فرار دختران…
فرزانه قبادي / انگار آدمها وقتي ابلاغيه انتصابشان به يك سمت بالا رابه دست ميگيرند دچار نوعي سندروم ميشوند، «سندروم مديريت»، سندرومي است كه اين روزها هر روز بيشتر از…
سعیده علیپور| هفته پیش، معاون ساماندهی امور جوانان وزارت ورزش و جوانان خبر داده بود که براساس تصمیم شورای اجتماعی کشور، این معاونت متولی اصلی آسیبهای اجتماعی دختران خواهد بود.…
صبا حسینی/ این روزها همه ما ایرانیها خبرهای ناراحتکننده را خیلی زودتر و گستردهتر از گذشته میشنویم، به شکلی که هرقدر هم که میخواهیم نسبت به این اخبار بیاعتنا باشیم…
مطهره واعظیپور/ حالا به جای اینکه بین انگشتهایشان پایپ، فندک اتمی و مواد برق بزند و در خرابههای شهر چنباتمه زده باشند، در آشپزخانهای تمیز کار میکنند و روزهای پاکیشان…
معصومه اصغری/ نبودِ شفافیت در عملکرد ستاد سمنهای شورای شهر تهران برای سومینبار خبری شده و حالا نایبرئیس این ستاد مدعی است که علاوه بر تخلف در استفاده از اعتبارات…
نگین باقری/ همواره مشکل بیکاری، دغدغه خاطر بسیاری از خانواده ها بوده است و در این میان جوان، فارغ التحصیلان و زنان در این بیکاری سهم عمده دارند. این در…
فرناز قلعهدار/ در کشور ما بیش از 90 سال است که سازمانهای مردم نهاد یا همان تشکلهای اجتماعی غیردولتی فعالیتشان را آغاز کردهاند اما متأسفانه هنوز قانونی مشخص که تکالیف،…
سیاستزدایی از جامعهی مدنی؛ تجربهی سازمانهای غیردولتی در دورهی اصلاحات
نویسنده: فاطمه صادقی
محمد خاتمی ضمن بازاندیشی دربارهی دوران ریاست جمهوری خود میگوید: معتقدم پایهها و پشتوانههای جامعهی مدنی باید با اقتصاد و علم و اندیشه تکمیل میشد... هر دولتی که سر کار میآید یک سلسله تشکیلات سیاسی خاص به همراه میآورد که بعضاً پایه ندارد و مثل گلهای مصنوعی بدون ریشه در گلدان است. در حالی که باید تشکیلات سیاسی از متن جامعه بیرون بیاید و ماحصل آن احزاب و تشکلهای سیاسی وسیعتری شوند که ریشه در مردم آن کشور داشته باشد... به همین دلیل در دورهی من تلاش زیادی برای توسعهی تشکلهای غیردولتی شد تا بخشهایی از کشور مثل زنان و جوانان و متخصصان هویت جمعی پیدا کنند و این بخشها به عنوان سلولهای اصلی جامعهی مدنی عمل کنند تا گسترش آنها منجر به تشکیل احزاب قدرتمند شود. (۱) واقعیت این است که برنامة تقویت جامعهی مدنی از مهمترین ارکان مشروعیت در گفتار اصلاحطلبی بود. آنچه در سطور پیشین نقل شد بیانگر اهمیت این برنامه میان اصلاحطلبان حتی در دورهی پس از اصلاحات است. دولت اصلاحات درصدد برآمد تا این برنامه را عمدتاً از طریق ایجاد فضا برای رشد و گسترش تشکلهای غیردولتی تعقیب کند. اندیشة مستتر در این گفتار آن است که برای گذار آرام و مسالمتآمیز به دموکراسی باید نهادها و تشکلهای مدنی و مردمی را که صدای جامعه را به گوش حکومت میرسانند ، قشرهای مختلف مردم را نمایندگی میکنند، و بدین وسیله مشارکت مردمی را در تصمیمگیریهای سیاسی و سیاستگذاریها امکانپذیر میکنند، تقویت کرد. درواقع فرضیهی بنیادینِ گفتار اصلاحطلبی این بود که میان تشکیل نهادهای غیردولتی و ظهور یا حفظ دموکراسی رابطهای علّی برقرار است. در این مقاله میکوشم این فرضیه را با مرور تجربهی تشکلهای غیردولتی در شرایط خاص سیاسی، اجتماعی و فرهنگیِ ایران مورد بررسی قرار دهم. تلاش خواهم کرد تا با نگاهی به سرنوشت سازمانهای غیردولتی به این پرسش پاسخ گویم که چرا گسترش این سازمانها به تقویت جامعهی مدنی و دموکراسی نینجامید. نشان خواهم داد که جامعهی مدنی به عنوان اصلیترین مطالبهی گفتار اصلاحات به مفهومی فروکاسته شدکه فاقد برنامه و توان لازم برای حرکت به سمت دموکراسی بود.
سازمانهای غیردولتی و گفتار اصلاحطلبی دولت اصلاحات در مقایسه با بسیاری از کشورهای منطقه یکی از موفقترین کارنامهها را در زمینهی گسترش سازمانهای غیردولتی عرضه کرده است. این سازمانها بنا به تعریف، تشکلهایی هستند که با مشارکت داوطلبانهی شهروندان بدون دخالت دولت و به طور غیرانتفاعی و عامالمنفعه ایجاد میشوند و فعالیت آنها معطوف به موضوعات علمی، فرهنگی، اجتماعی، ورزشی، هنری، نیکوکاری و امور خیریه، بشردوستانه، امور زنان، آسیبدیدگان اجتماعی، حمایتی، بهداشت و درمان، توانبخشی، محیط زیست، عمران و آبادانی و نظائر آن است. (۲) ویژگی اصلی این سازمانها آن است که حزب یا تشکل سیاسی نبوده و به هیچ یک از احزاب و تشکلهای سیاسی وابستگی ندارند. (۳) بنا بر یک برآورد، اکنون در ایران تعداد سازمانهای غیردولتی و مردمی رویهمرفته بالغ بر ۲۰۰۰۰ تشکل است که در مقایسه با سال ۱۳۵۸ پانزده برابر شدهاند ؛(۴) هرچند در این رقم تفاوت مشخصی میان سازمانهای مردمی (۵)و غیردولتی وجود ندارد. به عنوان نمونهای از افزایش این سازمانها میتوان به تشکلهای غیردولتی زنان اشاره کرد که از ۶۷ مورد در سال ۱۳۷۶ به ۲۴۸ تشکل در سال ۱۳۷۹ رسیده و میزان رشدی معادل ۳۲۰ درصد در فاصله سه سال را نشان میدهد. تعداد این سازمانها تا پایان دورهی دوم ریاست جمهوری خاتمی به بیش از ۴۸۰ تشکل رسید که در مقایسه با سال ۱۳۷۶ رشد ۶۱۶ درصدی داشته است. (۶) این ارقام به خوبی بیانگر رشدی بیسابقه نسبت به گذشته است. بااینهمه، نتایج آمارگیری از سازمانهای غیردولتی نشان میدهد که بیشترین فعالیت آنها در زمینهی فعالیتهای پولی، مالی، و قرضالحسنه بوده است و سازمانهایی که در زمینهی سالمندان و کودکان فعالیت میکنند کمترین تعداد را داشتهاند. (۷) با درنظرگرفتن فرضیهی پیشگفته و رشد و تنوع طیف فعالیتهای این تشکلها میشد انتظار داشت که در شاخصهای دموکراسی و جامعهی مدنی تغییر بزرگی پدید آید. اما نتایج حاصل از انتخابات شوراها، مجلس هفتم و انتخابات ریاست جمهوری نهم حاکی از افت مشارکت سیاسی و کمرنگشدن علایق دموکراتیک است. ازاینرو میتوان پرسید چرا با وجود رشدکمّی فراوان این سازمانها از میزان مشارکت سیاسی و علاقهی دموکراتیک کاسته شده است؟ میتوان پاسخ داد که دورهی هشت سالهی اصلاحات برای سنجش علایق دموکراتیک کافی نیست. اما در موارد دیگر با گذشت دورهی زمانی مابین پنج الی ۱۲ سال تأثیر رشد تشکلها بر مشارکت سیاسی و دموکراسی آشکار شده است ،(۸) در بسیاری موارد با افزایش۱۰۰ درصدی تشکلهای غیردولتی انتظار میرود که شاخص دموکراسی در عرض ۱۲ سال یک رقم افزایش یابد ، (۹)اما به نظر میرسد که در ایران روند معکوسی طی شده است. ازاینرو یا باید اِشکال را در فرضیهی یادشده جستجو کرد یا به دنبال علل و عواملی گشت که افت مشارکت سیاسی را به رغم افزایش مشارکت مدنی در قالب تشکلهای غیردولتی و نهادهای مردمی توضیح میدهند.
نخست به ارزیابی خودِ فرضیه میپردازیم: این فرضیه ، به این صورت ابتدایی دارای نقاط ضعف عدیدهای است، از جمله آنکه صحتِ این فرضیه مشروط به وجود شرایط مهمی چون سیاسیبودن، وجود سطح بالایی از اعتماد اجتماعی، و باز و مدرنبودن این تشکلها است. در مقالهی حاضر از شرایطی چون دموکراتیکبودن داخلی این سازمانها، نحوهی دریافت کمکهای مالی و همچنین میزان استقلال این تشکلها از دولت به دلیل تأثیرگذاری کمتر در مقایسه با عوامل پیشگفته صرفنظر میکنیم. (۱۰) به نظر میرسد این فرضیه که افزایش تعداد تشکلها به شکلگیری یا تقویت جامعهی مدنی میانجامد زمینهی تاریخی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی جامعهی ایران را نادیده میگیرد. از سوی دیگر در این ایده، میان نقشی که این تشکلها میتوانند در حفظ و ارتقای دموکراسی ایفا کنند از یکسو و نقش آنها در گذار دموکراتیک از دیگر سو خلط صورت گرفته است، حالآنکه این تمایزِ نقشها در بسترهای دموکراتیک و غیردموکراتیک تعیینکننده است.
مروری بر گفتارهای ناظر بر جامعة مدنی ایدهی دموکراسیِ مبتنی بر جامعهی مدنی از طریق دموکراسیِ انجمنی را توکویل در کتابهای دموکراسی در آمریکا و نیز رژیم سابق و انقلاب مورد بحث قرار داده است. توکویل با بررسی نحوهی کارآمدی دموکراسی در آمریکا به این نتیجه رسید که برخلاف فرانسه که دولتها یا تحت تأثیر فشار از پایین یا به واسطهی انقلاب تن به دموکراسی میدهند، در آمریکا این مشارکت عمومی در انجمنهای سیاسی و به دنبال آن، انجمنهای مدنی است که دموکراسی را پدید میآورد. به اعتقاد او حتی اگر تشکلهای سیاسی مستقیماً تأثیری بر تشکلهای مدنی نداشته باشند، نابودی اولی منجر به از میان رفتن دومی میشود. (۱۱) به همین منوال در یکی از نخستین تحلیلها در مورد نقش سازمانهای غیردولتی در آفریقا که در دههی۱۹۹۰ میلادی به زیربنای حجم عظیمی از تحقیقات در این زمینه تبدیل شد، چنین استدلال شده بود که تشکلهای غیردولتی در ایجاد و تقویت جامعهی مدنی و دموکراسی از طریق مشارکت مردمی نقش کلیدی دارند. (۱۲) این فرض بر لیبرالیسم آلکسی دو توکویل و رابرت پاتنام استوار است. جامعهی مدنی در این گفتار به حوزهای از زندگی اجتماعی متشکل اطلاق می شود که مستقل است، میتواند از خود در برابر دولت حفاظت کند، و مقید به مجموعهای از قواعد مشترک است. جامعهی مدنی با کانالیزه کردن تقاضاها و دغدغههای گروههای منفعتی، باعث مشروعیت، پاسخگو بودن، و شفافیت دولت میشود و ظرفیت آن را برای حکمرانی خوب بالا میبرد. بنابراین به طور مستقل در برابر دولت قرار میگیرد و در عین حال مکمل آن است. در این گفتار بر نقش سازمانهای غیردولتی برای گذار دموکراتیک تأکید فراوانی صورت گرفت. زیرا بنا به تعریف این سازمانها موجب تشویق شهروندان به مشارکت بیشتر و رصدکردن جمعی حکومت میشوند و از این طریق آن را وادار به پاسخگویی و شفافیت در عملکرد میسازند. سازمانهای غیردولتی به بازیگران هر چه بیشتر و به ویژه فرودستان و طردشدگان فرصت میدهند که صدای خود را به گوش حکومت برسانند. ازاینرو نقش آنها در گذار دموکراتیک نیز انکارناپذیر تلقی شده است. تجارب برخی از کشورها به ویژه در آمریکای لاتین و آسیای جنوب شرقی، که در آنها این سازمانها نقش عمدهای در فرایند گذار دموکراتیک ایفا کردند، منجر به تقویت هر چه بیشتر این ایده شده است. فیلیپین و تایلند (۱۳) و اندونزی در جنوب شرقی آسیا ، برزیل و شیلی در آمریکای لاتین، و کنیا و آفریقای جنوبی در آفریقا مواردیاند که این تشکلها نقش «میکرو ارگانیسم های فرایند دموکراتیک» در «انقلاب انجمنی» را ایفا کردهاند. (۱۴) بر این ادبیات، انتقادات چندی وارد شده است. نخست آنکه این ایده جامعهی مدنی را به عنوان حوزهای مستقل در برابر دولت تلقی میکند. در مقابل در ادبیات جامعهی مدنی خاصه نزد گرامشی مفهومی از جامعهی مدنی را می یابیم که هژمونی بورژوایی از طریق آن اعمال میشود و ازاینرو سازمانهای غیردولتی نیز به عنوان بخشی از جامعهی مدنی تنها بازتاب دهندهی منازعات بر سر منافع در سطوح کلانتر هستند. این تشکلها عمدتاً به واسطهی رابطهای که با اهداکنندگان نهادهای پولی داخلی و بین المللی دارند ، درواقع کارگزاران این نهادها تلقی میشوند (۱۵) و ازاینرو وظیفهی آنها نه حمایت از اقشار فرودست و ضعفا بلکه کارگزاری برای سرمایهداری جهانی است. (۱۶) مطابق این نقد، رابطهی دولت و جامعهی مدنی رابطهای مستقل نیست. سازمانهای غیردولتی فرهنگ و اقتصاد سرمایهداری را تقویت میکنند. برای مثال در برزیل و شیلی گذار دموکراتیک عمدتاً به واسطهی نقشی که سازمانهای غیردولتی در تقابل با دولتهای اقتدارگرا داشتهاند امکانپذیر شده است. اما این تشکلها پس از گذار دموکراتیک دچار بحران هویت و مشروعیت شدهاند، زیرا به جای انتقاد از سیاستهای تعدیل ساختاری که به ضرر فقرا و محرومان جامعه بوده است، به واسطهی دریافت کمکهای مالی از نهادهای پولی و مالی بینالمللی و نیز نقشی که در روی کارآمدن دولتها داشته اند، ناچار از سکوت در مقابل این سیاستها و حمایت از دولت بوده اند. لذا این تشکلها در عین حال میتوانند موجب مشروعیت بخشیدن به سازوکارهای غیر دموکراتیک و همکاری با دولتها و نه لزوماً انتقاد و تقابل با آنها باشند. در ادبیات چپ انتقاد دیگری نیز به این سازمانها وارد شده است . باور بر این است که بسیاری از این تشکلها عمدتاً توسط نخبگان تحصیلکردهی طبقهی متوسط پدید میآیند که ارتباط اندکی با گروههای فرودست و محروم دارند و لذا باید در نمایندگی کردن آنها از سوی طبقات فرودست تردید داشت .(۱۷) این انتقاد در ایران نیز نسبت به برخی از تشکلهای غیردولتی وارد شده است. زیرا برخی بر این باورندکه این سازمانها بیش از آنکه نمایندهی اقشار فرودست باشند، عمدتاً طبقهی متوسط و متوسط بالای شهری را نمایندگی میکنندکه دغدغهها و منافعشان با طبقات فرودست و طردشدگان متفاوت است. از سوی دیگر هستند لیبرالهایی که اعتقاد چندانی به نقش این تشکلها در فرایند دموکراتیزاسیون ندارند و برعکس بر نقش نخبگان در گذار دموکراتیک تأکید میکنند. برای نمونه ساموئل هانتینگتون در موج سوم دموکراسی بر این اعتقاد است که از میان ۳۳ مورد گذار دموکراتیک تنها در شش مورد «تودهها»، آن هم قدری نقش داشتهاند .گذارهای موفقیتآمیز به دموکراسی عمدتاً از بالا صورت گرفتهاند نه از پایین. (۱۸) حتی انقلاب از پایین نیز زمانی میسّر بوده است که پیشاپیش شکافی میان نخبگان پدید آمده باشد . گذارهای موفق در اروپای شرقی مؤید این نکته اند، زیرا با وجود تأکیدی که بر نقش جامعهی مدنی در گذار در این منطقه صورت گرفته شواهد حاکی از آناند که در آلمان شرقی و چکسلواکی فقدان جامعهی مدنی و سرکوب آن توسط دولتهای اقتدارگرای حاکم پیش از فرایند گذار، جایی را برای نقشآفرینی فعالان مدنی نگذاشته بود و گذار به دموکراسی در این کشورها عمدتاً از بالا و با حمایت خارج صورت گرفته است. (۱۹) به نظر میرسد حداقل حاصل این رویارویی نظری آن باشد که باید نقش جامعهی مدنی و تشکلهای غیردولتی را در یک بافت سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مشخص مورد ارزیابی قرار داد و از تعمیم در مورد نقش اصلی این تشکلها برای فرایند گذار پرهیز کرد. این مسأله در شرایط ایران نیز مصداق مییابد. خواهیم دید این شرایطِ خاص بر سازوکار دموکراتیک مؤثر نبودهاند. بااینحال حاصل سخن به هیچ رو آن نیست که نقش بعضاً مثبت سازمانهای غیردولتی را در زمینهی فعالیتشان مورد تردید قرار دهیم. هدف صرفاً بررسی نقش این تشکلها در فرایند دموکراسی و ایجاد جامعهی مدنی بوده است.
سرمایهی اجتماعی و تشکلهای غیردولتی رشد انجمنهای سیاسی و مدنی به چند طریق میتواند مشارکت را تسهیل کند و به ارتقاء و تقویت دموکراسی بینجامد: نخست، آموزش سیاسی، بهجریانانداختن اطلاعات، ارتقای فضیلتهای مدنی همچون فراگیری چگونگی تشکیل جلسه، استدلالکردن، بسیج، سازماندهی گروهها و جز آن؛ دوم، مقاومت در برابر قدرت و رصدکردن آن؛ سوم، ارتقای سطح کیفی و کمی نظام نمایندگی و تسهیل تفکر گروهی؛ و نهایتاً، مشارکت شهروندان در حکومت.(۲۰) توکویل اعتقاد داشت که مشارکت شهروندان در انجمنهای «مدنی» میتواند احساس وظیفه، حس وابستگی متقابل به دیگران، و عادت به مشارکت را پرورش دهد؛ ایدههایی که توسط نوتوکویلیها در مفهوم «سرمایهی اجتماعی» و در تحقیق معروف پاتنام در مورد ایتالیا با عنوان دموکراسی و سنت های مدنی ( ۱۳۸۰) صورتبندی شدهاند. توکویل درواقع به مقایسهی دو جامعهای پرداخته بود که یکی از آنها یعنی آمریکا از سنتهای قوی مشارکت برخوردار بود و دیگری یعنی فرانسه به لحاظ بیبهرهبودن از این سنت خواست دموکراتیک را به صورت اعتصاب و انقلاب تجربه میکرد. در فرانسه، برخلاف دموکراسی انجمنی آمریکایی، فقدان سنتهای مشارکت اجتماعیِ مردمی سبب میشدکه خواستههای دموکراتیک هرازگاه در قالب بسیج سیاسی خشونتبار بروز کند. رابرت پاتنام نیز با تأکید بر تاریخ و سنتها تجربهی مناطق شمال و جنوب ایتالیا را به بحث میگذارد و معتقد است که برخلاف جنوب که دارای سنتهای دیرپای فئودالی مبتنی بر سلسلهمراتب و فقدان اعتماد عمومی افراد است، در شمال ایتالیا سنتهای جمهوریخواهی به فروپاشی ساختار سلسلهمراتبی ، مشارکت شهروندان، سطح بالای اعتماد اجتماعی و کارآیی بالای حکومتی منجر شدهاند، به آنچه او «سرمایهی اجتماعی» مینامد. (۲۱) یکی از مواردی که در سرمایهی اجتماعی و دموکراسی انجمنی اهمیت دارد میزان اعتماد عمومی افراد به یکدیگر است. پژوهشها نشان میدهند که در صورتِ پایینبودن سطح سرمایهی اجتماعیْ، سازمانهای غیردولتی نمیتوانند درارتقای دموکراسی مؤثر باشند. (۲۲)
پاتنام معتقد است که سهم اعتماد عمومی برای دموکراسی بسیار تعیینکننده است. این ایده شبیه به همان مفهوم احساس همبستگی ملی است که روستو آن را به عنوان عنصری اساسی در گذار دموکراتیک مورد تأکید قرار می دهد. (۲۳) بدینسان تأثیر کمی و کیفی انجمنها بر دموکراسی خود تابع میزان اعتماد موجود در جامعه است . تنها هنگامی که اعتماد عمومی بالا باشد، سازمانهای غیردولتی میتوانند در ارتقای دموکراسی نقش داشته باشند. (۲۴) در ایران سطح اعتماد عمومی در مقایسه با جوامع دموکراتیک بسیار پایین است. بر طبق دادههای حاصل از طرح ملی ارزشها و نگرشهای ایرانیان ، تنها حدود ۹ /۱۴ درصد از پرسششوندگان گفتهاند که اکثر مردم قابل اعتماداند ،(۲۵) حالآنکه در جوامع دموکراتیک این رقم بین ۳۶ و ۶۶ درصد است. (۲۶) نتیجه آنکه اگر تأثیر دموکراسی بر تشکلهای مدنی واضح و همزمان است، به گونهای که شرایط دموکراتیک منجر به افزایش اعتماد و مشارکت مردمی در زمان نسبتاً محدود میشود، عکس آن منوط به شرایطی است. یکی از مهمترین شروط وجود سطح بالایی از اعتماد عمومی و اجتماعی است؛ پدیدهای که در ایران با موانع عدیدهای مواجه است. به نظر میرسد که اگر سطح اعتماد پایین باشد، احتمال کنش جمعی هدفمند برای گذارِ دموکراتیکِ مسالمتآمیزِ و غیرخشونت بار کاستی میگیرد. در ایران مقاطعی وجود داشتهاند که در آنها به لحاظ وجود شرایط خاص اجتماعی شاهد سطح بالای بسیج اجتماعی و بالارفتن سطح اعتماد عمومی بودهایم. زلزلهی بم، مسابقات فوتبال که در جایی بُرد و باخت در آن از اهمیتی ملّی برخوردار بوده است، و مواردی از این دست که در آن یک واقعهی ملی در افکار عمومی اولویت مییابد، به طور مقطعی سطح اعتماد و مشارکت عمومی را بالا میبرند، اما این افزایش مقطعی نمیتواند شرایط لازم برای بسیج هماهنگ طولانی مدت را ایجاد کند، خاصه زمانی که مسائلی چون فقدان یکپارچگیِ ملی به سبب ناهمگونیهای قومی و مطالبات مرکزگریز شدت داشته باشند. (۲۷)
باز یا بسته بودن تشکلهای مدنی و مشارکت سنتی یا مدرن علاوه بر ضرورت وجود سطح بالایی از اعتماد اجتماعی ، باز یا بسته بودن تشکلهای مدنی نیز میتواند مقوّم یا تضعیفکنندهی دموکراسی باشد، به گونهای که انجمنهای بسته با هویتهای گروهی منزوی و خاص حتی به رغم برخورداری از سطح بالای اعتماد درونگروهی ممکن است شکافهای اجتماعی را فعال کنند و همبستگی اجتماعی را به مخاطره اندازند. انجمنهای باز به آن دسته از انجمنهایی گفته میشود که درصد بیشتری از اعضای آنها متمایلاند که در سایر انجمنها عضویت داشته باشند. تشکلهایی که هویت خود را از مذهب یا تعلقات نژادی و قومی میگیرند چهبسا به جای کمک به ارتقای جامعهی مدنی موجد نفاق و دشمنی و کینهتوزی شوند. برای نمونه فعالیتهای اسلامگرایان در سودان در دههی ۱۹۸۰ میلادی بیشتر به نابودی جامعهی مدنی منجر شد تا کمک به رشد آن. در مقابل، تشکلهایی که در زمینههایی چون حقوق بشر، صلح، محیط زیست، حقوق حیوانات، بهداشت، زنان، هنر و فرهنگ، رفاه اجتماعی و سیاست فعالیت دارند، به سبب برخوردای از بیشترین اعضایی که همزمان در سایر تشکلها عضویت دارند، احتمال بیشتری دارد که بتوانند به تقویت جامعهی مدنی و دموکراسی کمک کنند. (۲۸)بر این اساس نوع تشکلها نیز تعیینکننده است. در ایران بیشترین عضویت افراد در انجمنها متعلق به انجمنهای بسته یا بهاصطلاح انجمنهای واجد سرمایهی اجتماعیِ منفی است. به قراری که دادههای موجود نشان میدهند، بیشترین عضویت مردان در وهلهی نخست متعلق به همکاری با هیأتهای مذهبی با ۴۸ درصد، و پس از آن به ترتیب انجمنهای ورزشی و تفریحی با ۲۹ درصد، پایگاه بسیج با ۷/۲۴ درصد، انجمنهای اولیاء و مربیان با ۲/۲۴ درصد، خیریه با۲۰ درصد، انجمنهای اسلامی با ۱۷ درصد، علمی با ۲/۱۸ درصد، و در مراحل آخر شوراهای محلی با ۱۵ درصد، انجمنهای صنفی و حرفهای با ۱۴ درصد، هنری و ادبی با ۱۲ درصد، و احزاب و گروههای سیاسی با ۲/۴ درصد است. (۲۹) بر اساس این دادهها، بیشترین تعداد عضویت متعلق به انجمنهای بسته است که بر اساس هویت مذهبی و ورزشی شکل میگیرند؛ یعنی همان شاخصهایی که معرف انجمنهای بسته و منزوی و مشارکت سنتی در مقابل مشارکت مدرناند. بیشترین فعالیت سازمانهایی غیردولتی، چنانکه گذشت، صرف امور پولی، مالی، قرضالحسنه، نیکوکاری، امور خیریه و عامالمنفعه شده است. در سال ۸۳ ، سی درصد این سازمانها به همراه شعبههایشان در این امور فعالیت داشتهاند. (۳۰) فعالیت سازمانهای زنان غیردولتیِ در ایران نیز بر اساس ارزیابی مرکز امور مشارکت زنان به ۱۲ مورد تقسیمبندی شده است که شامل انجمنهای مربوط به حوزهی فرهنگ و اوقات فراغت، تحقیقی و تحصیلی، بهداشت، محیط زیست، توسعه و آموزش فنی و شغلی، توسعهی حقوقی، مذهبی، حرفهای و صنفی، پرداخت وامهای کوچک، خدمات اجتماعی و شبکههای سازمانهای غیردولتیِهای زنان میشود. از میان بیش از ۴۸۰ تشکل غیردولتی زنان در زمان انجام این نمونهگیری، بیشترین تعداد متعلق به انجمنهای فعال در امور خیریه است که بالغ بر ۶/۲۲ درصد کل این تشکلها در حوزهی زنان را تشکیل میدهند. پس از آن نیز انجمنهایی قرار دادند که در ارائهی خدمات اجتماعی فعالیت دارند و ۲۲ درصد کل تشکلهای زنان را دربرمیگیرند. (۳۱) مطابق این نمونهها روشن است که حتی در حیطهی موضوعات مربوط به زنان که از مباحث اصلی در دموکراتیزاسیون به شمار میآید اغلب فعالیتها در قالب آشنای سنتی و امور خیریه انجام شده است که ربط چندانی با ارتقای حقوق شهروندی و مدنی و دموکراسی ندارد. ازاینرو به نظر میرسد که با وجود تفاوتهایی که باید قاعدتاً میان مشارکت سنتی در قالب تشکلهای مردمی و مشارکت مدرن در قالب سازمانهای غیردولتی وجود داشته باشد، در ایران این نهادها اغلب به همان اموری مشغولاند که پیشتر بر عهدة تشکلهای مردمی بود. برخلاف مشارکت مدرن در قالب سازمانهای غیردولتی، مشارکت سنتی در قالب تشکلهای مردمی حول ارزشهای سنتی و جاافتادهای چون اعتقادات و باورهای مذهبی به همکاری و همیاری، دستگیری از مستمندان و نیازمندان، معلولین و بیماران و جز اینها شکل میگیرند.(۳۲)تشکلهایی از این دست به رغم گستردگی باید با مشارکت مدرن در قالب سازمانهای غیردولتی تفاوتهایی داشته باشند. مهمترین آنها عدم کفایت این تشکلها برای پیشبرد سازوکار دموکراتیک به لحاظ بستهبودن آنها و همچنین برخورداری از سرمایهی فرهنگی پایین است.(۳۳) تحقیقات نشان میدهندکه تحصیلات در ایران یکی از مهمترین عوامل در نوع و میزان مشارکت در سازمانهای غیردولتی بوده است. به تعبیر دیگر هر چه میزان سرمایهی فرهنگی بیشتر باشد، مشارکت مدرن افراد در تشکلهای غیردولتی در قالب تشکلهای غیردولتی بالا میرود (۳۴) و، برعکس، با کمبود سرمایهی فرهنگی میزان مشارکت درتشکلهای مردمی صعود میکند که ممکن است در انجام امور مربوطه مؤثر باشند. اما به رغم این تفاوت در ساختار پرسنلی، میان کارکردهای آنها تفاوتهای چشمگیری وجود ندارد. درواقع بخش اعظمی از سازمانهای غیردولتی به ایفای همان وظایفی مشغولاندکه تشکلهای مردمی به آنها اشتغال دارند. حتی در سرشماریها نیز میان آنها تفاوتی لحاظ نشده است. (۳۵) درواقع این مسأله را میتوان یکی از تبعات جامعهی ضعیف در برابر دولت قوی برشمرد. در این وضعیت توان بسیاری از سازمانهای غیردولتی عمدتاً مصروف توانبخشی اقتصادی جامعهی ضعیف در مقابل دولتِ قوی شده است؛ جامعهای که به سبب آسیبپذیریْ، توان تحرک دموکراتیک را از دست داده است.
سیاسی یا مدنی ؟ در بسیاری از جوامع خاورمیانه دولتها به واسطهی تمایلات اقتدارگرایانه برای فعالیت سازمانهای غیردولتی محدودیتهای کمتری قائل میشوند تا فعالیت احزاب. این مسأله منجر به رشد این تشکلها در مقابل احزاب سیاسی شده است. اما همین گزینش میتواند فرصتهای موجود برای گذار دموکراتیک را کاهش دهد، زیرا در شرایط غیردموکراتیکْ، ایجاد سازمانهای غیردولتی بسیار سهلتر از ایجاد حزب سیاسی است و احتمال جذب کمکهای مالی برای این تشکلها نیز آسانتر است. به این ترتیب بخش گستردهای از بدنهی فعالان سیاسی از جمله فعالان چپ، گروههای فعال در حوزهی زنان، و جز اینها به دلیل سرکوب فعالیت سیاسیِ مستقل در قالب احزاب و گروههای سیاسی ترجیح دادهاند که در قالب سازمانهای غیردولتی فعالیت کنند و از این طریق نقش احزاب سیاسی را ایفا کنند. (۳۶) با وجود این، بسیاری از این تشکلها گروههایی منفرد با علایق موردی و محلی و اغلب وابسته به کمکهای مالیاند و ازاینرو از توان لازم برای تجهیز و بسیج سیاسی برخوردار نیستند. (۳۷) درواقع «تأکید سازمانهای غیردولتی بر پروژهها است نه جنبشها.» (۳۸) علاوه بر این، فعالیت برخی از این تشکلها، همچنانکه گذشت، میتواند به جای ارتقای جامعهی مدنی نابودکنندهی آن باشد. از این زاویه افزایش تشکلهای غیردولتی را گرچه میتوان تابعی از بهوجودآمدن شرایط نسبتاً باز برای مشارکت بیشتر مردم دانست، از چشماندازی دیگر میتوان آن را نتیجهی فضای بستهی سیاسی برای فعالیت در قالب احزاب و سایر گروههای سیاسی شمرد. سازمانهای غیردولتی در ایران باید غیرسیاسی باشند و از حیطهی فعالیت سیاسی دوری کنند. (۳۹) اما جنبشهای سیاسی و اجتماعی حامل مطالبات دموکراتیکاند. بنابراین جنبشهای سیاسی و اجتماعی و سازمانهای غیردولتی نمیتوانند به آسانی به جای یکدیگر بنشینند و نقشهای یکدیگر را بازی کنند. شکنندگی سازمانهای غیردولتی در برابر ارادهی دولتها به منظور محدودکردن فعالیت آنها (از جمله در مصر در سال ۱۹۹۸) به بهانهی کمکگرفتن از بیگانگان و تلاش برای براندازی نشان از نامناسببودن قالب سازمانهای غیردولتی برای فعالیت سیاسی دموکراسیخواهانه دارد. این بدان معناست که حتی در صورت تمایل به کنش سیاسی، امکان مشارکت سیاسی در قالب سازمانهای غیردولتی به سختی امکانپذیر است. از سوی دیگر، روشننبودن مرزِ میان فعالیت سیاسی و فعالیت مدنی، بسیاری از این تشکلها (از جمله سازمانهای حقوق بشری در ایران) را در هالهای از ابهام نگه داشته و بعضاً نیز به مداخلهی دولت برای جلوگیری از فعالیت آنها، که سیاسی تصور میشود، منجر شده است. گستردهشدن دایرهی کنش سیاسی پرسشهای زیادی را در مورد جایگاه و کارکرد سازمانهای غیردولتی دامن زده و آنها را حتی از درگیرشدن در امور مدنیای که شبههی فعالیت سیاسی دارند بازمیدارد. برای نمونه در فراخوان تجمع ۲۲ خرداد ۱۳۸۵ بسیاری از تشکلهای غیردولتی زنان از حضور در فضای عمومی برای طرح مطالبات مدنی زنان اجتنابکردند، زیرا فعالیت مدنی در حوزهی مسائل زنان همواره به نحوی از انحاء مستقیماً با یکی از نهادهای سیاسی و حقوقی مرتبط است. تمایل به دوری از آنچه «امور سیاسی» خوانده میشود این پرسش را در بین فعالان مدنی زنان دامن زده است که آیا مسائل زنان فرهنگیاند یا سیاسی و اجتماعی؟ طرح این پرسش در سطحی وسیعتر نشاندهندهی اختلاف نظر و آشفتگیای است که در تعریف نقش و کارکرد فعالیت نهادهای مدنی در ایران وجود دارد. دوری از آنچه شبههی فعالیت سیاسی را به همراه دارد میتواند به کماثرشدن وجه انتقاد دموکراتیک و گسترش روحیهی محافظهکاری و مداراطلبانه و همکاریجویانه در بین سازمانهای غیردولتی بینجامد. (۴۰) بدینسان با روندی معکوس مواجه هستیم که در آن به جای رصدکردن، مورد بازپرسی قراردادن و نظارت بر عملکرد دولت، این تشکلها توسط دولت رصد میشوند و مورد نظارت و بازپرسی قرار میگیرند . دامنهی این نظارت صرفاً تشکلهای غیردولتی را دربرنمیگیرد بلکه شامل تشکلهای مردمی نیز میشود. (۴۱) در چنین فضایی دامن زدن به ارزشهای انتقادیِ دموکراتیک یا جامعهی مدنیِ «بدخیم» از سوی گفتار غالبِ اصلاحطلبی محکوم شده و به جای آن بر فضیلتهای مدنیِ مداراجویانه یا جامعهی مدنیِ «خوشخیم» تأکید میشدکه تشکلهای غیردولتی بهترین حاملان آن بودند. درواقع در گفتار اصلاحطلبی این مسأله به فراموشی سپرده شدکه در صورت فقدان ، سانسور، تعطیلی یا سرکوب سایر اجزای جامعهی مدنی از قبیل جنبشهای اجتماعی ، مطبوعات ، اتحادیهها و غیره ، فضای تنگ برای فعالیت حزبی ،احتمال دخل و تصرف و سرکوب این نهادها از سوی دولت، و ضرورتِ سیاسینبودنِ آنها، آیا سازمانهای غیردولتی میتوانند نقش واسطههای دموکراسی را بازی کنند؟
سخن پایانی تعاریف متعددی از جامعهی مدنی وجود دارند که در هر یک از آنها بر وجوهی از این مفهوم تأکید میشود. گاه جامعهی مدنی مثبت تلقی میشود، گاه منفی، و گاه نیز به یکی از عناصر آن فروکاسته میشود. به نظر میرسد که تلقی گفتار اصلاحطلبی از جامعهی مدنی به رغم ابهامات آن عمدتاً بر وجهی از این مفهوم اشاره داشته که در تقابل با حوزهی فعالیت سیاسی قرار میگیرد. به عبارت دیگر، منظور از «جامعهی مدنی» درواقع همان «جامعه» بوده (بیآنکه صفت مدنی چیزی به آن بیفزاید)، اجتماعی مبتنی بر فضایلی چون مدارا، تساهل، تعاون و پذیرش :(۴۲) ویژگیهایی که در تقابل با جامعهای محتاج روحیة دموکراتیکِ انتقادی و کمتر تعارفآمیز قرار میگیرند. بدینسان جامعهی مدنی به عنوان اصلیترین مطالبهی گفتار اصلاحات خواسته یا ناخواسته به مفهومی فروکاسته شد که فاقد برنامه و توان لازم برای حرکت به سمت دموکراسی بود.
یادداشتها :
۱.بنگرید به مصاحبهی روزنامهی شرق با محمد خاتمی: «هشدارهای اقتصادی خاتمی،» روزنامهی شرق، شنبه ۱۳ تیر ماه ۱۳۸۵. (^)
۲. آییننامه تأسیس و فعالیت سازمانهای غیردولتی، مادهی ۳. (^)
۳. بر اساس آییننامه تأسیس و فعالیت سازمانهای غیردولتی، سازمـان غیـردولتـی کـه در این آییـننامه «سـازمان» نامیده میشود، بهتشکلهایی اطلاق میشود که توسط گروهی از اشخاص حقیقی یا حقوقیِ غیرحکومتی به صورت داوطلبانه با رعایت مقررات مربوط تأسیس شده و دارای اهداف غیرانتفاعی و غیرسیاسی میباشد. آییننامه اجرایی تأسیس و فعالیت سازمانهای غیردولتی مصوب هیئت وزیران به تاریخ۳/۱۰/ ۸۰ و ۲۹/۳/۱۳۸۴. همچنین بنگرید به: مرکز آمار ایران، نتایج آمارگیری از سازمان های غیر دولتی((NGOs (تهران: دفتر انتشارات و اطلاع رسانی، ۱۳۸۳) ص ۷. (^)
۴. سازمان مدیریت و برنامه ریزی، گزارش عملکرد دولت (تهران: سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، ۱۳۸۰) صص ۴۸-۵۵، و سازمان مدیریت و برنامه ریزی مرکز آمار ایران، نتایج آمارگیری از سازمان های غیر دولتی((NGOs ، تهران: دفتر انتشارات و اطلاع رسانی، ۱۳۸۳). (^)
۵. GRO یا Grassroots Organizations در تمایز با تشکلهای غیردولتی به آن دسته از تشکلهایی اطلاق میشود که مبتنی بر مشارکت سنتیاند، سازماننیافتهاند، حضور نخبگان در آنهاکم است، و محلیاند. از این رو صندوقهای قرضالحسنه، انجمنهای خیریه، و واحدهای وقفی را جزو تشکلهای مردمی به حساب آوردهام نه جزو سازمانهای غیردولتی. (^)
۶. سازمان مدیریت و برنامه ریزی، گزارش عملکرد دولت (تهران: سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، ۱۳۸۰) ص ۵۱. (^)
۷. سازمان مدیریت و برنامه ریزی و مرکز آمار ایران، نتایج آمارگیری از سازمان های غیر دولتی((NGOs (تهران: دفتر انتشارات و اطلاع رسانی، ۱۳۸۳) ص ۱۲. (^)
۸. Pamela Paxton, "Social Capital and Democracy: An Independent Relationship," American Sociological Review, vol. ۶۷, no. ۲, ۲۰۰۲, p. ۲۶۷. (^)
۱۰. به رغم این باور که برای سنجش تأثیر این تشکلها بر دموکراسی غالباً فقدان ساختارهای دموکراتیک درونی به عنوان عامل اصلی برجسته میشود، مواردی وجود دارند که نشان میدهند ساختار دموکراتیک یا غیردموکراتیکِ داخلی تداخلی در تأثیر این تشکلها بر تقویت دموکراسی و جامعهی مدنی ندارند:
Archon Fung, " Associations and Democracy: Between Theories, Hopes, and Realities," Annual Review of Sociology, vol. ۲۹, ۲۰۰۳, p. ۵۲۱. (^)
۱۱. Alexis de Tocqueville, Democracy in America (Hertfordshire: Wordsworth Editions Limited, ۱۹۹۸) pp. ۲۲۴,۲۲۶. (^)
۱۲ . Claire Mercer, " NGOs, Civil Society and Democratization: A Critical Review of the Literature," Progress in Development Studies,vol. ۲, no.۱, ۲۰۰۲, p.۶. (^)
۱۳. تایلند از نمونههایی است که نشان میدهد در آن فعالیت سازمانهای غیردولتی برخلاف ایران کاملاً معطوف به اهداف سیاسیِ دموکراتیک با همکاری رسانهها بوده است. در این کشور در سال ۱۹۸۱ مجمعی از سازمانهای غیردولتی فعال برای دموکراسی تشکیل شد که مرکب از ۲۰ تشکل بود. این مجمع ۱۲ پیشنهاد برای اصلاح قانون اساسی به دولت عرضه کرد که در روزنامهها انعکاس وسیعی داشت. بعد از کودتای نظامی در سال ۱۹۹۱ مجمعی با عنوان کمپین دموکراسی مردمی تشکیل شد که اتحادیهی دانشجویان تایلند ، احزاب سیاسی و نمایندگانی از سازمانهای غیردولتی در آن حضور داشتند. در ماه آوریل سال ۱۹۹۲ این مجمع به همراه سایر اتحادیهها توانست مردم را به خیابانها بیاوردکه به برخورد میان نظامیان و مردم منجر شد و به دنبال آن نخستوزیر استعفا داد. تحقیقات بیشتر نشان داده است که بیشترین نقش را در بسیج سراسری و تظاهرات عمومی سال ۱۹۹۲ رسانهها بر عهده داشتهاند و سازمانهای غیردولتی تنها یکی از فعالان گذار دموکراتیک بودهاند. بنگرید به:
S. Shigetomi, " NGOs as Political Actors in Thailand: Their Development and Strategies in the Democratization and Human Rights Movements," pp. ۲۸۹-۳۱۰, in S. Shigetomi et al, The NGO Way: Perspectives and Experiences from Thailand (Bangkok: Institute of Developing Economies, Japan External Trade Organization, ۲۰۰۴). (^)
۱۵ .Ann. C. Hudock, NGOs and Civil Society: Democracy by Proxy? (Cambridge: Polity Press,۱۹۹۹). (^)
۱۶. بنگرید به : جیمز پتراس، "NGOها در خدمت امپریالیسم،" ترجمهی علیرضا ثقفی، نقد نو، شمار ۲، آبان ۱۳۸۳، صص ۱۴-۲۱. (^)
۱۷ .Larry Diamond, "Rethinking Civil Society," Journal of Democracy, vol. ۵, ۱۹۹۴, pp. ۵-۱۷.
به نقل از:فرانسیس فوکویاما، " سرمایهی اجتماعی و جامعه مدنی،" در کیان تاجبخش(ویراستار)، سرمایهی اجتماعی ، اعتماد، دموکراسی و توسعه، ترجمهی افشین خاکباز و حسن پویان (تهران: نشر و پژوهش شیرازه،۱۳۸۴) ص۱۸۰. (^)
۱۸. ساموئل هانتینگتون، موج سوم دموکراسی، ترجمهی احمد شهسا (تهران: روزنه، ۱۳۷۳) ص ۱۶۲، و حسین بشیریه، دولت و جامعهی مدنی (تهران: نگاه معاصر، ۱۳۷۸) صص۲۱و۲۲. (^)
۲۵. یافتههای پیمایش در ۲۸ مرکز استان کشور: ارزشها و نگرشهای ایرانیان (موج دوم) (تهران: طرحهای ملی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ۱۳۸۲) صص۲۶۳، ۳۱۱ و ۳۲۳. (^)
۲۷. ایدهی تشکلهای غیردولتی به عنوان کارگزاران دموکراسی از زوایای دیگری نیز مورد نقد واقع شده است. از جمله فاطمه مرنیسی با اشاره به محدودیتهای انجمنهای محلی در مراکش از سازمانهای غیردولتی انتقاد میکند که با وجود آنکه به ارائهی خدمات کمک میکنند، در استقرار دموکراسی نقشی ندارند. این مسأله به اعتقاد او ناشی از این است که رهبران قبیلهای بر جامعه مسلطاند و «مشارکت، حقی فردی نیست بلکه تنها به عنوان عنصری از قبیله مطرح است.» ازاینرو مرنیسی نتیجه میگیرد که گرچه انجمنهای روستایی و سازمانهای غبردولتی به برگزاری رأیگیری میپردازند و از اصل حکومت دموکراتیک استفاده میکنند ولی این نظام «بر باور با اصول نظری حقوق فردی و همگانی استوار نیست.» نگاه کنید به: فاطمه مرنیسی، "سرمایهی اجتماعی در عمل: همیاری در روستای ایت ایکتل ( مراکش)،" در تاجبخش ، پیشین، ص ۶۴۶. برخی دیگر با اشاره به سرمایهی اجتماعی مثبت و منفی بر این باورند که در فقدان اعتماد عمومی هویتگرفتن از گروه میتواند به دشمنی بین گروهها منجر شود. به تعبیر استیون دورلاف «رفتارهایی که به برخوردی متفاوت با برخورد خودیها و غیرخودیها در یک جامعه منجر میشوند، مسلماً پیوندی تنگاتنگ با ماهیت سرمایهی اجتماعی دارند... هویتگرفتن از گروه میتواند به دشمنی در بین گروهها منجر شود.» او حتی در مورد گروههایی با هویت جنسی و سیاسی نیز همین تردید را ابراز میدارد: «اگر صاحبان سرمایهی اجتماعی گروههایی باشند که به صورت جداگانه در رابطههای قومی، جنسی و سیاسی- اجتماعی شرکت داشته باشند، آنگاه معقول به نظر میرسد که جریان مساواتطلبی که روزبهروز شدت میگیرد، باعث افول سرمایهی اجتماعی گردد.» بنگرید به: استیون دورلاف،" بر علیه سرمایهی اجتماعی،" در همان منبع ، صص۴۰۸، ۴۰۹، ۴۱۱ و ۴۱۳. (^)
۲۹ . یافتههای پیمایش در ۲۸ مرکز استان کشور: ارزشها و نگرشهای ایرانیان، صص۳۴۱-۷. (^)
۳۰ نتایج آمارگیری از سازمان های غیر دولتی، پیشین، ص ۱۲. (^)
۳۱ . Soheila Babamoradi, "The Situation of Women NGOs in Iran", Ava, ۲۰۰۴, p. ۷۰ (^)
۳۲ . این سازمانها با وجود نارساییهایی چون پایینبودن سطح سرمایهی فرهنگی، نارساییهای فنی و تکنولوژیک، عدم شفافیت و پاسخگویی، به واسطهی جاافتادگی و نوع فعالیت مورد وثوق مردماند. دامنهی فعالیت این تشکلها فراهمکردن زمینههای ازدواج و برخورداری از مسکن، رهن و اجاره ، سرمایهی کسبی، تحصیل، زیارت، تعمیر مساجد، کمک به سالمندان، معلولین و بیماران، حمایت از ایتام و خانوادههای نیازمند، مشارکت در مدرسهسازی و جز اینها را دربرمیگیرد. (^)
۳۳. برای مثال بر اساس بیوگرافی مختصر ۴۰۰ بانوی خَیِّر مدرسهساز تنها معدودی دارای مدارک بالای دیپلم هستند. نگاه کنید به: وزارت آموزش و پرورش، جلوه های عشق: یادنامهی خیرین مدرسهساز، ج دوم: ویژهی بانوان(تهران: نشر هزاربرگ، بی تا) صص ۳۰۱-۴۰۰. همین مورد در قرضالحسنهها نیز وجود دارد. بنگرید به: مصطفی مهاجرانی و جعفر عسگری، ۱۳۸۱،" خیریه، قرضالحسنه، موقوفات،" در باقر نمازی (ویراستار) گامی در جهت شناخت تشکلهای داوطلب سنتی در ایران ( تهران: سلمان و سایه هور، ۱۳۸۱).در مورد رابطهی میان سرمایهی فرهنگی و دموکراسی بنگرید به: پاتنام، رابرت ، ۱۳۸۰، همان، صص ۱۷۸ و ۹. (^)
۳۴. نتایج آمار گیری از سازمان های غیردولتی، همان، ص ۱۳. بر اساس این پژوهش، از کل نیروی انسانی فعال در سازمانهای غیردولتی ۲۲ درصد را افراد پایین دیپلم و ۷۸ درصد را افراد دیپلمه و بالاتر تشکیل دادهاند. همچنین بنگرید به: محمد امین قانعی راد و فریده حسینی، "ارزشها، شبکهی روابط و مشارکت در سازمانهای غیردولتی (مطالعهی تجربی در بین جوانان تهرانی)،" مجلهی انجمن جامعهشناسی ایران، دورهی ششم، شمارهی ۳، سال ۱۳۸۴، ص ۱۱۹. (^)
۳۵. بنگرید به: http://www.hamyaran.org/persian/projects/ngo_community_building.html و : مصطفی مهاجرانی و جعفر عسگری، پیشین. (^)
۳۶. بسیجِ تشکلهای غیردولتی در مقابل قانون ضداصلاحات ارضی در مصر نمونهای از این محدودیت است که در آن سازمانهای غیردولتی درصدد برآمدند نقشی را ایفا کنند که قاعدتاًً از آنِ احزاب سیاسی چپ است. در مصر سیاستهای تعدیل ساختاری و خصوصیسازی که در طی آن در فاصلهی سالهای ۱۹۹۳ تا ۱۹۹۹ میلادی یکسوّم داراییهای دولت خصوصی شد، به بیکاری فزاینده در روستاها، کاهش دستمزدهای واقعی، افزایش شتابان قیمت کالاها و خدمات، دوبرابرشدن میزان فقر از ۲۱ درصد در سال ۹۰ به ۴۴ درصد در سال ۹۶ منجر شد. ازاینرو تشکلهای غیردولتی و فعالان حقوق بشر درصدد برآمدند به دفاع از منافع کسانی بپردازندکه از این سیاستها آسیب دیده بودند؛ وظیفهای که قاعدتاً بر دوش حزب اتحاد و ترقی نزدیکترین حزب به کارگران و دهقانان و سایر احزاب چپ بود. بنگرید به:
Vickie Langohr," Too Much Civil Society, Too Little Politics? Egypt and Other Liberalizing Arab Regimes," in M. P. Posusney and M. P. Angrist (eds.), Authoritarianism in the Middle East: Regimes and Resistance (London: Lynne Rienner Publishers , ۲۰۰۵) pp.۱۹۳-۵ (^)
۳۹. بر اساس این ماده «حزب ، جمعیت ، انجمن ، سازمان سیاسی و امثال آنها تشکیلاتی است که دارای مرامنامه و اساسنامه بوده و توسط یک گروه اشخاص حقیقی معتقد به آرمانها و مشی سیاسی معین تأسیس شده و اهداف ، برنامهها و رفتار آن به صورتی به اصول ادارهی کشور و خطمشی کلی نظام جمهوری اسلامی ایران مربوط» است. (^)
۴۰. برخی بر آناند که در جوامع اقتدارگرا گسترش فضیلتهای مدنیِ مداراجویانه در تقابل با روحیهی انتقادی دموکراتیک میتواند حتی تضعیفکنندهی تلاشها برای گذار دموکراتیک باشد. برای یک نقد رادیکال بنگرید به: پتراس، پیشین. و برای یک نقد لیبرال:Fung, op. cit, p. ۵۱۵. (^)
۴۲. ن کامروا با مرور ادبیات جامعهی مدنی نزد اصلاحطلبان به این نتیجه رسیده است که مراد از این واژه، گسترش حکومت قانون، احترام به شهروندان بهویژه زنان و جوانان، پایان سانسور و خانداننوازی، قوهی قضائیهی مستقل، توانایی شرکت در انجمن های مختلف بدون ترس از تلافیجوییِ حکومت، و فقدان قوانین بوالهوسانه و فرایندهای قانونیِ دلبخواهی است. نگاه کنید به:
Mehran Kamrava, "The Civil Society Discourse in Iran," British Journal of Middle Eastern Studies, vol. ۲۸, no. ۲, ۲۰۰۱, p. ۱۷۳. (^)
زندگی شهری و کنشهای شهروندان مقولهای اجتماعی، فرهنگی و ارتباطی است و بر این مبنا، ضعف در پایینبودن مشارکت اجتماعی شهروندان مسالهای است که باید مورد توجه قرار داد. من بارها در این باب سخن گفتهام که با آلودهشدن محیط زیست، تنفس شهری جدی گرفته میشود، لذا تنفس ارتباطی میان شهروندان هم باید جدی گرفته شود. سطح گفتوگو و مشارکت اجتماعی که پایین بیاید، ناگزیر بیاعتمادی در زبان روزمره بالا رفته و مشاهده میشود و اینها به لحاظ ارتباطی و از منظر جامعهشناسی برای شهروندان مسالهساز خواهد شد. شهروند در نگاه جامعهشناسانه ابعاد مدنی، سیاسی و اجتماعی و همچنین سابقهای تاریخی دارد و از اینجاست که مفهوم «شهروند فعال» معنادار میشود. شهروند فعال، با توجه به امکان دستیابی به اطلاعات فقط نقش نظارهگر را نمیپذیرد بلکه نوعی کنشگر به حساب میآید که برای تعیین سرنوشت خود و برای رسیدن به وضعیت مطلوب فعالانه در شهر تلاش میکند. در مقابل آن هم «شهروند منفعل» قرار دارد که مطیع است و نوعی «رعیت مدرن» محسوب میشود. مشکل امروز در شهر پدیده جامعه منفعل و نظارهگر است، یعنی کسانی که غیر از نظارهکردن کاری انجام نمیدهند درحالیکه شهروند فعال به کنشگری دست میزند. شهروند فعال، کسی است که در نگاه به حقوق و تکالیف خود، فراتر از تعاریف و مفاهیم سنتی گام برمیدارد.
شورای سازمان های جامعه مدنی رمز بقاء، قدرت یابی و نفوذ خود (و البته همه سازمان های مدنی) را در پایبندی به اصول و ارزش هایی می داند که بر مبنای آن ایجاد شده است. لذا پذیرش و رعایت اصول و ارزش ها شرط حضور و مشارکت در شورا محسوب می شود. ... ادامه مطلب
تماس با ما
تلفن : 88834162 داخلی 230
تلفکس : 86072599
ایمیل شورا :این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید
ایمیل دبیرکل : این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید